UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3232. Gammalt skräp?? –kan duga gott?? –även bland objektiv??

Leica objektivet Summar blev mycket populärt på 30-talet?? –främst för att det var ljusstarkt?? Idag har det dåligt rykte?? –för att frontlinsen är mjuk och repas lätt?? –och Elmar anses vara bättre??

Objektivet är byggt i mässing och har 6 linser i fyra grupper. Om det börjar bli matt mellan de sammansatta glasen är det svårt att reparera. Personligen tycker jag det är ett vackert objektiv:

Leitz Summar från 1934 med UV-filter.

Det här objektivet är i mycket gott skick?? –med fint frontglas och som måste ha blivit antireflexbehandlat av Leica efter kriget?? Tidiga ägaren var en grosshandlare i Mölndal och han måste varit fotointresserad med sin Leica Standard från 1932.

På sin tid var detta ett mycket ljusstarkt objektiv, kanske ensamt på marknaden när det kom ut?? Men är det något vidare att använda idag bland högteknologiska gluggar och digitalkameror?? Vi satte den här gluggen på en Sony a7rII med en Techart Pro adapter?? Summaren blev plötsligt med autofokus??

Skeptikern skulle nog förvänta sig ”ankskit”?? –på full glugg?? Ja, kontrasten i bilden är lite svag?? –med vad gör väl det om man har en RAW fil i LR6 och gör sitt bästa?? –nåja seniorplåtis är en amatör på LR:

Sony a7rII + Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 2 behandlad i LR6 + SP5

Om man försöker med en närbild på en halv meters avstånd så ser det ut så här:

Sony a7rII +Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 2 behandlad i LR6 + SP5

Om man sätter bländaren på 9 så blir kontrasten mycket bättre:

Sony a7rII +Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Här finns det inget att klaga på, åtminstone inte för bilder på internet. Om man försöker med blomman igen så ser det ut så här:

Sony a7rII +Techart Pro + Leitz Summar 50/2 @ bl 9 behandlad i LR6 + SP5

Personligen tycker seniorplåtis att den så kallade bakgrundsskärpan, nu kallad bokeh, är alldeles utmärkt??

I en senare blogg kommer vi att gör samma försök med en gammal Elmar.

Postat 2020-05-13 08:14 | Läst 1978 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3129. Det här är inte ok??

En Leica nörd måste ju vara renlärig?? –det duger inte att blanda in katter bland hermeliner?? Å det har inte seniorplåtis fattat?? –utan satt en främmande glugg på en ädling??

Det borde han ju förstå den skändaren?? --att man sätter inte en glugg från plagiatens hemvist?? –på en semiantik Leica?? På en ”piece of artwork ” får bara sättas ett annat konstverk?? –som en samtida Elmar??

Så kommer han dragandes med en svart Voigtländer från 80-talet?? –som inte ens är kopplad till snittbildsmätaren??

Leica Standard+ Snapshot-Scopar 25/4

Buuuu!! Må skändaren?? –kallad seniorplåtis?? --uteslutas ur Leica nördarnas samvaro!!

Postat 2020-01-31 07:43 | Läst 4380 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3127. Leitz lanserar ny 3.5cm Summaron?? –ersätter gamla Elmar gluggen!! –vår testing??

Tyvärr blev publiceringen av den här testen försenad 70 år!! –på grund av korrekturläsarnas protester?? Men bättre sent än aldrig?? För gluggarna är lika bra idag?? –som du skall se här??

Testen är förbättrad något genom användande av senaste ”digitala” utvecklingen för att ta bilder?? Filmen har bytts ut mot en platta?? --med en till synes nästan oändlig massa ljuskänsliga noder?? --som kan samordnas till en bild på elektronisk och matematisk väg?? Helt otroligt?? –nästan!!

Efter en del prov1946 har så Leitz presenterat den nya Summaron f=3.5cm 1:3.5, som ersättare till Elmar f=3.5 1:3.5, detta år 1949. På grund av linkonstruktionen är Summaron objektivet nästa dubbelt så stort, men fortfarande mycket kompakt.

Leitz 35mm objektiv Summaron (t v) och Elmar

Vi har fått förmånen att testa det 54:e objektivet som tillverkades första dagen?? Vi skall jämföra det med ett mycket tidigt Elmar från troligen 1930. Ingen av objektiven har anti reflexbehandling och kan då bättre jämföras. Vi monterar objektiven på en Olympus OM-D E-M1 II kamera som har en micro 4/3 sensor.

Först tar vi en bild av en tegelvägg med Summaron objektivet med bländare 3.5:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ 1/100 s, 3,5 ISO250

Vi beskär så bilden så att det motsvarar 1:3 förstoring i LR 5. Vi jämför bilderna med bländare 3.5 (överst) och bländare 8 (underst):

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 8 under

Om vi jämför dessa bilder med motsvarande för Leica Elmar f=3.5 1:3.5 så har vi bilden överst med bländare 3.5 och under bild med bländare 9:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Elmar f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 9 under

Om vi i stället tar en vanlig bild med Summaron objektivet med bländare 4 så ser det ut så här:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ 1/200 s, bl4, ISO200

Vi beskär så bilden så att det motsvarar 1:3 förstoring i LR 5. Vi jämför bilderna med bländare 3.5 (överst) och bländare 8 (underst):

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Summaron f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 8 under

Om vi jämför dessa bilder med motsvarande för Leica Elmar f=3.5 1:3.5 så har vi bilden överst med bländare 3.5 och bild med bländare 9 under:

Olympus OM-D E-M1 II + Leica Elmar f=3,5cm 1:3.5 @ bländare 3.5 överst och bländare 9 under

Det är inte oväntat att man kan se att Summaron objektivet är skarpare än Elmar, speciellt vid full glugg?? Men skillnaden är inte lätt att se i vanliga bilder. Elmar har vid full glugg något sämre kontrast?? Vid bländare kring 8 så är skillnaden liten.

Här har vi tagit bilder där vi studerat mitten på bilden. Då är vi säkra på att Summaron är något skarpare. Vi behöver en full format kamera för att studera hur det ser ut i hörnen.

Postat 2020-01-29 07:37 | Läst 4623 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3125. Rykande ny kamera för gatufoto?? –vi får ”hands on” på Sigma fp??

Den minsta digitala kameran med ”full format” på marknaden?? –med nästan alla förutsättningar att bli en kamera för fotoflanören?? –är det sant?? –eller saknar den något??

Seniorplåtis har gjort en snabb utvärdering?? Det är sant att den är liten?? –den kan hanteras med en medelstor hand för gatufoto:

Seniorplåtis håller Sigma fp i favoritgreppet för plåtning

Den är förhållandevis lätt, 422 gram, utan objektiv och med ett litet fast vidvinkelobjektiv så skulle den gå att bära på en hel dag?? Men något sådant objektiv, med L-fattning och autofokus, finns inte idag. Det kommer troligen någon gång?? Finns det då något som saknas??  --kolla här.

Det flesta skulle nog vilja se en inbyggd sökare och inte bara skärmen på baksidan?? Den går dessutom inte att vinkla, vilket många vill ha, dock inte seniorplåtis. Sökare kommer troligen som löst tillbehör. De finns bara elektronisk slutare, med sina nackdelar. Fokus bestäms med kontrast, inte med fas, vilket ju är en nackdel vid snabbt följande fokus. Tester på nätet påpekar att kameran bommar fokus ofta vid sportfoto. Fokus för enbildstagning är helt ok för gatufoto, dock inte snabbast i branschen?? Sigma fp saknar dessutom stabilisator av sensorn?? –men har en slags matematisk stabilisering av bildinfo??

Sigma fp är i stort sett en kamera byggd för videografer?? –inte för stillbilds plåtare?? Kameran är därför ganska tjock?? För den har ett effektivt ”kylsystem utan fläktar”, för långa video inspelningar??

Kylsystemet hos Sigma fp gör kameran tjockare än lilla Panasonic GM5

För gatufotografens enkla villkor så skulle man vilja ha en kamera konstruerad utan video?? –vilket skulle göra den klart mindre?? Kanske nästan så liten som Panasonic GM5:

Panasonic GM5 med Olympus 12mm Limited Black jämförd med Sigma lp och en lagom stor Summaron 35mm/3,5 för gatufoto

Om vi vid testtillfället hade haft en adapter för Leica M till Leica L fattning så hade vi haft en perfekt kamera för gatufoto?? –i alla fall om seniorplåtis haft pengar. I ställe fick vi ta en del testbilder i gatumiljö med en ”groteskt stor” zoom, Panasonic Lumix 24-105/4 med L-fattning:

Sigma lp med Panasonic Lumix 24-105/4

Just nu är nästan alla objektiv med L-fattning stora och tunga?? Finns det ingen strävan längre att tillverka små lätta objektiv??

Seniorplåtis tog några bilder ute i gatumiljö, med standard inställningen 1/500 sek, auto-ISO och auto-fokus och auto-bländare??

Gatufoto i Malmö anno 2020-01-22 med Sigma lp med Panasonic Lumix 24-105/4

Slutintrycket är att Sigma lp är en mycket kompetent kamera för gatufoto?? –med de begränsningar som angetts ovan. Seniorplåtis kan fungera väl utan sökare och utan en skärm som går att vinkla. Seniorplåtis skulle med fördel kunna använda den här kameran med adapter för gamla Leica vidvinkelobjektiv!!

P.S. Ett varmt tack till grabbarna på Scandinavian Photo i Malmö för lånet av Sigma fp D.S.

Postat 2020-01-27 07:33 | Läst 6207 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3119. Unpack old Leica lens?? --från 1949

Det kom ett litet paket?? –med en liten ”klenod”?? Det 54:e Summaron objektivet framställt den första dagen av 35 mm modellen??  En efterkrigs produkt från Leitz fabriken i Wetzlar??

Föregångaren var en klassiker, svår att efterträda?? –Elmar f=3,5cm 1:3,5. Mycket liten och mycket bra för sin tid. Den Elmar gluggen började tillverkas redan 1930.

Här packar seniorplåtis upp paketet från Tyskland:

Denna video ligger på YouTube med den här länken: https://youtu.be/eqTSdxZkwkc

Det här Summaron f=3,5cm 1:3,5 är en mycket elegant glugg?? –och massivt byggd. De tidiga objektiven med serie nummer under en miljon har ingen anti reflexbehandling?? –å det är ju en nackdel, men seniorplåtis plågas inte så mycket av detta i praktisk fotografering som flanör. Vidare finns det en underlighet med dessa 35 mm Summaron objektiven. Det påstås i vissa källor att 600 objektiv tillverkades redan 1946, men seniorplåtis har inte lyckats hittat vilka serie nummer dessa objektiv har?? Kanske någon Leica kännare på FS har en förklaring??

Så här ser det objektivet seniorplåtis och Ior packade upp:

Ior med sitt Leica Summaron f=3.5 1:3.5 med Ser. Nr. 706054

Postat 2020-01-21 07:19 | Läst 2083 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 9 10 11 ... 19 Nästa