UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#199. Vem tar bilden?? –du eller kameran?? –eller SLOPPY JOE´S BAR

Jag tar bilden!! –mitt medvetande och mitt finger!! –på avtryckaren!! Dä ju inte kameran!! –fast den gör ju jobbet!! –å vem vet vad Canons programmerare har gjort där inne?? Nu börjar det bli svårt!! –men det är i alla fall jag som bestämmer!!

Det var enklare förr!! –då tryckte man på knappen!! –efter att ha riktat in kameran så man fick med hela  mormor framför statyn!! Sen öppnade slutaren sig och ljuset föll in på filmen. Det var på nått sätt rakt fram?? –mekaniskt och kemiskt??

Idag bestämmer du möjligen hur mycke som skall va med på bilden!! –sedan landar fotonerna på CCD-cellen och du får en strömsignal av en viss storlek. Sedan läser Canons programmerare in din signal och omvandlar den till nollor och ettor. Här har du ingen koll?? –de bestämmer färgbalansen i bilden och upplösningen, och räknar om den så att det skall bli så lite brus som möjligt och kanske tar de hänsyn till vilken glugg du tagit med och tar bort distorsioner. De kan göra mycke mer, som att skärpa upp din bild, genom att ta bort rörelseoskärpa t ex.

Så de är kanske inte du som bestämmer över bilden?? –utan det är kameran. Det spelar alltså roll vilken kamera du har?? –för vilken bild det blir, bra eller dålig??

Du vet den där klassiska frågan!! –vilken kamera har du?? –en Leica M9!! –å då blir det bra bilder!!

Fast då kan man ju ta parallellen?? – ingen frågade ju Ernest Hemingway vilken skrivmaskin han hade!! Han hade en Royal och den står här i hans hem och museum i Key West i Florida!!

Hemingway´s hem och museum i Key West

Skrivbordet med skrivmaskinen Royal

Nu tror jag att han tillbringade större delen av sin dag med kompisarna på Sloppy Joe´s bar och krängde en och annan drink. Den såg ut så här på den tiden!!

Sloppy Joe´s Bar i Key West Florida

Nu protesterar vän av ordning!! -- detta står ju inte över dörren till baren. Nä den bar som turisterna lockas till idag är inte Sloppy Joe´s bar utan en annan bar!! –på den tiden!!

Detta är inte Sloppy Joe´s Bar!

Postat 2011-11-15 07:19 | Läst 3132 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#198. Leicapriserna går bara upp!! –eller har de sitt rätta pris??

Det är dyrt att vara Leica ägare!! –om man skall köpa en riktig kamera?? –en som skulle få mig tillbaka till filmsensor användning!! Den internationella marknaden värderar slitna Leica MP till allt högre skyar??

En av de största kvalitetsauktionerna, Westlicht, vad gäller samlarkameror, har just gått av stapeln i Wien. Ta och gör en koll här. LOT 137 är en Leica MP Ser-nr. M-28, --undra vem som hade den från början?? --och den fick man lägga upp en sådär 1,2 miljoner kronor!! Det är ju lite dyrt för en kamera som skulle få mig att använda Tri-X igen. Man undrar lite hur dyr den var den gången 1958 då den köptes??

Jag köpte min M2:a 18/12 1963 för 1370 kr å då satt det en Summilux 50/1,4 som ”kit”?? Jag har skrivit om detta förut här på FS. Det var säkert rätt pris på den tiden. Ingen visste då något om digitalbilder, alla trodde att detta var kameran för framtiden!! –alla proffs använde den?? Till exempel Se fotograferna!! –mina idoler!!  

Leica kit 1963 à 1370 kr!

Den här kameran har följt oss i ur och skur!! –runt hela världen. Den blev en naturlig del av flanerandet!! --i sökandet efter roliga bilder. Den är en del av mitt liv och förvaltas idag av min son, Jan.

Varför inte visa en bild där den varit i funktion!! Ja, jag tror den kanske tog bilden själv??

Speakers Corner 1967.

Bilden är från en resa assistent Ninni och jag gjorde till Swinging London 1967. Några kvällar besökte vi Speakers Corner i Hyde Park. Vilket skådespel!! Mycke politik, men även gud och jävel ventilerades?? Damen till vänster i bilden var trogen lyssnare till denna predikant och hon kallades ”Aggy”.

Postat 2011-11-14 06:56 | Läst 4089 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#197. Semester?? –vad plåtar du då?? –eller kyss på busstationen!!

När man är på semester vill man koppla av!! –å göra saker man gillar?? –plåta nya miljöer ä kul. Är man gatuplåtare är det ofta inte så svårt!! Snarare lättare!! --allt är i stort sett nytt om man är på en ny plats. Sen är det bara att hitta en plats där det är mycket folk i rörelse!!

Semesterresa med Spies!! --till Las Palmas de Grand Canaria 1968. Naturligtvis blev det sol och bad på Playa de Las Canteras och tapas å vin på uteserveringar!! Men sen blev det gatufoto och det var naturligt att man kom till busstationen för därifrån kunde man ta småbussar ut på landet. Kosta nästan ingenting och man kunde hoppa av var som helst. Jag la märke till att det fanns alltid klungor av busschaufförer som väntade på sin tur att köra vidare med ny buss!! –troligen hade de tagit en aperitif?? –eller två!! Alla spanjorer och fransmän är på väg mellan två aperitifer. Så även här??

Glada nunor överallt som sagt och jag tog en hel del bilder med M2 + Summicron 35/2, under flera dagar. Caffisarna tyckte det var kul att posera och skoja med kompisarna!! Total show off!!

En kyss bland kompisar??

När man väl hittat sin buss så var det bara att hoppas att man fick en caffis som inte hade tagit flera aperitifer!! --eller så fick man lita på madonnabilden han hade över vindrutan??

Man undrar om han har någon hand på ratten??

Postat 2011-11-13 07:23 | Läst 2950 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#196. Katter och sol mitt på dagen!! --bilder i sömnig håla?? –eller Leica M bilder till platinatryck??

Det är en sömning håla i Toscan?? –solen gassar ned mellan husen –mitt på dan –nästan ingen är ute!! Överallt springer katter omkring!! –de glor nyfiket på mig, en främling drar fram på de smala gatorna. Han har en blank sak i handen?? Å brant är det!!

Jag längtar efter en kall drink, men alla luckor och dörrar är stängda!! Siesta, kanske eller allmän rast. Jag har kameran med mig, som alltid. En standard uppsättning av M2 + Summicron 35/2!! –använt sedan mitten på 60-talet. Troligen Tri-X, kan varit Plus-X. Turen va med mig?? –dagen innan hade tjuvar gått in på vårt hotellrum!! –men de va inte Leicafantaster??

Nära solsting började jag plåta katter!! Inte helt mitt huvudintresse, utan mest för att göra något fotografiskt?? Det dök faktiskt upp en gubbe på cykel!! --å en tant!! –å en hund!! –efter en stund! Gubben försvann snabbt in genom en hängig dörr!

Det verkade som om katterna smög på mig??

Långt nere i backen hittade jag en cafeteria!! –a limonada!!

Långt senare?? --under min ädelförfarandetid!! --hittade jag kattbilderna från Castiglione della Pescaia. Det blev omkopiering på stor film, dubbelvändning, och sedan kopiering med UV på platinalösning som sensor. Juniorerna får slå upp metoden på Wikipedia. Kopiorna blir garanterat arkivbeständiga!!

Postat 2011-11-12 07:34 | Läst 3639 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#195. Den bomma?? --vilken tur!! –dä inte alltid den gör det!! –snart är det slut??

Den 400 m stora stenbumlingen bommade!!! –med en fart av 2000 km/tim hade det blivit en bra smäll! Hela södra Sverige hade försvunnit!!

Jorden lever farligt och med den dess invånare!! –rätt som det är kommer det en jättesten och kolliderar med oss!! Det sker så där vart 50000 år?? Och ingen vet när!!

Men det landar aldrig i Sverige?? –joho kolla smällen i Siljansringen, den va inte liten!! Sjön Mien ligger i södra Småland, där vet man säkert att en meteorit landat med en smäll. Hur vet man det?? På ön mitt i sjön finns högtrycksformen av kvarts, koesit!!

Hur det kan gå?? --ser man vid Meteor Crater  i Arizona, där en nickel-järn meterit slog ner för 50000 år sedan och den var bara 50 m i diameter!! Så gissa vilket hål det blivit när 400 meters bumlingen hade slagit ner här??

Meteor Crater i Arizona.

Postat 2011-11-11 07:22 | Läst 7655 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa