UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#247. Varför f/0,95?? –eller Kina på väg!! –vart??

Fler och fler f/0.95 objektiv dyker upp!! –varför undrar man?? Är det macho att vara extrem?? –eller har de verklig användning?? Är det high tech?? –ja, och sannolikt vill Kina visa framfötterna??

Det finns nu ett flertal objektiv på marknaden med den höga ljusstyrkan 0.95 eller 1.0. Först ut var Canon på sextiotalet med ett f/0.95 objektiv för Canon 7. På 70-talet hakade Leica M på med ett Noctilux f/1.0

Canon 50 mm f/0.95 och Leitz Noctilux 50 mm f/1.0

Canon hade ett autofokus objektiv EF 50mm f/1.0 för ett tag, innan digitala tiden kom. Det lades ner men finns på ebay för stora pengar. När den digitala tiden kom tycker man att behovet av 1-objektiv skulle spela mindre roll, med de ljusstarka sensorerna. Men inte, nu presenterar Leica M ett f/0.95 asphäriskt objektiv, som blir en storsäljare. Koreanska Nokton släpper ett f/0.95 för m4/3 kameror med 25mm brännvidd och i dagarna släpper kinesfirman  SLR Magic objektivet HyperPrime CINE 50mm T0.95. En glugg som väger 1 kilo och har en glasmassa i många av elementen med grundämnet Tantal. I flera av de tidiga objektiven fanns den radioaktiva isotopen Thorium, som höjde brytningsindex hos glaset. Nu har man infört Tantal i stället. Det är inte radioaktivt. Det kan också användas i ytbehandlingen av objektiven.

Varför vill man då ha ett objektiv med f/1?? –jo det ger ett mycket litet skärpedjup och det kan vara bra vid filmarbeten och foto då man vill frilägga något litet!! Hur litet är då skärpedjupet?? Det finns ”siter” på nätet där du kan räkna ut skärpedjup (DOF) ta och kolla här eller här så kan du se vad gäller. Man har på avståndet 1 m bara 10 mm DOF för bländare 1.

Canon f/0.95

Om man i stället väljer ett objektiv med bländare 1.4 så blir motsvarande värde 20 mm. Det kanske spelar roll i vissa tillämpningar men jag tycker det är tveksamt om man kan ha ett mycket mindre f/1.4 objektiv. Så kanske är f/0.95 objektivet en statussymbol??

Nu tror jag att det senaste objektivet från SLR Magic är ett skrytbygge från Kina. En demonstration i den allmänna ekonomiska och tekniska boomen i detta landet. De kommer inte bara att dominera den billiga produktmarknaden i framtiden utan också den högteknologiska!! Det satsar idag på utbildning och de mänskliga resurserna är enorma. Betänk att till varje universitetsplats, i alla nivåer, finns tusentals sökande. Det blir kvalitet genom gallring det!! En toppforskare i Kina, hon eller han är topp, i jämförelse med vad vi kan visa upp i väst, och de är många!!

Vad har Sverige att komma med?? Poppsångare och fotbollsspelare!!

Blivande professorer? Peking 1986.

Postat 2012-01-02 06:55 | Läst 6312 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7