UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#393. Kristallgrotta?? –jag går aldrig in där igen?? –skulle tagit barnens lilla gruvtåg!!

Kristallgrottan på Kunskapskanalen är ett sevärt naturunder, just nu!! --men har du cellskräck!! --som jag!! –kanske du skall avstå!! Jag fick min cellskräck i gruvan Copper Queen Mine i Arizona??

Jag var en galen mineralsamlare på 70-talet. Man letar mineral upp på jordytan, huvudsakligen i varphögar, om man är klok!! Jag var galen nog att ge mig in och ned i gruvor. Mina vänner hade kontakter i Bisbee i sydöstra hörnet av Arizona. Här ligger en av värden största, nu nedlagd, gruva. Helt i klass med vår Falu koppargruva. Copper Queen Mine hade sin storhetstid under första världskriget, då Arizona kallades ”The Copper Sate”, med registreringsskyltarna på bilen helt i koppar.

Copper Queen Mine 1979.

Den här gruvan har producerat inte bara koppar och guld utan också fantastiskt vackra mineral, som cuprite, azurite, malakite. Det finns även unika kopparmineral, som bara finns här, t ex paramelaconite, vars atomstruktur jag bestämt med röntgendiffraktion. Jag hade fått lov att komma ned i gurvan med gruvingenjören tillsammans med två andra mineralsamlare. Vi skulle ned i områden i gruvan som inte fick besökas av turister.

Omklädning till nedstigning i Copper Queen Mine.

Det bar ned i totalmörka, fuktiga och leriga gångar, med flera vertikala orter!! --som man fick hoppa över. Jag insåg snabbt att det här var livsfarliga passager och pannlampan gav inte mycket ljus. Vi kröp in i gångar!! --som var så trånga att vi knappt kom in. Det från lumpen så viktiga begreppet ”ålning medelst hasning”!! – blev nu för fösta gången en realitet!! Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, svetten lackade och skräcken kröp upp längs ryggraden. Vi kom in i små grottor med kristaller växande på väggarna!! Precis som i filmen på TV nu!!

Vi kom upp i solen!! –otroligt nog alla fyra!! –föst då släppte skräcken!! Men jag fattar inte idag att jag gjorde detta för en bit sten??

Malakit omgiven av kuprit.

Jag skulle ha tagit det lilla turisttåget, som går än idag, det gjorde assistent Ninni och barnen!!

Efter cellskräcksupplevelsen, jag fick se mina barn igen!!

Postat 2012-05-26 07:03 | Läst 5691 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#392. Den här bilden tog jag!! –den hade du inte tat??

Vi tar alla bilder av olika skäl!! Intresseområde spelar stor roll!! Bakgrund!! –din alltså!! Vem skall du visa bilden för?? Kanske den bara är till för att du själv skall minnas vad du varit med om!!

Vi skall ta ett exempel från en resa till Svalbard. Där finnas massor av spännande och unika händelser att fotografera. Vi var i sundet vid Dansk öya, all stod vid relingen, men ingen tog den här bilden.

Varför tror du jag tog den?? Den är inte märkvärdig, men jag undrade varför den där stora stenen låg där på klippan. Det var naturligtvis inte ballongfarare André som gjort det!! –utan man får nog tro att det varit naturkrafter. Jag tror inte det var vågorna i vår tid utan här måste starkare krafter verkat!! Det finns många glaciärer på Svalbard och sannolikt har en stor iskant skuffat upp, eller släppt ned, den på klippan, som kanske då låg under vattenytan eller högre upp.

Det kan också ha skett så långt bort i tiden att det varit inlandsisen. Här drog den sig tillbaka för 10 000 år sedan. Då måste blocket ha legat många tusen år under vattenytan och kommit upp med landhöjningen!! --för så där några hundra år sedan.

De flesta deltagarna på vår resa tyckte nog jag var en knas en som plåtade stenblock!! --när det fanns isbjörn. Den här höll för ögonen när han såg mig!!

Kanske ligger den en liten gen från någon folkskollärare djupt där inne i min skalle??

Postat 2012-05-25 05:19 | Läst 6039 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#391. Varför har jag en GH2?? –fortfarande!! –lätt!!

Hur kan man ha en digitalkamera som är så gammal?? –2 år!! Konsumtionssamhället (Borg) kräver ju att vi skall slita och slänga!! -och alltid köpa nya modeller när de dyker upp!! Hur sliter man ut en kamera på 2 år??

De senaste två åren har visat upp en uppsjö av nya fantastiska kameror!! –D800, NEX-7, OM-D E-M5, X PRO-1, K-01. Jag har nog glömt någon. Alla är utmärkt bra kameror!! --och har egenskaper som skjuter högt över målet!! --vad vi amatörer behöver. Många av dess egenskaper är fullt ut vad även proffs behöver!! –ty det är bara 30% av proffsens bilder som används för riktigt stora bilder.

Vad säger man då om Panasonic GH2?? –jo den har alla egenskaper man behöver??—om man bortser från extremt höga DIN-värden och extremt många linjer/bildhöjd!! Vad gäller upplösningen (linjepar/mm) så är den helt i klass med alla nya kameror!! –den har upplösningen 96 lp/mm!! –som är fullt tillräckligt för alla tillämpningar. Det dynamiska omfånget är helt ok för de flesta ändamål!! –även om några nya kameror slår den med ungefär 2 eV.

GH2 är liten och nätt!! –den tar med adapter alla objektiv du kan tänka dig!! –jag har kört Canons stora vita gluggar på GH2!! –med isbjörnarna springande omkring på nära håll. Alla objektiven konstruerade för GH2 av Panasonic och Olympus är mycket bra!! --jag har testat många av dem!! De är små och lätta. Du kan åka på djungelsafari med två GH2 och 14-140 och 100-300 mm zoomarna och du täcker allt!! Å du!! –du behöver inte hyra en bärare till alla tunga objektiv och du behöver inte få avgift för övervikt när du checkar in!!

Å du!! --vill du filma så gör du det på proffsnivå!! –tekniskt sett?? Om du ger dig tid att läsa bruksanvisningen!! –den finns i pappersform!! --så har du så hur många variationer du kan tänka dig!! GH2 saknar bara tre egenskaper av proffsklass!! –vattenstänktät?? –intern bildstabilisering?? –supersnabb ”focustracking”!! Det senare behöver du bara om du är proffs på sportfoto, fågelfoto eller viss naturfoto??

Här kommer lite naturfoto med GH2 och 100-300 gluggen.

Postat 2012-05-24 07:01 | Läst 6318 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#390. Som svar på Leica MM!! –den ultimata svartvit-kameran??

En lätt kamera!! –med fokusering genom objektivet!! Bra upplösning?? –obegränsat antal objektivmöjligheter?? så billig som möjligt?? –så ungdomar kan använd den?? Då blir det många bra bilder att se för oss seniorer!!

Här min senaste kamerauppsättningen för att matcha en MM!! –E-PL1 + Zuiko 16/3,5.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Här har vi inbyggt gul- eller rödfilter. Så man kan kräma på med bra himlar och intressant grönska??

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Magnoliablomman blir rent exotisk.

Nu måste man inte köra med udda gluggar?? --utan man gå ut på en gatufotorunda med en standardglugg Panasonics 14/2,5. Vid ett hastigt besök igår i Malmö!! –köpte byxor i en fiskesportaffär, nära Kronprinsen, tillsammans med assistent Ninni.

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Knäande leverans??

Normal 0 21 false false false SV X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4
Postat 2012-05-23 06:47 | Läst 4754 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#389. Tur att han inte satte sig på mitt huvud!!??

De kan ju sitta lite var som helst?? –bara det inte är piggar i vägen?? Spana och vila tycks vara det primära ändamålet med att sätt sig till rätta?? Det kan hända fatala misstag och det fläckas ned en hel del??

Vi hade kört över hela kontinenten och kommit fram till huvudstaden. De nationella monumenten måste ju besökas. Där under en pampig byggnad satt han?? –den första republikanska presidenten?? --Abraham Lincoln.

Han hade dock en gäst på sitt huvud!! --och den stolte pojken nedanför är glad att han inte landade på hans skult!!

Postat 2012-05-22 07:25 | Läst 3739 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa