UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#515. Fotoflanör med M6?? --i inspirationens centrum!! --se Paris!!

Inspiration?? –den får man genom öppet sinne?? –och nya vyer?? Vad är lättare än att resa till fotoflanörens lärdomsstad?? –Paris!! Sätt en M6  i handen?? –å du är laddad för storverk??

Här strosade Atget, Brassaï, Doisneau, Boubat, HCB och Tore Johnson?? Vilka föredömen?? –ta boken ”Okänt Paris” av Tore och Ivar Lo-Johansson!! –tyvärr svår att hitta antikvariskt?? –så inser du att Paris är rätta staden för fotoflanören. I mitten på 80-talet fick jag i min hand en M6!! --och den måste man ju testa!! På rätt plats!!

Just rätt, på gatorna i Paris. Fördelen med att fotoflanerande i Paris??—är att man på hotellet får en enkel frukost?? –inkluderande bit av "baguette au pavot" med en god ost och en smaskig croissant?? –helst med choklad!!

 Sedan gäller det att hitta en uteservering och dricka svart kaffe!! –ända till lunchtid??

Hur skulle det va med en bra restaurant?? --med minst två timmars lunchrast. Efter det får man skaka ned alla mat med en promenad i de så eleganta parkerna.

Paris lever dygnet runt!! –så plåtande nattetid är självklart!! –tänk bara på bilderna av Atget och Brassaï!! –som föredöme!!

På 80-talet var M6 en kamera!! --idealisk för fotoflanerande!! –men kameran spelar liten roll?? –utan det är din egen blick för vad du tycker är intressant?? –som gör det!! Tveka inte att trycka av?? –du har glädje av det hela livet!!

Postat 2012-09-25 07:08 | Läst 3232 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#514. Fånga solenergi!! –kanske en missuppfattning??

Fotosyntesen?? –solenergi omvandlad till växtkraft och syre?? Kan man få fram ström på detta sätt?? Grundforskning idag!! –verklighet i  morgon?? I Lund synes problemet vara löst! --på torget!!

Bladens fotosyntes är mycket avancerad?? –bl a involverande enzymet RuBisCo?? Mycke grundforskning genomföres över hela världen?? –med baktanken att man skall kunna efterlikna den processen i civilisationens tjänst??

När assistent Ninni och jag var nere på torget i Lund blev jag varse att man redan löst problemet att skapa elenergi ur solljus?? –med hjälp av växterna?? Eller vad tror du??

Lund höstdagjämningen 2012. Olympus E-PL1 + Lumix 14/2,5.

Postat 2012-09-24 06:54 | Läst 3438 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#513. Här blev jag inte fast!! –eller fotoflanören i Tyskland??

Fotoflanören drar fram i Tyskland?? –efter långt funderande?? –om han skulle flytta verksamheten?? –till landet med ordning och reda?? Det är stor skillnad mellan Svedala och Bonn?? –eller hur??

Tog in på ett flott hotell i huvudstaden?? –var erbjuden C4-professur (hösta grad) vid universitet i Bonn. Gav en föreläsning för mer än 100 pers?? –för att imponera?? Fin middag med höjdarna i fakulteten?? –jag skulle bli  chef för elektronmikroskopienheten vid universitet?? De försökte imponera?? –för att locka dit mig?? Spännande förhandlingar om resurser och naturligtvis?? –lön?? De förklarade vad de väntade sig från mig?? Detta var 1990!! –mitt uppe i en dynamisk forskning, med studier av atomernas ordning på metallytor?? De ville att jag skulle handleda 20 doktorander!! –och jag skulle ge regelbundna föreläsningar i området materialkemi?? –på tyska??

Det var ett nöje att nästa dag vandra runt i Bonn?? –lugnt å stilla fotoflanera?? Sedan bar det av till ”Max-Planck-Institut für Festkörperforschung” i Stuttgart. Föreläsning?? –med knack i borden?? –i stället för applåder!! På kvällen krogrunda med dart?? –tillsammans med kollega!!

Bilder från fotoflanören i Bonn och Stuttgart??

När jag kom hem!! –insåg jag att jag hade större resurser vid Lunds universitet. Så det blev ingen professur i Bonn!!

Postat 2012-09-23 07:01 | Läst 3041 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#512. Tolkningen ligger helt hos betraktaren!!

--Tja Thomas!! --Tja!! Hur ä läget?? –skulle inte du in på plastis å forma om näsan?? Jo, jo?? –du vet, dä int så lätt?? –man drar påt?? –kanske gör de ont?? Men den är ju i vägen mest hela tiden!! –så jag får väl beställa tid!!

Juniorplåtis på Östgöten i Linköping fick ofta plåta grönsaker?? –inlämnade till redaktionen eller ”bondrullarna”!!

Då var det bara att ställa upp ljuset i ateljén?? –å försöka hitta en bra vinkel!! Den här bilden tyckte jag var ganska bra?? –å många på redaktionen skrattade?? Slutligen stoppades den av chefredaktören?? Det gick en hel del snack?? --om varför han gjorde det?? Några hävdade att tolkningen låg helt hos betraktaren!! –och därför stoppades den??

Får se om det går bättre med publiceringen den här gången??

Postat 2012-09-22 07:11 | Läst 6320 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#511. Ladda kameran!! Go Alaska!! –drömresa för en?? –naturmuppe!!

Plocka fram kameran med långt tele!! –å ett bra vidvinkel?? Packa lätt!! --å dra till ett land som är likt vårat?? --men ändå så olikt?? –USA´s Alaska!! Stora vildmarker och nationalparker!!

Här sitter man å dagdrömmer om resor man skulle vilja göra?? Som fotointresserad naturmuppe vill man ju se vild natur och spännande djur!! Vart skall man då dra?? Om man föredrar lite kyla och ett klimat!! --som vårt eget?? --så finns det ett både vilt och civiliserat område på jorden?? Alaska!!

Nästa gång assistent Ninni och jag drar till Alaska skall vi packa en m4/3 kamera?? –eller kanske två Panasonic GH3 med 14-140 och 100-300 zoomgluggar. Då kan vi lätt komma under viktgränsen på flyget. Väl i Anchorage?? –efter en tröttande flygresa?? --stannar vi någon dag på ett bra hotell?? --och äter god frukost!! –på ett sådant där ställe med stora soffor!! –och trevliga servitriser??

Se till att hyra en bra bil, en hybrid!! --med ”four wheel drive”!! Vägarna i Alaska är långa?? --och de flesta är grusvägar. Några av nationalparkerna ligger avlägset och måste nås via små flygplan?? -----------

Jag drömde visst!! Får kolla på några bilder från det förgångna!!

Knölvalens uppvisning utanför Sevard.

Grisslor på rad i Homer sundet.

Symbolen på ris.

Tretåig mås nära Whittier.

Efter många mil har man glömt hur man stavar!

Postat 2012-09-21 06:53 | Läst 3920 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa