UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#485. Naturfoto?? –hur når man över det högkvalitativa bildbruset??

Naturfoto i böcker och på TV?? –har mycket hög kvalitet?? Till vilken nytta är det?? –får vi bättre livsrum?? –eller är det bara en estetiskt tilltalande uppgift?? Det här är svårt?? –är det bara en kommersiell hobby??

Jag komma att tänka på det här?? –för idag skall jag gå på det månatliga mötet på fotoföreningen PhotoNatura, i Hässleholm. Man skall ha med sig tre bilder som skall visas på mötet?? –och förhoppningsvis skall de öppna för kritik och diskussion?? Det brukar vara mycket högkvalitativa bilder från mycket kompetenta fotografer?? –du kan besöka föreningens hemsida så ser du vilka som är med!!

Jag funderar på vilka bilder jag skall ta med?? –man kan säga att de flesta naturfotograferna har bilder i åtminstone fyra kategorier:

Estiskt dekorativa

Estiskt dokumentära

Opinionsbildande dokumentära

Vetenskapligt dokumentära

De två första grupperna spelar en stor uppgift då det är en källa för hobbyverksamhet. Det skapar också en viktig känsla för naturanärhet för betraktaren. Det i sin tur stöder varsamhet om naturen. Många medlemmar här på fotosidan hör till den här gruppen, likväl som jag själv. En del professionella fotografer finns även inom de här områdena. Opinionsbildande fotografi är mindre vanligt, då det kräver mycke arbete och ekonomiska resurser. Vilka kan då gör sådan fotografi?? Hit hör de stora internationella TV bolagen och vissa naturfotografer, t ex Mattias Klum. Vetenskaplig dokumentär fotografi är ovanlig, vi har ett lysande exempel i Lennart Nilsson här i Sverige, och finns vanligen bland forskarna själva. De flesta bilderna finns då i vetenskapliga tidskrifter och ibland i populärvetenskaplig litteratur. Jag var själv verksam i detta område under 30 år som forskare. Vanligen krävs det  utrustningar i mångmiljonklassen för att ta sådana bilder.

Nu kan man som enkel amatörer, som jag, göra en insats genom att plåta den del av naturen som vi blir överraskade av. Kanske blir då andra det också, och kanske är det informativt även för ”naturarbetarna”??

Jag valde att ta med de här bilderna till månadens PhotoNatura möte:

Därför att jag hade tidigare ingen aning om att sothönsungar såg ut så här, och att de betedde sig så här!!

Postat 2012-08-26 07:57 | Läst 3071 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#484. Vilka tider?? –så ungdomarna ser ut?? –eller -- kan du se skillnad på förr och nu??

Tiden går och var generation har sin stil?? De gamle förfasar sig!! –men det skadar inte att titta tillbaka och jämför hur det var förr?? Femtio år sedan!! –hur såg det ut då?? Kameran ljuger ju inte??

Ungdomsmodet är kanske inte så olika?? –eller vad sägs om frisyren?? Grabbarna kanske är lite annorlunda idag??

Kan du se skillnaden?? Vilken bild är från 1962 och vilken är från 2012?? Den ena bilden är tagen med en Hasselblad 1000F och den andra med en Panasonic GH2. Om det skulle va till någon hjälp??

Jag tror att vi som lever som friherrar idag!! --inte skall förhäva oss och säga att det var bättre förr?? Eller??

Postat 2012-08-25 07:06 | Läst 4756 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#483. Blommornas kraft?? –eller i väntan på M10??

Så här i väntans tider får man ta till ett substitut för M10?? –något liknande, men mycket billigare?? –man skall kunna se genom objektivet!! –så skärpan även på bländare 1 blir korrekt??

Det finns flera alternativ?? --men det billigaste är nog den här?? Ja, ja!! –du har sett den förut!!

Jag är barnsligt förtjust i den här kombinationen?? –ty vill du ha kort skärpedjup?? --så är det här ett sätt?? Noctilux 50/1 är en udda och tung glugg, men den är högsta kvalitet för sin tid?? –åttiotal!! Bildens karaktär har en slags gloria?? –speciellt vid full glugg. Det är beroende på snygga okorrigerade optiska fel!! --även  fel kan ha vackra drag!!

Lund  2012-08-22. Olympus E-PL1 + Noctilux  50/1 @ 1.

Skönhet har en inneboende kraft!! --så också blommorna. Det bänder sig fram!! --var som helst!!  --om de har en chans. De tar över på öde mark!! –vem har inte sett hur en banvall bara försvinner!! –trots årtionde av besprutning med växtgifter?? Det är verkligen ”flower power”. Det är en tröst att veta att den dagen människan utrotas!! –så kommer de vackra blommorna att ta över!!

Vi människor kommer att behöva flower power!! --och ett liv närmare naturen?? –säkert med en fjäder i håret??

Lund 2012-08-20. Kraften av fjäder och flower power?? Panasonic GH2 +Sigma 30/2,8.

Det gröna i vår natur bär livets kraft?? –just det syre vi måste ha produceras där. Vi skall vara tacksamma att växtkraften tar var möjlighet att krypa fram?? –trots att vi i vårt oförstånd har påverkar och tuktat dess möjlighet att tränga fram??

Lund 2012-08-22. Olympus E-PL1+ Noctilux 50/1 @ 1.

Postat 2012-08-24 07:13 | Läst 2087 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#482. Igår var det gatufotografins dag?? –Henri Cartier-Bresson’s födelsedag!!

HCB skulle varit 104 år igår!! –gatufotografins grand old master!! Det var naturligt att gå ut och ta en bild i hans anda?? Om det låter sig göras!! –få kan mäta sig med hans formkänsla och snabbhet!!

Uppropet till gatufotografins dag kom från ”siten” The Online Photographer!! –och även om jag ibland är kritisk till HCB och hans något överdrivna ”image”!! --att bara använda normaloptik och obeskurna bilder!! –så tog jag fram kameran, med normalglugg och gick runt i Lund. Jag valde ut den här bilden som min HCB bild!! Den är dock beskuren!!

Lund 2012-08-22. Right place for a crane operator? Olympus E-PL1 + Noctilux 50/1 @ 2.

Lund 2012-08-22. The worker with the funny hat? Olympus E-PL1 + Sigma 30/2.8.

Postat 2012-08-23 07:38 | Läst 2201 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#481. Vi tar olika stora stenar?? –å formar vår värld??

En del föds med silverskeden i handen?? –några föds med segerhuva?? –några kämpar sig fram till köttgrytorna?? Några kämpar sig fram med små resurser?? –å fyller sin del av samhället??

Djurlivet är mer demokratiskt?+ --men grymt?? –den starke överlever!! Vår demokrati (?) verkar med viss tvekan?? –de flesta får en chans att ha det bra?? Några föds till överflöd och det kan man alltid undra om det är verklig rättvisa?? –vissa föds t o m till makt och därmed överflöd??

En del människor har en talang för det mesta?? –ena dagen expert på fjärilarnas parning?? –och några dagar senare organist på domkyrkans orgel?? –spelande Wagner?? Några dagar senare mästare på tennis??

Några kan nå mycket långt genom kamp?? –kickande en boll så att miljonerna rullar in?? Allt detta är ju inte demokratiskt?? –då jordens halva population lever nära svältgränsen?? Kan vi göra något åt det?? –absolut?? –men hur??

Det är mer rättvist i djurriket!! –om vi inte räknar oss dit?? –men grymmare?? –den starke överlever?? Det kan man se om man besöker Adeliepingvinen på den Antarktiska halvön?? Kampen för fortplantning sker här i stora kolonier, som vid kanten av ett brant klippstup??

Det är karga förutsättningar!! --och inga mjuka material finns där. Vad gör man då?? –jo, bygger bo av sten?? Men denna vara är begränsad?? –ty de skall vara stora nog att transportera till boet?? Det leder till en skillnad i storlek?? –av stenar!!

Vi kanske skulle börja bygga vårt samhälle på lika stora stenar för alla??

Postat 2012-08-22 07:18 | Läst 2766 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa