UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#283. Yellowstone nationalpark!! –en unik natur för alla??

Vi klagar ofta på USA. Ingen ordning och slit och släng. Vi glömmer bort att här finns fantastisk natur!! –tillgänglig för alla!! Bilturen går vidare in i den äldsta och stora Yellowstone parken!!

Motellet hade små timrad stugor och man sov som en stock. När man tittade ut och gick till frukosten så hade det snöat en aning och pudrat bergen. Morgonsolen lyste på hästarna på ängen. Det var verkligen som ett vykort. Men min mage kurrade och det blev ingen bild. Två stora pannkakor, ägg och bacon fyllde upp väl och kaffet piggade upp den stela kroppen.

Nu bar turen in i den äldsta och mycket stora parken Yellowstone. Den är stor som Sörmland och består av en jättelik caldera, d v s en jättevulkan som kollapsat. Här inne finns jättestora berg och fantastiska dalar och raviner. Skogarna är djupa. Du är fri att vandra var du vill om du anmäler det till parkrangers. Jag skulle föreslå att du håller dig till vägarna till en början.

Om du kommer i vårens tid så är det lite publik, ja det är nästan tomt. Å andra sidan kan det bli lite kallt och en del snö. Det finns flera stora hotell inne i parken, bl a Amerikas största träbyggnad. Bor du där har du gångavstånd till flera intressanta stora gejsrar. Det här är världen största gejser fält, med mindre och större. De små sprutar ofta, sådär var femte minut och de stora kanske bara var femte år. När jag gick där helt oanades startade Grand Gejser:

Grand gejser startar var 12 timma.

Djurlivet är fantastiskt. Du kan se björn, varg och buffalo. Älg och råbockar och rådjur ser man överallt. Buffalo är ett imponerande djur och strövar kring på låglandet.

Buffalo.

Naturen är ett skådespel och alla former kan du förvänta dig. Berg och vattenfall är typiskt för det varierade landskapet.

 

”Lower falls” och bergskedjan i calderans kant.

Glöm inte att gå upp en riktigt tidig morgan. Du behöver inte vara rädd för björnar och vargar. Det är underbara vyer med de sprutande gejsrarna.

Nattlandskapet.

De varma källorna och de stora gejsrarna kan sprida mycket varmt vatten över stora områden och då dödas träden. Det ger upphov till ett mycket egendomligt trädlandskap.

Träd dödade av varmt vatten.

Postat 2012-02-06 06:19 | Läst 5161 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#248. Drivved!! –dä bra att ha!! –eller isbjörn simma 69 mil!!

Ved är bra att ha!! –som bränsle och byggmaterial!! Drivved ä ändå bättre!! –den kan berätta vad som hänt de senaste 10000-tals åren i vår del av Arktis. Det var varmt under stenåldern!! –så varmt att en del av norr Grönland var isfritt!!

Drivved är vanligt på stränderna i Arktis!! –det kommer ut från taigan med floderna och flyter ut i havet. Strandvallarna innehåller drivved om det finns fritt vågsvall från havet!! Man finner drivved på många platser på det norr halvklotet. Typisk är stränderna i Oregon, som är skyddade av staten.

Oregons kust 1979.

På Svalbard finns det gott om drivved, som huvudsakligen kommer från den Ryska taigan. Nu när den Arktiska vinterisen smälter undan kraftigt på somrarna, på grund av förhöjd koldioxid i atmosfären så friläggs också stränderna på norra Grönland. Svenska och danska forskare har visat att de gamla strandvallarna har drivved från stenålder (8000 år sedan). Man har gjort 150 kol-14 tidbestämningar och kommit fram till att Arktis måste varit nästan isfritt efter den senaste istiden. Resultaten är presenterade i välrenommerade Science.

Det här betyder att det varit varmt tidigare i Arktis, men det försvarar inte vår extrema förbränning av fossila bränslen som nu orsakar uppvärmningen. Det betyder dock att isbjörnarna måste varit tränade att simma långt redan på den tiden för att hitta is att jaga säl på. Forskare har visat att en isbjörnshona med GPS hade simmat 69 mil på 9 dagar ute till havs för att sedan vandra 180 mil på is. Hon förlorade under den tiden bara 22% av kroppsvikten. Detta är nedärvda beteende sedan mer än 8000 år.

Isbjörnen tål alltså en hel del!

Åttionde breddgraden nord Svalbard 2011.

Postat 2012-01-03 07:05 | Läst 6941 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#169. Glaciärerna smälter!! –det skall de göra!! –eller hur går det för Monaco breen?? –från 2005-2011!!

Glaciärerna smälter!! –men det skall de göra nu!! Solen, jordbanans form , jordaxelns lutning, allt samverkar så att vi skall ha en interglacial period!! –=varm period!! Den avgörande frågan är om vi genom att friskt elda upp all fossilt bränsle frigör så mycket växthusgaser att vi påskyndar den naturliga uppvärmningen av jorden??

Det är helt klart att det nu går så fort med den glaciala smältningen!! -- att man på en så kort tid som 6 år kan se att mängden is minskar!!

 På norra Spetsbergen finns en långsträckt djup fjord, som har karvats ut av många glaciärers slipande, och nu finns där den så kallade Monaco breen. Vi besökte den under en resa 2005 och då tog vi den här bilden.

Monaco breen 2005.

Det är flera glaciärtungor som mynnar ut i den större glaciären. Sex år senare var vi på nästan samma plats i fjorden och kunde se hur glaciärbifloderna är något smalare och att huvudglaciären är något lägre. Kolla på bilden nedan.

Monaco breen 2011.

Det är inga dramatiska förändringar på sex år, men man kan se skillnaden. Det här smältförloppet kan man se på alla glaciärer på Svalbard. I Kongsfjorden har glaciären dragit sig mycket tillbaka att Blomstrands-halvön tydligt är en ö. Så man får väl döpa om den.  Blomstrand var kemist och mineralog vid Lunds universitet och blir nog glad för en ö.

Postat 2011-10-16 07:18 | Läst 5460 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#124. Ska du gå på Workshop?? Behövs det?? –lär man sig nått??

Workshops har blivit mer och mer populärt!! –å ä dä då nån mening att gå på en sådan?? Ja det kan det vara, om du är öppen att lära nytt!! Dessutom är det en viktig inkomstkälla för fria fotografer!!—som ger kurserna!!  Så ta chansen att deltaga i workshops och lär!! –och framför allt träffa nya bekantskaper!!

Inom de flesta former av foto kan en workshop vara mycket inspirerande!! –men det krävs att du väljer en kurs som låter dig starta från den plattform av kunskap som du har inom foto. Tag därför reda på vilka förkunskapskrav som krävs. Det är ledarens skyldighet att definiera det!!

Välj en kurs inom det område, som du kan en del i och förkovra dig. Det ger mest för pengarna. Om du är intresserad av gatufoto så välj en kurs till rimligt pris. Har du klirr i kassan så kan man välja delux, som den Peter Turnley ger snart i New York:  http://www.peterturnley.com/workshops/nyaugws.html

Men då får du lägga upp kring tio tusen, å det kan ju va å ta i, till att börja med. Inget ont om Peter Turnley han är en internationellt mycket erkänd reporter.

Jag är ingen workshoppare, utan har bara gått en workshop, och det var på 80-talet då jag lärde zonsystemet med läraren Lars Kjellberg. En kanonkurs, som gjorde att jag för första gången förstod vad exponeringsmätning innebar.

Om du är naturfotointresserad så har de flesta välrenommerade naturfotograferna workshops och det kan vara mycke givande att gå en kurs i ditt special område. Bonus är att träffa fotografer av olika ålder på kursen och lära av hur de plåtar. Vill du dra utomlands så kan jag rekommendera ”kräm de la kräm” kurser, inom landskapsfotografering, som organiseras av:

http://www.friendsofazhighways.com/workshops.htm

Arizona Highways Photo Workshops har funnit i mer än fyrtio år, och här blir man inte lurad. Lärarna är top notch och mat och boende är toppen. Räkna med 2000 kr per dygn i avgift, men då ingår allt.

 

Eftersom vi nämnt New York så kan vi ju ta två bilder från denna intressanta plats!! --som bonusbilder:

New York 2007. Canon 20D, 24-105/4

För att framhålla att en bild inte behöver vara skarp!! –tog jag med den här.

New York 2007. Canon 20D, 24-105/4

Postat 2011-08-02 07:47 | Läst 4205 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#118. Vart är vi på väg?? –blir det någon grönska kvar??

Jag vet att detta inte är sanningen idag!! --men är det sanningen imorgon?? Går vi mot den här världen snart?? –är det två generationer fram?? --eller kan vi stoppa det!! Antalet gröna löv minskar för varje sekund!! –genom vansinnesfällning av vår urskog!!

Vi skövlar jordens urskogar för vad?? –bara profit!! Vi ökar halten koldioxid i vår atmosfär!! –och påskyndar växthus effekten?? Det låter som det skulle uppväga varandra?? – men så är inte fallet. Om vi hugger ned växterna för att bränna dessa så finns det inga kvar till slut. Så gjorde man på Island en gång!! –ett intressant skolexempel. Nu försöker vi göra det på en global skala!!

Till slut har vi en natur, som ger naturfotograferna motiv av det här slaget??

Kalhygge, Läckebo, 2011. Panasonic GH2, 100-300/4-5,6.

Bensinmack, Riddarhyttan 2011.  Panasonic GH2, 100-300/4-5,6.

Finns det något stopp!! –eller blir det en katastrof i framtiden??

Postat 2011-07-27 07:21 | Läst 10572 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 18 19 20 ... 21 Nästa