UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#357. Skräp överallt!! –finns det ingen skam i mänskligheten??

Havet är oändligt?? –så tycks många agera!! Vi slänger och dumpar skräp i det vatten som är livsviktigt för oss!! Oljetankers tvättar ur tankar och spillvatten bara häls ut i havet!! Vad håller vi på med??

Skall pengar styra allting?? –får man förstöra vår livsmiljö bara för att några skall bli omåttligt rika?? Nästan var man än går på en ”orörd” strand så finns det oljeklumpar, plastpåsar, fiskeredskap, plastlådor, polyetenflaskor. Man skulle tro att det finns några stränder som är opåverkade?? Men nej!!

Jag man tror ju det eftersom 71 % av jordens yta är hav!! --och den totala volymen är ungefär 1400000000000000000000 liter!! –till synes ett oändligt stort tal. Det är ingalunda så, det är högst troligt att du har samma vattenmolekyl i din kropp flera gånger under din livstid.

Varje gång jag varit i Arktis, som t ex Svalbard, så lås man av hur mycke skräp som finns på stränderna. Sysselmannen, som styr på Svalbard, har kampanjer att passagerare på de mindre båtarna kan samla in skräp i säckar och ta med tillbaka till Longyearbyen. En gång samlade 12 personer in fem säckar fulla på en timma i en instängd bukt. Senaste resan var vi som vanligt inne i Liefdefjorden, som är en djup fjord mynnande mot norr. Vi träffade på en isbjörnshona med sina två årsungar!! --hon gick längs en strand. Även denna beklädd med skräp!!

Isbjörn med årsunge på stranden i Liefdefjorden, Svalbard.

Stort fisknät i vägen.

Mitt framför nosen på mamman ser vi del av fiskenät och en låda för fisk. Drivveden på stranden är mycket vanlig här på Svalbard och den kommer från ryska Sibirien, men den är ju en naturlig produkt och inte omöjlig att bryta ned.

Så när du slänger plastpåsen i Öresund!! --så kan de mycket väl landa på Svalbard!! --och döda en säl!!

Postat 2012-04-20 06:43 | Läst 5770 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#356. Vem snodde min gadd!! –här blir det fight?? --eller trångboddhet

Den är ett viktigt vapen!! –den är oumbärlig vid sökande efter mat!! –och den är ett stöd i livet!! Så kommer det någon och snor den?? –helt enkelt helt borta eller bara en liten stump kvar!!

Det blev en stump kvar!!

Visserligen så är nosborsten den viktigaste utrustningen för att vaska fram musslor på botten, men betarna hjälper också till att röra om på botten.

Stora eller mindre grupper av valrossar samlas på öarna i Arktis. Efter ett skrovmål på musslor, som fångas ned till 50 m djup, tar det långa sovstunder på stranden. Stora hanar och honor har inga fiender. Det finns dock goda möjligheter till gruff på stranden. Huvudsakligen då fighter om bästa platsen i flocken. Det är svårt att inse vilken position som är mest eftertraktansvärd?? –men det här ser lite utsatt ut!! –med flera 1000 kg jättar över sig!!

Hjälp jag kom underst!!

Slagsmålen kan orsaka ganska stora skador på betarna och de kan bli avbrutna ända in till käken. De har ju inte tillgång till någon tandläkare så det får lita på självläkning.

Det går att slåss med en!!

De flesta stora hanarna har många ärr på kroppen. Det utgör en karta över vad de har varit med om vad gäller fighter. De flesta sker i samband med kampen om honorna.

Även en bete kan ge ett visst stöd när man vilar.

Enbetestöd.

De små skärmytslingarna är bara lite trevligt gnabb. Det ser ut som om de klappa om varandra.

Gamle polare!

Bilderna är tagna i bukten på Phippsöya, som är en av Sjuöarna norr om Svalbard. Ingen bildmanipulation är gjord utan det är autentiska bilder.


Postat 2012-04-19 06:54 | Läst 4228 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#355. Kamp på liv och död?? I fjorden!! –eller orca anfaller!!

Vi kom rakt in i dödens vatten!! –flera ”killers” attackerade nere i det kalla vattnet!! --en stor fenval kämpade för sitt liv!! –kampen var hård men ojämn?? Fett flöt upp på ytan!! –någon var allvarligt skadad!!

Vi hade kommit till den bedårande vackra byn Uummannaq på Grönlands västsida. Staden ligger på en ö med ett 1100 m högt berg. I fjorden kalvar mer än 10 glaciärer, så det är alltid mycke isberg i närheten av hamnen.

Uummannaq i midnattssol.

I hamnen är det ett folkliv när kustbåten anländer. Lokalbefolkningen möter vänner och turister vill se den vackra orten. I hamnen hade någon dukat upp försäljning en nyfångad och slaktad säl.

Säl till salu i Uummannaq’s hamn

Vi hade blivit serverade sälkött i olika former i båtens restaurang och det smakar alldeles utmärkt. Det är ett mycket mörkt kött med stark viltsmak.

När vi körde ut ur hamnen i strålande låg midnattssol!! –meddelade plötsligt kaptenen att en vild kamp pågick i bukten. Han vände båten och körde runt i över en timma. Han berättade senare att han aldrig hade sett något liknande i sitt långa kaptensliv!!

Två eller tre höga fenor jagade runt i vattnet i hög fart och de attackerade uppenbarligen något stort med en lite ryggfena!! –en fenval.

Mitt i natten kamp mellan flera orca och en fenval. Västgrönland.

Orca (späckhuggare, eng killer whale) jagar i grupp och de här buffade på den stora valen för att trötta ut den. Det var svårt att se vad som hände under vattnet, men efter en stund flöt det upp fett som glänste på vattenytan. Det var svårt att fotografera då det var dåligt ljus och man var tvungen använda teleobjektiv.

Fenvalen försöker komma undan ut mot fjorden

Troligtvis fortsatte kampen i många timmar!! --och gruppen med orca fick säkert ett skrovmål!

Omtumlade av naturens grymhet gick vi ned i restaurangen och åt en försenad middag!! –jag minns inte vad, men jag var glad att det inte var fenval i alla fall.

PS. Detta är autentiska bilder och storyn är helt sann. Fråga assistent Ninni. DS.

Postat 2012-04-18 06:47 | Läst 5902 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#354. Vårt dagliga bröd!! –hemgjort veteknäcke!! –med Leitz Noctilux 1.0

Kort skärpedjup skall de va!! –nya perspektiv måste man ha!! –om man skall synas i reklamvärden!! Så video och foto, i den kommersiella marknaden, har börjat använda bländare 1 för att skapa både djup och fokusering på objektet!!

Användningen av stora sensorer vid inspelning av video dyker mer och mer upp i film- och reklamvärlden. Canon 5D II blev överraskande pionjär i detta område och sedan kom Panasonic GH2 med mer avancerade möjligheter. Nu bygger flera av de stora videobolagen mer och mer dedicerade proffskameror med stora sensorer.

Det roliga är att även stillbildfotografin har fått ett nytt inslag av bilder med mycket kort skärpdjup. Det blir extremt kort om man väljer bländare kring 1.0. Flera tillverkare kommer med moderna objektiv med denna bländare. De gamla klassiska objektiven är naturligtvis Canon 50/0.95 och Leitz Noctilux 50/1.0, men så kommer de moderna t ex Noctilux 50/0,95.

Det är roligt att leka med det korta skärpedjupet. Jag satte Noctilux 1.0 på vår Panasonic GH2, därför att då kan jag direkt se bilden i sökaren och ställa skärpan på det som är viktigt i bilden. Kameran är satt på läge A (slutartiden ställs automatiskt). Jag väljer minsta ytan av sensorn (direkt crop i kameran), vilket ger 4x brännvidden på objektivet.

Här kommer en liten bildberättelse om hur assistent Ninni bakar vårt dagliga bröd. Hon är fantastisk, för vi har i snart femtio år ätit hemlagat bröd!!

I förrgår gjorde hon sitt underbara veteknäcke!!

Degen kavlas tunt

Mjölet borstas av innan gräddnig

Fem minuters gräddning i 225 grader

Det ännu mjuka brödet borstas av igen

Brödet torkas i rumstemperatur ett dygn och blir hårt

Ingen kan motstå att smaka på det ännu mjuka brödet, med ost och hemlagad jordgubbsmarmelad. Gissa om kaffet smakade gott??

Postat 2012-04-17 07:12 | Läst 4255 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#353. Så nära maten!! –ändå så omöjligt!!

Har du stått där å sett in i det vidöppna kylskåpet?? –jättehungrig!! –konservburken med gåslever tittar fram mot dig!! --och lockar till en macka med tryffel!! Du försöker hitta konservöppnaren, men den är försvunnen!!

Nästan samma situation befinner sig den här hungriga nallen i!! –massor av mat!! –riktiga fettberg!! --mitt framför nosen. Tyvärr är maten förpackad på ett opraktiskt sätt?? Segt skinn!! –åtminstone för en isbjörn!!

Det gäller att spana in om det finns någon som inte hinner ned i vattnet om jag attackerar!! Kanske man måste rikta in sig på en kalv?? –det är smaskens!!

Men här är det bara en massa sega gubbar! Jag skall göra en testattack!!

De flytta inte ens på sig!! –de bara sover där i sina sega förpackning. Man skulle behövt en köttsåg för att komma åt späcket!!

Jag lägger mig här och vilar och ser om jag kan göra en öppning av skafferiet senare.

Där uppe i slänten ligger ”Jocke”?? --han har vakten vid huddan!! –och kommer han som bor där ut utan bössa så blir han en lätt bit ”gåslever”.

Bilderna är tagna i bukten på Phippsöya, som är en av Sjuöarna norr om Svalbard. Ingen bildmanipulation är gjord utan det är autentiska bilder.

Postat 2012-04-16 06:56 | Läst 5151 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa