UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#21. En och en halv meter tele !! = 500gram ????

Trandansen är över för säsongen, --tranorna har dragit iväg till ensamma nästen, vid små sjöar och mossar. Naturfotograferna har dragit sin kos,  --med alla sina superlånga, och tunga objektiv med stora stativ. Men jag bar på ett telezoom,  --som var en och en halv meter långt tele och som bara vägde 500 gram!!!. Hur gick det till?? Jo, om man har kameran som du ser på nästa bild, en Panasonic Lumix GH2 med ett Vario, f:4-5,6/100-300mm??

Panasonic Lumix GH2. Med Objektivet Lumix, Vario f:4-5,6, 100-300mm

Så är det möjligt!! Om man skall filma och ställer in på movieM så finns under inställningar för VIDEOBILD funktionen EX. TELEKONV, --och om man sätter den på ON så kommer bilden att tas på en 1920x1080 pixels stor rektangel i centrum av sensorn. Det betyder att man får ett utsnitt (crop) som om man hade haft ett 1500mm tele, på en ”fullframe” sensor!!!!. Med andra ord man får 5xbännvidden på det objektiv man sätter på kameran. Eftersom GH2 kan ta massor!!! av olika objektiv, med adapter (du missar autofokus), så kan du sätta dit vad som helst --nästan --!! Jag satte dit ett Noctilux, f/1.0 50mm, alltså 250mm och 1.0!!!!! Eftersom tranorna kommer inflygandes från sjön när det är nästa kolmörkt på morgonen!!! ---så är det inte lätt att filma det. Men det fixade Noctiluxen!! När ljuset kom växlade man över till 100-300 mm gluggen!

Man kan ta stillbilder mitt i en filmfrekvens om man vill!!!?? Här är en bild på en trana som lekte med en stor pinne??.

Hornborgarsjön 2011. Panasonic Lumix GH2, Vario f:4-5,6, 100-300mm. Effektiv brännvidd 1500mm.

Min film är ett arbete av en nybörjare!!!, --som fortfarande inte vet när man skall ha autofokus eller inte. IS eller inte?? Men man måste ha ett stadigt stativ, när den fiktiva brännvidden är 1500mm!! Det lärde jag mig!!?? Här är filmen på Youtube:

Postat 2011-04-24 08:36 | Läst 5252 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#5. Teknokrater i lunchsnack om foto

Jag va å hälsade på i 08-området. Intog lunch på ett sådan där superstilad, enkellinjig, enfärgat, stålbelagt lunch-hak. Två bakåtslätkammade unga män bredvid mig snackade uppenbarligen foto och de var välinsatta, å utbildade i en tekniknivå över det vanliga. Jag satte telefonen på bandning, man behöver inte va dum för att man är från landet. Även om vissa politiker tror det. Här ä ett redigerat transcript av samtalet.

--Du, ja städa i källarn igår å hitta farfars fars gamla kamera, -- en sån där med tygbälg och en lins längst fram du vet, å innuti satt en trärulle, -- tom?

 

--Ja vet, man rulla upp en celluloid eller plastfolie, som sensiterats med en suspension av silverjodidkristaller. Å du, dom va inte dumma på den tiden, man kunde styra kristallisationen så att de blev platta längs 111-riktningen och de va about 3 till 4 mikrometer (tusendels millimeter, min anmärkning) små. De träffades alltså av fler fotoner per ytenhet än kubiska kristaller – materialbesparande (= mer pengar till bossen, min anmärkning). Å varje kristall va av ungefär samma storlek som ccd-cellerna - i dagens kamerasensorer!!!

--Ja läste nån stans att man dopade kristallerna - så att de hade störställen precis som i halvledare.

--Visst, den latenta laddningsobalansen efter en träff av en foton gjorde kristallen mer reaktiv vid kontakt med ett reduktionsmedel.   

--Du menar man stoppa ned filmen i en vattenlösning med ett starkt reduktionsmedel?

--Javisst, det va vanligt med hydrokinon. Ja, du kommer ihåg ett cykliskt kolväte med hydroxylgrupper – i transläge. Å man va inte rädd (kanske oinformerad, min anmärkning) av sig på den tiden. Du vet hydrokinon klassas idag som eventuellt carcinogen av FDA i USA.

--Men silverjodidkristallerna då, som inte träffats av fotoner, va gjorde man me dom?

--De fångar man upp med en komplexbildare, som till exempel tiosulfatjoner. De löste alltså ut silverjonen i vattenlösningen efter framkallning. Fix kalla man dä.

--Då blev det mycke silverjoner i lösningen? Är inte silver en tungmetall? Jaaa, du vet man bör inte slänga ut dä i vasken heller ----- utan man bör lämna dä till återvinning av silvermetall.

--Med andra ord alla lösningar med silverjoner skulle till kommunens avfallsstation.

--Hepp!!

--Ida är det inte många som använder silver till foto  --  amatörmässigt. Mängden silver i fotografisk användning har minskat, med mer än 50% på tio år.

--Du ---- jag håller mig till min digitalkamera, den ä ren den!

--Tror du ja, när man gör tunna skikt av halvledare är ofta supergiftiga arsener inblandade. Då vill int ja va i närheten.

Där va slut på samtalet! Å!!!! - duuuu ---- de betala inte maten, de skrev på nått vitt papper. Man blir aldri klok på 08-or, dä ä som i Japan, gubben som körde taxin iförd sina vita handskar fick en jätteliten vit lapp som betalning

Postat 2011-04-08 09:00 | Läst 7751 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 19 20