UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2950. Fokusera?? –med en gammal Leica II

Idag har alla digitalkameror autofokus?? –å Leicafantsterna får klara sig utan?? –men på de flesta moderna Leica M kamerorna är snittbildmätaren ganska bra och exakt??

Så var det inte med den första Leica kameran?? –den så kallade Leica I (modell A) som kom ut 1925. Det var först 1932 som Leica II kom med en snittbildsmätare inbyggd i kameran??

Huset med de tre fönstren uppe på Leica II, ett med extra rödfilter

På baksidan finns det två titthål. Det vänstra är för avståndsmätning och den högra är för bildkomposition.

Titthål till vänster för avståndsmätning och till höger för normalobjektiv

Tittar man i hålet till vänster så ser man den här bilden:

Rödfilter höjer kontrasten, mitt i sökaren ser man den splittrade snittbilden

Snittbilden är splittrad om objektivet inte är satt på rätt fokus. Genom att vrida fokusringen på objektivet så kan den splittrade bilden göras till en skarp bild:

Fokus rätt satt för en Leica II kamera.

Bilden vi fokuserat på ser ut så här:

Jan Bovin som ung spjutkastare

Postat 2019-08-03 07:28 | Läst 1273 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2940. Produktfoto?? –med Leica I å II

De tidiga modellerna av Leica kamerorna tillverkades på slutet av 1920-talet och början av 30-talet?? På den tiden var annonseringen enkel?? –eller typisk för art deco och Bauhaus.

Om du vill se en del av affischerna för Leica kan du gå in på pinterest appen, där många ligger ute.

Modern produktfotografi finns av två typer, den rent avbildande och den mer uppmärksamhetsväckande bilden?? Man skall undra vad det är och man skall attraheras av någon stil eller märkeslogo??

Juniorplåtis tog sina fösta produktbilder 1958 på tidningen Östgöten för att annonser i tidningen skulle visa vad som såldes. Det var verkligen rakt på med Rollieflex och blixt.

Idag tycker seniorplåtis att det är kul att plåta kameror för att illustrera bloggen i fotosidan.

De två senaste inköpen av kameror har varit en Leica II Ser. No. 1002 och en Leica I Ser. No. 32832. Den första är en av Leitz modifierad Leica I från 1926?? –å den andra är en icke modifierad Leica I från 1930.

Här kommer några nytagna bilder som skall illustrera hur de ser ut mer än 80 år senare:

Leica II Ser. No. 1002

Leica I Ser. No. 32832

Postat 2019-07-24 07:11 | Läst 1852 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2690. Jag hade ingen aning om att det va så litet??

Alla fotografer i dag lagrar bilder på minnes kort, som de stoppar i kameran?? Vanligt är SD minnet, som säges ha en slags maximal gräns för lagring kring 2 TB?? Om man öppnar plasthöljet så utnyttjas bara halva kortet!!

Den inre enheten är helgjuten i plast och svår att öppna:

Uppbrutet SD minneskort

Det är rent otroligt litet ett sådant minne är?? –om man betänker att det får plats 1000 bilder från min Panasonic GM5 på det här minnet. En bok med 500 sidor och massor med bilder tar upp ungefär 60 MB i en PDF-fil. Om seniorplåtis räknat rätt så går det in 16000 sådana böcker på ett 1TB SD kort??

Det är svåra siffror att förstå?? –och det är svårt att förstå hur små de adresserbara enheterna på ett sådant kort är? Den senast annonserade iPad Pro har en processor med 7 nanometer små enheter.

Seniorplåtis borde ha ett hum om det för han har forskat med elektronmikroskop för att avbilda nanometer små enheter med 500 atomer i guldkluster:

Dynamiskt guldkluster med 500 guldatomer

Ett sådant guldkluster är ungefär 2,5 nm.

Postat 2018-11-02 07:39 | Läst 2890 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#2585. Det här är min nya fina kamerarem?? –för handleden??

På senare tid, med mindre kameror så har kameraremmar avsedda för handleden?? –inte halsen eller axeln?? –blivit allt mer vanliga?? Numera kan man köpa 5 handleds remmar från Kina för 50 spänn??

Flera av de stora märkena säljer också sådana remmar?? –men då kostar de upp till 500 spänn stycket??

Seniorplåtis har de senaste åren använt handledsrem?? –men då för det mesta gratis remmar.

Nu har assistent Ninni sytt en enkel lösning av ett blått kantband?? –och då blev gubben och kameran så glada?? –att det blev en egen blogg??

Special hantverk av assistent Ninni

Postat 2018-07-20 07:14 | Läst 2516 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2494. Seniorplåtis på invigning?? –vilka elever??

Det går bra för landet utom sig?? –säger regeringen?? Tack vare dagens hårt arbetande ungdomar?? –verksamma i industri och forskning?? Jag har träffat några av dem på en invigning.

Vid Lunds universitet invigdes i dagarna ett världsunikt elektronmikroskop för studier av nanometer små halvledarstavar?? Elektronmikroskopet, det är en extremt dyr kamera,  kan direkt visa hur atom efter atom adderas till kristallytan när gaser av olika slag och koncentrationen ledes in till provhållaren.

Världsunikt elektronmikroskop, Hitachi 3300 ETEM, invigt vid Lunds universitet

Mikroskopet är en del av Nationellt Centrum för Högupplösande Elektronmikroskopi (nCHHREM) vid Lunds universitet. Seniorplåtis hade förmånen att vara med och starta detta centrum på 70-talet och den första doktorn som disputerade där, Professor Reine Wallenberg, är idag chef. Han driver verksamheten tillsammans med universitetets yngsta kvinnliga professor Kimberly Dick Thelander.

Till invigningssymposiet var landets toppforskare inbjudna och den världsledande nanoforskaren, Hon. Dr. Frances M. Ross, vid IBM, Yorkstown Hights i USA.

Även seniorplåtis var inbjuden till invigningen och det var så trevligt att träffa alla de ungdomar som disputerat med resultat från våra mikroskop. Här är några av dem:

Seniorplåtis med några av våra teknologie doktorer som disputerat vid avdelningen, från vänster Björn, Daniel, Pernilla, Magnus, Olle och seniorplåtis. Damen med kaffet i handen till vänster är Professor Frances Ross

Tre doktorer som arbetat med mikroskopen vid nCHREM är idag professorer, Olle, Reine och Vivecka Alfredsson, vid LU.

Det här är en sådan dag då man tror på landets framtid.

Postat 2018-04-20 07:43 | Läst 3336 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 14 15 16 ... 19 Nästa