UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#362. Varför är jag så liten?? –jag vill ha mer mat!! –eller kejsarpingvinens vardag!!

Flera tusen ungar står hela dagen och väntar på mat!! –en del springer kring med kompisar!! Varför är vi så olika i storlek?? –vi är ju födda nästan samtidigt!! –efter en hel vinter på farsans fötter!!

Skall man besöka kejsarpingviner i en koloni måste man resa till Antarktis med flyg, isbrytare och helikopter. Den sista trippen är en halvtimma med rysk pilot!! –med guldtänder!!

Pingviner och gubbar tar ned oss vid Snow Hill.

Efter några kilometers vandring över glatt is och frusen snö kommer man till en jättestor koloni med mer än två tusen kejsarpingviner. Det man slås av är att det är så stor skillnad på ungarnas storlek. Några är bara en hand stora och de flesta når upp till halva höjden av mamma och pappa (70-100 cm).

Liten men knubbig.

Stora grupper av ungar driver omkring och gör det som barn gör mest!! –huvudlöst beteende kan man säkert tala om??

De är smidiga de här ungarna.

Nu är det så att föräldrarna måste vandra många kilometer för att komma till en iskant. Där hoppar de i och fångar krill i massor. När krävan är full så kommer de tillbaka och matar den enda ungen.

Matleverans till välgödd unge.

Det är inte ofarligt att hoppa i spat och fånga krill!! –vid iskanten lurar leopardsälen och han älskar att slita sönder kejsarpingviner. Det betyder att dör mamma och pappa så kommer det ingen matleverans. Kan inte någon annan stor pingvin, som inte har någon unge, adoptera en ensam liten krabat. Det verkar inte som om det sker. Här och där i kolonin ser man döda ungar!! –men det är inte så många.

Mer krill tack!!

Postat 2012-04-25 06:48 | Läst 7296 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#361. Strid fors?? –liten krabat följer mamma!! –så lär man!!

Man måste lära genom att se?? Viktigt för alla!! --inte bara för fotografer. Från tidig ålder härmar vi hur andra gör?? –och som mest receptiva är vi de första åren?? Djuren vet det!! –hur är det med oss människor??

Vi borde kanske studera mer hur däggdjuren gör!! När vi skaffa barn har vi nästan inte tid att ta hand om dom!! –det är inte föräldrarnas fel utan samhällsstrukturen!! Ytterst kanske det är Alva Myrdals fel?? Ingen eller väldigt få kan klara sig bra, med lite lyx, på en lön!!

Ett bra sätt i arbetet med att uppfostra barn är att va en förebild. Gör det som du vill att barnen skall göra!! Det är inte hela svaret men en stor del av det.

Ta en stund och studera hur isbjörnsmamman gör när hon lär en ny liten unge att passera en strid fors!!

Följ mig!! --här är rätta vägen!

Mamma!! –här är det långt att hoppa!!

Flytta dig mamma! Här kommer jag snabbt!

Postat 2012-04-24 06:56 | Läst 4755 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#360. Isbjörnsuppfostran!! –den är tuff den?? –inga curlingungar här inte!!

Däggdjuren vaktar sina ungar intensivt!! –varje inkräktande fara avvisas aggressivt!! Även människan beskyddar ju sina barn i varje hotsituation. Vi har kanske en tendens att överbeskydda!! –så inte isbjörnen??

Vi mötte en isbjörnshona förra sommaren!! –hon hade två årsungar som följde henne hack i häl. Den ena ungen var lite magrare och det var ju ett tecken på att maten var knapp. Chansen att hitta och fånga en säl på land är mycket liten. Den här gruppen var nära Monaco breen, där sälar förekommer på kalvande is från glaciär.

Den ena ungen var framåt!! –den med lite mer hull!! Han hittade en liten del av en fågel!! Mamma isbjörn ryckte då fram och tillrättavisade ynglingen!!

Mamma isbjörn uppfostrar liten krabat!!

Ungen lägger sig genast på rygg och blottar strupen. Kanske han också tar det som en lek?? Ja mamma!! –du får ta fågeln. När en isbjörn hittar mat så äter alltid mamman sig mätt innan barnen får resterna. Hon ger ju fortfarande di!! –så mat till mamma går först rent instinktivt!!

Nu var det inte mycke till mat i den lilla resten av fågel.

Det är ju bara en vinge??

Det största hotet mot ungarna är kringstrykande, hungriga hanar. Honor med ungar undviker varje kontakt med stora hanar. Hon tar hand om sina ungar i 2,5 år, det är kanske curling?? När de är så gamla klarar de sig själva ganska bra och kan hålla sig framme och äta rester efter de stora djuren.

Två syskon, 2,5 år gamla, delar maten efter de stora.

Postat 2012-04-23 06:27 | Läst 5734 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#359. Vackra Lund?? –Noctilux avslöjar lögnen!!

Skall man fotografera det som inte är vackert?? –eller skall man bara visa den ljusa sidan av tillvaron. Alla svenska städer är mer eller mindre fula!! –men hur är trenden??  Har det blivit fulare??

Vi skräpar ned mer och mer!! –var man än vänder sig så finns det skräp i naturen och staden. Vi slänger skräp omkring oss!! –trots att det är straffbart!! Problemet är att det brottet är för ringa för att polisen ens skall bry sig?? Vad skall vi med lagar till som inte beivras?? –det kanske leder till ännu mer slapphet?+?

Kommunerna gör så gott de kan inom ramen för sin knappa budget?? –de städar då och då i staden!! Man försöker att hålla parker och köpcentra, där vi spenderar mesta tiden av vårt liv, så trevliga som möjligt!! Ibland blir det patetiskt, som här i Lund??

En tulpan gör så gott den kan i Lund 2012.

Naturen försöker återta mark i Lund 2012.

Utanför en kyrka i Lund kämpar det vackra mot nedskräpningen.

Vem sköter den här?? –parkförvaltningen i Lund.

Vilken miljö att vänta i??

När pengarna tryter, är det lätt att dra in på det mindre livsnödvändiga. Då slutar man städa och förgylla tillvaron. Tendensen går mot ett fulare samhälle??

Tycker du att man skall visa fula miljöer?? --eller skal man bara visa det vackra??

Postat 2012-04-22 07:05 | Läst 4012 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#358. GH2+Noctilux 50/1.0!! –eller sothönor fightas för plats i dammen!!

Revirtänkande är vanligt bland däggdjuren!! –plats att sätta bo!! –och möjlighet till att hitta mat. Föda upp barnen och uppfostra dem. Kampen om utrymme kan bli mycket häftig!! –men för det mesta symbolisk!!

Längs vår dagliga promenadväg finns det en liten dam där två sothönspar tycks vilja sätta bo. Dammen är liten!! –sådär 30 m i diameter med kaveldun växande runt kanterna. En komplikation är ett gräsandspar som också tycks gilla dammen. Folk som passerar stannar ibland och matar invånarna i dammen.

Panasonic GH2 är en mycket kompetent videokamera. Jag ha valt att spela in enkelt med formatet hos ”.mov”. Tidigare har jag skrivit att det är möjligt att spela in med ”EX.TELEKONV”, som ligger i menyn under videobild, påsatt och då blir brännvidden förlängd 7,7x. Det betyder att när jag nu leker med Leitz Noctilux 50/1 på kameran så blir brännvidden nästa 400 mm och fortfarande bländare 1. Tyvärr har man ingen bildstabilisator i kameran, varför man får ha stativ med sig!! –åtminstone ett enbent. Eftersom det är möjligt att ta en bild under videoinspelningen med storleken 1920x1080 pix så kan man få bilder för nätet på samma gång.

De två sothönsparen lever just nu ett stilla liv i dammen!! –mestadels dykande ned och ätande nyspirande grönska från botten. Jag har lagt ut en video på YouTube och du kan ju ta en titt på vad som kommer ut av en 50/1.0 lins. Ställ bildkvaliteten till HD 720 på YouTube filmen.

Tar man en stillbild mitt I videoinspelningen så blir den ganska bra också, med lite filande i Lightroom.

Sothöna. Panasonic GH2 + Noctilux 50/1.0 @1.0

Postat 2012-04-21 07:07 | Läst 3725 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa