UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#189. Tre bilder av Japan! – eller vi förstår aldrig Nippon??

Japan är ett land fullt av kultur!! –och modern livsstil!! –men så svårt att förstå?? –för en gaijin!! Det finns dock tre beteende som japanen älskar!! Det kan synas underligt?? --för oss västerlänningar, när vi besöker detta örike!!

När lunch signalen!! --på den stora fabriken ljuder?? --tror man att de flesta arbetarna skall gå till matsalen?? Nä, nä!! --så är inte fallet, utan en stor del av styrkan går ut till den stora grusplanen!! –som har en liten kulle!! Det är fabrikens ”baseball” plan. Efter varsin ”inning” av de båda fabrikslagen går man in och äter.  I Sverige känner vi bäst till brännboll?? –men några få lag spelar baseball på nationell nivå. Vi är ju helt ovetande om att man spelar baseball i Japan?? Men kors i taket!! --det har funnit baseball lag i Japan sedan 1878. Före vi börjad spela fotboll i det här landet!! Det är helt enkelt nationalsporten, för gemene man!! Alla kan ju inte bli Sumobrottare, som närmast är en religion.

Baseball i Sendai, Japan.

När arbetsdagen är slut!! –drar man ut med kompisarna å svingar en bägare!! Det är inte så att alla gör det utan många går direkt till pachinko hallen och spelar kula i en spelautomat!! Här köper man en låda med några hundra stålkulor, som man matar in i en automat. Den som är skicklig styr kulan fart in i maskinen och kan på så sätt vinna fler kulor. Dessa stålkulor bytes sedan in mot varor!! Pachinko hallarna finns i varje ort i Japan och är utformade i grälla färger och egendomliga dekorationer!! Det är ett öronbedövande oljud i hallarna. De är öppna nästan dygnet runt och ägs vanligen av koreaner. Mina japanska vänner säger att det är den koreanska maffian som styr dem.

Pachinko hall någonstans i Japan.

Den enda tid som den arbetande japanen kan ägna åt familjen är på söndagarna. Helst vill man då ut i naturen?? --men dit är det långt!! --om bor i storstaden. Då får man ta sig till någon av stadens parker. Det finns sådana, kanske i anslutning till tempel, men även fristående. De är inte så naturliga, utan de flesta växterna är mycket beskurna och tuktade. Raka gångar och fina gräsmattor!! Hit tar man familjen och kanske lite mat.

Parkliv i Tokyo.

Men man blir aldrig klok på Japan och japanerna. De har utvecklat något unikt på sin ö?? Vi är kanske lika, vi här på vår halvö. Man har ju haft gäster?? --som inte riktigt blev kloka på oss heller!!

Postat 2011-11-05 08:15 | Läst 4545 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#188. Oväntad KORTfilm från Bary!! –den va inte så kort!! –som väntat??

Det gäller att se sig för!! – speciellt om man kör i okända trakter! –som Irland?? Men man brukar ju ha lite koll?? –på hur hög man är?? –även med öl inför västen!!  Nu har man lämnat ett märke efter sig?? --för en tid fram över?? –just bland skyltar!!

Om man är kort så brukat det ju inte vara några problem?? Men det här kan inte ha varit tillräckligt kort?? –dä måst ha varit högre än vanligt!! I alla fall högre än föraren haft en aning!! –i den stunden??

Nu blev det i alla fall kort till en KORTfilm!! –å den ser vi här!!

Int så kort!! Bary 1996.

Postat 2011-11-04 07:21 | Läst 2364 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#187. Keszthely en gång i tiden!! –eller gatufoto från ett passerat tidevarv!!

Här kan man bada i den grundaste sjön!! –men stor ä den. Varma källor med spa!! –har dragit turister i alla tider?? När vi kom hit var kommunistväldet fortfarande starkt!! –och tog hand om det mesta.

Våra vänner visste att man måste rusa?? --in till lyxhotellets buffé?? --om man skulle få något alls att äta!! Det visste vi inte första dagen!! –men vi lärde oss!! Å andra sidan tyckte vi det var roligare att gå på den lokala krogen å äta.

Var va det här?? –jo det var i Ungern 1974. Den lilla staden Keszthely ligger precis vid stranden på sydspetsen av den stora och långa Balatonsjön. En rundvandring i den här staden var ett äventyr!! –första gången i en öststat!!

Gatufoto i en helt okänd miljö, så främmande från Lund!! Jämför med gårdagens blogg.

Reparation på huvudgatan i Keszthely.

Promenad i parken vid slottet Festetics Palace.

Blomsterflickan i Keszthely.

Äggakorgen vid bussen i Keszthely .

Efter spa badet i Keszthely.

Postat 2011-11-03 07:43 | Läst 2521 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#186. En stund på gatan!! –med bilder från en hemtam miljö!!

Det är svårare att skildra den egna hemtama miljön!! –än den okända gatan i främmande land?? Det borde vara tvärs om?? –eller blir man hemmablind?? Den senaste tiden?? – med gamla ögon!! --börjar det bli lättare att se hemmamiljön??

Det är lättare att snabbt få en överblick av stan med hjälp av en cykel!! –händelserna avlöser varandra snabbt en lördag!!-- då lönen trillat in på kontot. Ingen får ju tråkigt nog något lönekuvert idag!! Det är lätt att stanna cykeln och plåta en stund och ibland kan man skjuta snabbt från cykeln.

Här kommer ett axplock?? –vad det nu är?? –av vad jag registrerade med hjälp av Olympus E-LP1 och Panny 14/2,5. All on auto!!

En cigg. Lund 2011.

Damer i svart. Lund 2011.

Hoppsan! Lund 2011.

En julstjärna. Lund 2011.

Ut å plåta! Gatufoto är kul!! Det händer alltid något!!

Postat 2011-11-02 07:18 | Läst 3042 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#185. Bildserie enligt gatufoto mästaren Elliott Erwitt!! –nytt försök??

Ungdomstidningar med bildserier var populära på sextiotalet!! –idag ser man inga!! --som är gjorda av foto?? Elliott Erwitt han vet hur man gör en bildserie!! –full av humor. Elliott gör numera kortfilmer (superkorta!!) av bildserierna!! –han kallar dem för flicks!!

Gå in på Erwitts hemsida, som är kanonbra!! Här är den (http://www.elliotterwitt.com/lang/en/index.html).  Där går du in under Portfolios och därunder kolla fliken flicks?? Då kan du få en ide om vad flicks är för något!!

Jag gjorde ett första försök häromdagen, men den bloggen fick ingen respons alls!! Nu gör jag ett andra försök!! Man kan göra kortfilmen som en animerad .gif,  med hjälp av Photoshop!! Öppna hjälpruta Animation under Window och lägg in de bilder du vill ha i den animerade filmen. Om det inte går, så finns det hjälp på nätet!!

Här kommer min andra kortfilm!! –flick!!

Göteborg 1964. Leica M2, Summicron 35/2.

Den är inspelad på ett café i Göteborg, nära stationen, 1964. Vi tog kaffe en tidig morgon innan vi klev på bussen till Köpenhamn. Det var en studieresa, som avgångsklassen gjorde på Örebro tekniska Gymnasium. 

Postat 2011-11-01 07:39 | Läst 3511 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6