UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#86. Gubbväldet!! –när blir vi av med det?? –skarpa kvinnor jag mött!!

Gubbväldet är kvävande tjockt!! –kanske inte överallt, men på alltför många håll?? Foto är inte värst!! –ty många duktiga kvinnliga  fotografer!! --är verksamma idag och de vinner mark!! Men i övriga samhället har jag träffat på alltför många gubbar!! --som för länge sedan har passerat sin kompetensnivå!!

Inom universiteten i vårt land, är det bara knappt 25% kvinnliga professorer!! --och det är ju något fel i systemet??  --ty 50% av doktoranderna är kvinnor!! Inom de tekniska yrkena, kanske foto delvis hör hit, får man ofta höra att kvinnor inte är tekniskt lagda?? Ingen myt kan vara mer korkat inrotad, och då särskilt bland betonghäcksgubbar!!

Jag skall berätta en liten sann historia där jag själv var involverad. Jag hade hållit föredrag hos en av de världsledande forskargrupperna inom studier av atomers rörelse på ytor. Jag skulle bli förevisad deras senaste utrustning, som fyllde ett rum stort som en skolsal. Det var superhögvaccum och stålblanka muttrar stora som min hand. En liten späd tjej, med en skiftnyckel i bakfickan, förklarade den komplicerade maskinen (hårdvaran) för mig och i detalj visade hur den fungerade (mjukvaran). Hon visade resultat med videobilder där atomerna hoppade omkring. Jag försökte hänga med, jag hade 30 år i branschen och var dock professor i atomhopp, så gott jag kunde. Jag ställde slutligen, som det skulle visa sig, en korkad fråga. Från vilket företag har ni köpt den här maskinen?? Varvid den lilla tjejen svarade: --jag har byggt den!! Då kände jag mig verkligen dum!! –samtidigt som jag skulle velat ha haft samtliga svenska gubbar närvarande. Jag borde ha vetat att min fråga var dum, ty en av de skarpaste tekniker jag träffat, var en kvinnlig professor på MIT, rådgivare åt presidenter, fortfarande aktiv och anställd, åttio år ung!! Jag kan också påpeka att den nya chefen på synkrotronanläggningen i Lund, MAX lab vid Lunds universitet, är en kvinna.

Jag kan också bevisa att vissa män för länge sedan passerat sin kompetensnivå, med den här bilden!!

Allinge, Bornholm 1960. Hasselblad 1000F 80/2,8

Postat 2011-06-25 07:42 | Läst 3720 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#85. Hurra vi kan glömma att sätta fokus!! –ny teknik gör att du kan välja fokus efteråt i datorn!!

Det är i vissa situationer omöjligt att hinna sätta fokus på rätt punkt!! Händelser kan dyka upp så snabbt att autofokus inte hinner med. Även om kameran är satt på auto-auto?? --så blir det inte rätt!! På vissa kameror kan man sätta ett läge!! --så att det som är i blickfånget är skarpt, t ex på 550D. Men det hjälper inte!! Det är kanske för mörkt för stort skärpedjup!! --och då vill kameran sätta in en blixt?? --vilket för det mesta är meningslöst, speciellt i naturfoto!!

Här är ett exempel!! Det är en svinkall, snålblåsig kväll i Hinlopen på Svalbard?? –en isbjörn äter säl i ett underbart ljus!! –illröd himmel och blått islandskap.  Man väljer mellan vidvinkel och tele!! Man försöker hinna med båda!! Det är tur att man har en skicklig assistent; Ninni, som plåtar också!!

Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 1D III, 17-35L f/2,8

Det är alltid flera fågelarter runt en isbjörn som äter!! --och de snor åt sig små gottebitar, om de kan. Några måsar snodde den här kvällen lite skin!! --och de fightades hårt om det. Vi är ungefär 50m ifrån händelsen. Plötsligt blir det en pangbildsituation!! --inom några sekunder  och det är bara att fyra av kameran!! --satt på autofokus. Ingen serietagning på!! –jag gillar vanligtvis inte det!! Jag hinner ta två bilder!! --fokus är på isbjörnen, men skärpedjupet räcker inte till för både isbjörn och fåglar.

Hinlopen, Svalbard, 2010. Canon 550D, 100-400L IS f/4,5-5,6

Denna bild kunde ha räddats av senaste datorprogramutvecklingen. Mycket snart kommer en produkt som gör att man kan välja fokus i bilden efteråt i datorn!! Läs om det i den här artikeln:

http://www.nytimes.com/2011/06/22/technology/22camera.html?_r=1

eller på Lytro´s hemsida

http://www.lytro.com/

Vad det någon blogg?? --som pratade om att man skall ta sig tid att ta några få bilder?? Det gäller inte all fotografi!!  –speciellt inte när isbjörnar är i farten!!

________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

/Bob

_________________________________________________________

 

Postat 2011-06-24 08:00 | Läst 8559 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#84. Han bor granne?? –men syns sällan!! –idag såg jag honom, han satt å åt!! Han slängde en stor del av portionen??

Han är en knepig en?? –han bor granne med oss sedan flera år?? Han byggde om förra hösten, men sa ingenting, utan bara jobba på, --kvistigt!! Idag såg jag honom?? –han satt på sin vanliga plats och glodde på mig!! –och åt något vegetariskt?? Konstigt nog kastade han en del av portionen på marken?? Nästan demonstrativt!!

Han föredrar att vara klädd i rött!! –utom på vintern då han har en grå kofta på sig?? Han snor ofta maten från överflödets bord?? När jag såg honom idag såg han ut så här!! --när han åt.

Grannen äter vegetariskt! Canon 550D, 300/4

Det var en ganska stor kotte han skalade av i rask takt!! Äter väl bara det gotta?? –förståss!! –fröna. Sedan glodde han på mig en lång stund och var tydligen nöjd. Han sa inget!!

Va glor du på? Canon 550D, 300/4

Sedan slängde han iväg en stor del av portionen!! Han hade inte läst de senaste rönen om att vi slänger 25% av maten. Men å andra sidan han lever kanske i överflöd?? --ibland misstänker jag det. Jag har försökt säga till honom!! --att slänger han iväg kotten??  --så skall han göra det mot mig!! Det blir mycket bättre bilder då??

Slänger kotten! Canon 550D, 300/4

Det är helt klart!! --att jag inte börjar filma honom i full-HD?? --förrän han har lärt sig att ta regi!!

Postat 2011-06-23 06:53 | Läst 4912 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#83. Stridspilot med guldtänder!! –i helikopter till -24C!! –eller i skärande oljud till koloni med kejsarpingviner!!

Det var totalt oväntat att man skulle åka med ryska före detta stridspiloter!! –i helikoptrar startande från en liten platta på en sexvåningar hög isbrytare. Ljudnivån var öronbedövande och det var tur att man hade hörlurar på!! Det var garvade gubbar som körde helikoptrarna på den trettio minuter långa flygtrippen till den enda kolonin av kejsarpingviner, som vanliga naturälskare kan åka till i Antarktis. Det var något bistra piloter, med många gnistrande guldtänder!! --som lastade in tio förväntansfulla fågelskådare och fotografer i den halkiga kabinen. De hade monterat bort kulsprutorna!!

Resan gick snabbt över det stelfrusna havet, med infrusna glaciärberg!! Etthundratjugo pers!! --skulle transporteras ut till den provisoriskt anlagda landningsplatsen!! --som låg 3 km från kolonin. Ett logistiskt pussel under två dagar!! De två helikoptrarna körde sträckan Antarktis till New York!! Det är verkligen miljöförstörande turism!!?? Må någon förlåta oss!!

Landing at Snow Hill 2007.

Efter landning var det fri vandring över is!! –skare!! –och pulssnö!! –de tre kilometrarna till kolonin med kejsarpingviner!! –bestående av sådär 20000 ungar och föräldrar. Ingen mat fick man ta med!! --blev man hungrig fick man gå tillbaka!! --och äta power-bars!! Det blev inte frågan om det?? –det blev 6 timmar i -24 grader och fågelskit!! Nu vet jag att jag klarar att ligga huvuddelen av den tiden?? --på magen eller på sidan!! --med Canon 1D III delvis vilande nere i snön!! Objektiven var mest vidvinkelzoom eller 100-400. Kejsarpingvinungarna var otroligt nyfikna och kom ända fram till några centimeter från gluggen.

Sol och snöstorm samtidigt!

Postat 2011-06-22 07:23 | Läst 5703 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#82. Här va dä stängt!! –Cerrado?? –SIESTA!! –eller kampanj för tysta kameror!!

På vandring i Buenos Aires gatudjungel?? –så stod det helt klart!! –det va stängt!! No more service, just now!! –skenet var borta?? --åtminstone så länge som ”staff” intog ?? --säkert välbehövlig siesta?? Jag fick gå vidare med dammiga sneakers!! –ett inte ovanligt stadium, vid resa!!

Buenos Aires 2007. FujiFilm  Finepix F30.

Typiskt gatufoto från team Bovin?? --på resa, de skall va en skylt med!!. Observera den låga kamerapositionen?? --typisk ”no look” tagning?? --när man går förbi ett tänkbart motiv. Den lilla kameran Fuji F30 är en underskattad!! --liten kamera att ha med sig överallt. Den kan totaltystas!! --vilket gör den diskret. Jag har aldrig förstått?? --varför många elektroniska kameror skall ha ett ”exponeringsljud”?? --gäller även kameror som Olympus E-LP1 elller Leica M9. Det ska va tyst!! --när någon sover!!

 

________________________________________________________

Den 18 juli är du välkommen till min utställning, ”Livet på polarisen”, på Scandinavian Photos Galleri, Östra Förstadsgatan 44, i Malmö. Den pågår till den 27 augusti!  

Kom och se!! --KYLSLAGNA bilder på kejsarpingviner och isbjörnar!!

Kolla på mer info här: http://www.fotosidan.se/cldoc/livet-pa-polarisen-bob-bovin.htm

/Bob

_________________________________________________________

Postat 2011-06-21 07:11 | Läst 3328 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa