UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4498. Hur går det till?

Vår Corre Jan har åkt med familjen till södra Teneriffa och han skickade oss en bild från inflygningen till den södra flygplatsen. Han fick en spektakulär vy över sydsidan av vulkanen Teide.

Bilden är tagen med en iPhone 15 Pro och tekniskt sett är bilden mycket detaljrik?? Enligt bildens info så är den tagen med mobilens tre kameror?? –mer framgår inte.

Kan mobilens dator ta tre bilder och kombinera dessa till en högupplöst bild?? Kan ett inbyggt AI program känna igen naturen av bilden och anpassa hur den skall göra maximal teknisk kvalitet??

Fan tro't, sa Relling”.

Södra Teneriffa med vulkanen Teide 3715 meter över havet anno 2023-10-28

Postat 2023-10-30 07:52 | Läst 1075 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4495. Storslagen natur lugnar och placerar individen rätt

Vi är naturligtvis en del av naturen?? –vi känner det särskilt när vi kommer till storslagen?? Vi inser plötsligt vår litenhet och vi får då vår plats i det stora och nästan tidlösa miljön??

Konstigt nog har ofta dylika upplevelser en lugnande effekt på de flesta människor?? Om man sätter sig på kanten av Grand Canyon  i Arizona och ser storleken till dalgångens botten och lagerföljderna i bergväggarna så infaller ett lugn??

Den stora floddalen i Arizona kallad Grand Canyon anno 2002

Åke man ut i centrum av Australien, sådär 30 mil sydväst av Alice Spring så finns det två egendomliga bergsformationer som i långan tid har urbefolkningens dyrkan. Idag är det förbjudet att bestiga det röda bergen Uluru och Kata Tjuta. De ligger som solitärer mitt ute i ett ökenlandskap?? Vem har lagt dom där och slipat dom runda?? Man blir verkligen påverkad av en känsla av litenhet om man står vid foten av berget??

Kata Tjuta i Australiens vidsträckta öken anno 2002

Uppe i Blue Mountains i östra Australien finns en förunderlig natur invävd i ett blått dis. Även i natur i den mindre skalan kan vi bli sittande i timmar och undra varför ville naturen göra den här formen??

Tektonisk strukturförändring av sedimentär bergart uppe i Blue Mountains i Australien anno 2002

Postat 2023-10-27 07:55 | Läst 1010 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4308. Det här är en utsikt som heter duga

Vem vill inte fotografera ett träd, som blommar i en sådan prakt, två meter från sitt balkongräcke??  Så som Edward Steichen såg sitt vackra träd från sitt fönster på äldre dagar??

Fotografen Edward Steichen är en av fundamenten i modern fotografi. Han var en banbrytande fotograf och stor publicist och organisatör av utställningar.  Om du som är ung inte känner till honom så börja läsa på om honom. Han var verksam under nästan hela förra århundradet. Vid sidan av alla berömda bilder är han mest känd för den stora kraften bakom världsutställningen The Family of Man som primärvisade på MOMA i New York 1955. Den visades sedan i nästan hela världen och kom ut i bokform. Utställningen visades även på flera ställen i Sverige. På äldre dagar fotograferade han ett träd från sitt fönster.

Vi har också ett underbart vackert träd utanför vår balkong:

Kommunens japanska körsbärsträd blommar för fullt strax utanför vår balkong vid Hardebergaspåret i Lund anno 2023-04-21

Postat 2023-04-23 07:21 | Läst 1093 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#4255. Polarsken i rött från Tulebo sjön vid Kållered??

Remarkabla norrsken kan ses i södra Sverige i dagarna?? Den ovanliga färgen röd kunde ses i Danmark igår, se Peters blogg, och i Kållered vid samma tid kring elva tiden.

På nätet finns många bilder från många platser i södra landet. Man bör vara på en mörk plats och ha en kamera med stativ som fast punkt. Det finns fotografer som är experter på att plåta norrsken och man kan läsa på hur man kan göra.

Norrsken står sällan still så exponeringstiden bör vara under 10 sekunder, kanske bara någon sekund. Vidvinkel bör användas och helst under brännvidden 24 mm.

Vår Corre Jan i Kållered letade reda på en bra plats vid Tulebo sjön och fick därmed bra naturmiljö??

Rött norrsken vid Tulebo sjön i Kållereds trakten anno 2023-02-27 kl 22:15

Tekniska detaljer: Canon EOS 90D, Canon EF-.S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM @ 15mm, 30 sekund, f/4, ISO400 RAW. Bilden är behandlad i LR 6, SP5 och Snapseed. Observera den gröna reflexen av norrskenet i sjöns is. Genom att använda RAW data kunde man få kontroll av detaljer i högdagrar och skugga.

Det kan vara en god ide att filma förloppet med 4k och efteråt plocka ut de bästa single frame bilderna i LR. Vår Corre Jan valde att använda en  Go Pro 8 videokamera och spelade in timelaps. En sådan video ser ut så här:

eller med länken https://youtu.be/9jwJThQoBFk

Ur denna video var det möjligt att plocka ut single frames och bildbehandla som bilden ovan. Det ät oklart vilka parametrar den enskilda bilden har men upplösningen och kamerans bildbehandling ger en ganska dålig upplösning och bilden har en pixel storlek av 1920x1080.

Single frame grab från en Go Pro 8 video kamera. Samma vy som ovan.

Vilken kväll det måste ha varit för vår Corre denna kväll med naturens under från solen till jorden. Tack Jan!

Postat 2023-03-01 07:02 | Läst 1052 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#4201. Vackra Austfonna?? --en stor glaciär i Nordaustlandet

Vad är vackert?? –det är mycket svårt att definiera?? Kan det vara så att det är en personlig känsla?? Det som är vackert för någon, kan vara likgiltigt för en annan?? Men varför är det så??

En roll spelar varje individs erfarenhet och upplevelse i livet?? Man får en samling bilder i huset som graderas?? –omedvetet?? Sedan finns det intressen och yrke som också präglar hjärnans kartbild?? –som ger referensen till just det man tittar på??

Om man tycker om att fotografera så är det också något som har betydelse?? --nämligen verktygen för att göra en bild?? Det blir så att några kameror blir vackra?? –medan några blir nästan likgiltiga. Precis som en musiker kan tycka det egna instrumentet är vackert?? Det kan vara så att även detaljer av verktygen är vackra??

Vad händer då?? –jo en fotograf vill kanske avbilda något som är vackert?? Helst då med en vacker bild?? Notera att andra människor kanske inte alls tycker att så??

Ljuset är viktigt för objektivet, inget ljus ingen bild. Objektivet är Canon 35mm 1:1,5

Människan är en del av naturen och det präglar säkert vår känsla för vad som är vackert?? Därför upplever vi ofta känslan av skönhet oftare i den rena orörda naturen?? Det tråkiga är att det idag är svårt att hitta opåverkad natur. Man skulle tro att långt uppe i norr skulle chansen va bättre för att få se naturlig natur?? Uppe i Svalbard finns den tredje största glaciären, Austfonna, som glider ut i havet från den stora ön Nordaustlandet i östra Svalbard. Under de fem åren vi såg den här glaciären drog den sig tillbaka mer än två hundra meter?? –uppmätt av kapten Per via satellit och vattendjupradar??

Glaciären Austfonna anno 2011-09-06

Med sin blandning av söt- och saltvatten är detta fina vatten för fiske om man är en säl??

Postat 2023-01-06 07:50 | Läst 1451 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 21 Nästa