UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#571. 4 grader C, på hundra år!! –varmare!! –alltså ”No Ice”!!

Väderstationer på Svalbard har mätt temperaturen i hundra år!! –utvärderingar av ryska och norska forskare visar att det blivit 4 grader varmare på 100 år!! Så den Arktiska isen smälter snabbt!!

Så den tjatiga gubben i Lund försöker informera, om den globala uppvärmningen!! - sedan industrialismens inträde i den västerländska civilisationen. Det finns väl de som tycker att man inte skall ta upp detta på en fotosida?? –men jag tycker att de som åtminstone håller på med naturfotografi skall vara informerade om den globala uppvärmningen. Det finns, tycker jag, en möjlighet att informera om detta genom fotografier från naturen.

Forskare i St Peterburg och Oslo, har sammanställt data om temperaturen på Svalbard under de senaste hundra åren. Otvetydigt har temperaturen stigit i denna arktiska ögrupp –med ungefär 4 grader C. Detta är en lokal observation, men det är ingen tvekan att den is som bildas under vintern i Arktis smälter bort mycket snabbt under sommarhalvåret numera. Detta kan de dagliga bilderna från satteliterna verifiera. Numera kan gods transporteras med båt under sommaren!! --genom nordostpassagen!! Dessutom har ju oljebolagen börjat provborra i Arktis, ty olja kan transporteras under sommaren!!

Ingen bryr sig uppenbart, för inga stater gör något för att stoppa den globala uppvärmningen!! –utan tänker i stället utnyttja det för ännu mer utvinning av fossila bränslen!!

Så var tar isen vägen i Arktis?? Det ser redan ut så här norr om Svalbard i September!!  

Havet norr om Svalbard 2010.  Canon 1D III + EF 17-35/2,8 L.

Det någon där uppe som bryr sig, för om det inte finns is?? –så finns det ingen mat!! –åt 20000 isbjörnar!

82 breddgraden norr Svalbard 2011.  Canon 1D III + EF 100-400/4,5-5,6 L IS.

Postat 2012-11-20 07:08 | Läst 6163 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#570. Dags att fixa julgranen!! –eller aktion med f1??

Jo, nu ä kommersens jul på väg, granar måste fällas och monteras överallt!! Hela marknaden i västvärlden skär ned de nödvändiga granarna! –å en del är inte små?? som den här!!

Tog en fotoflanering häromdagen med OM-D och Noctiluxen. Den är härlig att plåta med, FOV som 100 mm ger möjlighet till observationer på halvdistans. Med full glugg så frilägger man det väsentliga. Bakgrunden blir behagligt diffus. Tänk om tillvaron kunde va så?? –bara det man vill ha, kommer fram tydligt, säger en velpotta.

Dä va ett surr på stan, - och man undrade om det hade börjat snöa, marken var vit?? Men nej inte i Skåne, det var ”debris” från ansning av julgransfot??

Gisses vilken fot!! Lund 2012-11-17. Olympus OM-D + Noctilux 50/1 @ 1. ISO 200.

Postat 2012-11-19 07:29 | Läst 3779 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#569. Noctilux?? –med bländare 1?? –hur tokigt är det??

Den är inte rationell, ett kilo tung! –knappast flaneringsvänlig!! Nu är inte jag rationell längre!! –seniorgubben kan unna sig att var tokig! –så länge handleden hänger med!! Vilken extrem glugg för gatufotografi!!

Leitz konstruerade den här gluggen för mer än 20 år sedan. Den skulle vara det ljusstarkaste alternativet för en M6:a. Den fungerade bra på M6 om man satte på en motor med tungt batteripack. Det gav en mycket välbalanserad kamera!! –men hu va tungt det var. Den optiska konstruktionen blir ju en kompromiss för så här ljusstarka gluggar. Det gäller också för den här!! Speciellt vid full öppning ser man överstrålning mellan ljus och mörka områden i bilden.

Nu när den digitala tiden inträtt så har Noctilux 50/1 fått nytt liv bland vissa fotografer?? –sålunda har Thorsten Overgaard den på sin M9:a, även om han ofta också har 50/0,95 att tillgå. På ebay kan man ju hitta en 50/1 för halva priset jämfört med 50/0,95!!

Själv skulle jag aldrig köpa en Noctilux om det inte varit så att jag har en stående på hyllan sedan 80-talet. Nu kan jag sätta den på Olympus OM-D med adapter:

Dum som jag är?? -så älskar jag att släpa omkring på den här kameran!! -på mina flaneringar i Lund. RAW filerna från den här gluggen och OM-D är mycket roliga att hantera i LR 4.2. Jag drar  upp kontrasten något från originalet. Jag tycker om att sedan göra om bilden till svartvitt!! –men idag fick jag order om att bara visa färgbilderna från assistent Ninni.

Jag tycker mycket om tåg och stationer så jag stannade till där en stund.

Det betonas ju ofta i finare fotografkretsar att man måste ha rätt kombination av färger, gärna i samma ton. Så i den här bilden har jag balanserat orange!!

Fast det trodde du väl inte på?? –det skulle jag aldrig hinna se!! –i flykten?

Det gladde mig att se att de unga stenläggarna hade modern huvudbonad!! De gamla traditionerna måste inte följas i allt!!

Här kommer ytterligare några bilder från fredagens flanering i Lund.

Postat 2012-11-18 07:31 | Läst 4949 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#568. Han satt där och väntade på framtiden??

Det är inte lätt att vara ung idag! –arbetstillfällena minskar?? –man måste vara välutbildad för att komma ifråga!! Hantverket, som fotografi, eller gatstensläggning, är inte lika populära!! Det måste ändras.

Skolsystemet måste förbättras, om det här lilla puttelandet skall klara sig i framtiden. Det betyder att politikerna måste göra läraryrket attraktivt igen. Lärare till teoretiska ämnen och praktiska skolor kommer att behövas. Någon måste även i framtiden kunna lägga gatstenar i våra vägar!!

I Lund finns det många gator med stenbeläggning. Alltså måst någon lära sig att reparera dessa!! Igår såg jag en ung man som hade förstått detta?? –han tog en paus, medan lärarna la upp fortsättningen av stensättningen.

Han lär för framtiden! Lund 2012-11-14. Olympus OM-D + Sigma 30/2,8.

Postat 2012-11-17 07:20 | Läst 2768 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#567. Jag, Kajan, är annorlunda!! –å gillar inte den utstakade vägen!!

Jag ser inte ut som vem som helst!! --jag avviker från kompisarna! Va skall jag göra?? –gå den breda vägen eller den smala utstakade?? Jag har inget val – jag måste gå den breda, för att inte vara avvikande!!

Postat 2012-11-16 06:20 | Läst 4596 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa