UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1413. Den råa verkligheten?? –på stan??

Det gäller att vara rå?? –om man skall påta gatufotografi?? Seniorplåtis är alltid inställd på det läget?? Det ger störst flexibilitet i tolkningen av motivet?? –och ger frihet i utformningen.

Fotoflanören har funnit att bäste resultaten uppnår han då han använder en liten och lätt kamera?? --som Olympus OM-D E-M5?? –men det finns flera andra som skulle fungera bra. För det mesta vill jag ha ett objektiv med vid syn??—det ger störst frihet!! Olympus 12/2 fungerar utmärkt?? I vissa sammanhang kan 25/1,8 eller 45/1,8 vara bra??

Sedan blir det rå (=RAW) och 1/500 sek?? Resten på AUTO.

Efteråt behandlas bilden i Lightroom 5 och Photoshop 5 med Silver Efex Pro 1 till färg eller svartvitt.

Lund anno 2015-03-03

Postat 2015-03-12 07:42 | Läst 2153 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1370. Tjuvlyssnaren?? –nedtecknad??

Seniorplåtis besöker ibland eleganta lokaler?? –som Östermalmshallen?? En gravlax med stuvad potatis med vitt vin?? –är njutningsmedel för mig och överklassen??

Fast man avslöjas sig genast?? –med halvtorrt vitt vin från Tyskland till söt fisk?? Jag vågar inte tänka på det?? –men jag har också en klädsel som gör att man inte smälter in?? –alls??

Bredvid sitter det två män i sin bästa ålder?? –du vet den ålder då man gör de mest avgörande dragen.  De avslöjar hur man skall se ut här?? --i en värld av makt?? Perfekt friserade, med knivskarpa kanter?? –en klädsel som diskret andas kvalitet?? –handsydd kavaj, och ingen slips, men med en skjorta som kunde haft manschettknappar från Kungliga segelsällskapet?? –men inte. Det satt ingen Blancpain på handleden –nej, nej där pep en Apple Watch Edition med svart läderarmband?? Hur de lyckas dem att få en sådan att fungera här vet jag inte?? Båda hade en guldring?? –uppenbarligen filosofie doktorer?? Båda hade något ljusa handsydda skor från Johnston & Murphy??

De tog in torskrygg. Ta det vanliga vinet, som visade sig vara två olika halvflaskor Chabli. De samtalade diskret?? –knappt hörbart i sorlet från hallen??

--Vill du hjälpa mig segla upp pappas båt från Blekinge? Jag försökte få med Ferritti i Cambridge, men han skulle flytta ut till en herrgård. Marcus i Frankfurt kommer med, han behövde komma loss från alla bankmöten.

--Jag ställer upp det vet du. När blir det av?

--Tidig vår, vi väljer ut sämsta tänkbara väder, regn och storm. Så det blir lite sport!

--Jag har flyttat över det mesta till London, mer diskret där. Ulrika har redan tagit över alla transaktioner dit. Du vet hon har mer aktion än jag har numera. Hon reser mycket till östern och har köpt in sig i ett Hongkong bolag som äger flygplan. De sköter allt vad transport gäller, mycket diskret och säkert.

--Inget är säkert numera vad gäller informationsöverföring. Jag anlitar ett bolag i London som krypterar med de senaste algoritmerna och använder något slags flytande IP-nummer. De lämnar snart nätet helt och vid utgång dubbelkrypterar de allt.

  Seniorplåtis hade svårt att höra en del, men så sa den ene.

--Jag fattar inte att Nisse hinner golfa. Det är så roligt att besöka Emma i Paris där hon går på ENS. Peter brukar jag träffa ofta i Cambridge och det är kul att höra vad som är på gång där. Han hjälper Ulrika med en del bankbeslut redan.

--Du har rätt, barnen går först, sedan kan man ju ha lite äventyr. Till sena hösten skall jag upp till forskningsstationen söder om Churchill och se isbjörnarna komma ut med sina ungar. Minus 30 grader och en kamera i handen.

--Du fotograferade mycket förr, hur är det numera?

--Ha, ha jag har gått över till telefoto, du vet som förr.

Det blev sen eftermiddag, skymningen började falla och kocken tog rökpaus!

Postat 2015-01-28 08:03 | Läst 7511 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#1018. Svensk fotoelit?? –visas på Moderna i Malmö??

Kom ihåg?? –kritik säger ofta mer om betraktaren?? --än om fotografen?? Så när jag framför mina synpunkter på utställningen på Moderna i Malmö?? –så kan du ha andra!!

Utställningen ”Ett sätt att leva” sammanställer 300 bilder av 29 fotografer och har ju sin begränsning i att det är från samlingarna i Modernas arkiv. Tiden sammanfattar ”konstfoto” från med och efter Christer Strömholms skola i Stockholm. Bilderna är tekniskt sett mycket fint arrangerade i det fina konstmuseum som finns i Malmö.

Personligen tycker jag att bilderna innehållsmässigt engagerar mig ganska lite. Det finns pärlor för var och en, det är jag säker på. Jag är inte vän av alla Christer Strömholms bilder?? –jag vet att det är att svära i kyrkan?? –men så har det varit ända sedan jag såg hans första böcker. Inte heller tycker jag om alla bilder av eleverna?? –jag skall inte namnge dessa, gå och bilda din egen uppfattning. Några fotografer har jag stor respekt för och tycker genomgående om deras bilder. Gerry Johansson geometriskt strikta kompositioner utan människor är så finstämda och lugnande. Det samma gäller Gunnar Smoliansky, hans svartvita kompositioner är lite mer sträva och innehåller ibland lite humor.

Personligen tycker jag svensk fotografi har två internationellt väl respekterade fotografer Sune Jonsson och Lars Tunbjörk. Sune Jonsson har ju fått Hasselbladspriset och ett eget museum i Umeå och det tycker jag han är väl värd. Han är inte med på den här utställningen i Malmö. Lars Tunbjörk är underrepresenterad på den här utställningen med bara fyra bilder från hans bok ”Landet utom sig”. Köp den boken, den är ett monument över svenskheten.

Jag förstår att jag kan få alla mot mig i protest för att jag inte nämner Anders Petersen och Christer Strömholm. Min personliga inställning att detta är mycket bra fotagrafer, men de är inte i min smak. Av samma anledning som jag var imponerad av Ingmar Bergman, men jag ville må bättre efter en film än jag mådde före jag såg filmen.

Postat 2014-02-10 07:29 | Läst 2536 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#979. Dolda konstverk?? –upptäckten är försvårad??

Vår omgivning är full av konstverk?? –många gånger i det fördolda?? Speciellt i gamla slitna stadsdelar, kan oväntade konfigurationer dyka upp?? –redo att tolkas till något kul??

Fotoflanören gick runt i Gamla stan den här julen?? –och nya, gamla miljöer är alltid intressanta att fundera över?? Här kommer några tankvärda?? –åtminstone för mig?? –objekt att begrunda.

Kåkbrinken 3. Gamla stan anno 2013-12-25

Klar för avtäckning. Gamla stan 2013-12-23

Naturligt monumentalt. Söder 2013-12-26

Postat 2014-01-02 08:08 | Läst 2965 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#567. Jag, Kajan, är annorlunda!! –å gillar inte den utstakade vägen!!

Jag ser inte ut som vem som helst!! --jag avviker från kompisarna! Va skall jag göra?? –gå den breda vägen eller den smala utstakade?? Jag har inget val – jag måste gå den breda, för att inte vara avvikande!!

Postat 2012-11-16 06:20 | Läst 4605 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 615 616 617 ... 618 Nästa