UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#845. Testing?? –nya Leica M?? –med gamla 35:an?? – å vilken bildkvalitet!!

Vi har fått en ”Leica Boutique” här i Lund?? –hos anrika Mattssons foto!! Kollade invigningen och fick testknäppa nya Leica M?? –med min gamla Summicron 35/2.

De hade flera Leica M och S för handpåläggning?? --och det fanns kunnig personal från Leica i grannlandet och Tyskland närvarande.

Hela uppsättningen av gluggar och tillbehör för M finns att beskåda i den nya shoppen?? Det gäller att ge bankkorten till assistent Ninni när man går in här!!

Jag ville testa hur min Summicron 35/2 från mitten av 80-talet skulle fungera på en ny M.

Min M6 och en ny Leica M.

De hade naturligtvis en ny 35 för demo, men jag flyttade över min glugg från min M6?? Den är inte hexadecimalt kodad?? --men man kunde ställa vilken glugg  ma monterat i kameran och så kompenserade den optiskt i förhållande till 24 MB-sensorn!! Så har du gamla Leitz gluggar så behöver du inte kosta på någon uppmärkning med hexadecimal kod!!

Jag fick gör en kort fotoflanering med kameran satt på auto ISO och auto-slutartid!! Jag körde med fokusering via ”titthålet”?? Jag fick lagra bilderna på eget SD-kort i DNG format.

Den tekniska bildkvaliteten är slående bra?? --men det ska den kanske vara för 60 laxar?? Färgbalansen är utmärkt, utan några korrigeringar i LR 5.

Obeskuren bild med Leica M och Summicron 35/2 @ 5,6 och rakt ut från LR 5.

Det mest slående är att ett 100% utsnitt?? –som det här!! Är superskarpt utan någon behandling i LR 5!!

Klicka på bilden och du får ett 100%-utnitt av centrum på den hela bilden. Summicron 35,2 @ 2,4 och rakt ut från LR 5.

Kom ihåg att detta är med en 30 år gammal glugg!! Om man skulle vilja ha en traditionell ”gatufoto-monokrom” bild så är det bara att dra ”mättnad” i bott och höja kontrasten något i LR 5!!

Något beskuren bild från Leica M och Summicron 35/2 @9,5. Konverterad i LR 5.

Leica M är ju något tjockare och tyngre än M6!! –och sätter man på en Noctilux så blir kameran tung och obalanserad. Med lilla Summicron 35/2 så blir den bekväm som gatukamera!! Kom dock ihåg att stöldförsäkra den!!

Det finns ingen autofokus, men du har valet att fokusera med den optiska sökaren eller den elektroniska. Den senare ser ju bilden genom objektivet och detta kan va en stor fördel?? –speciellt med 0,95 gluggen!!

Har du riktigt gott om kulor?? –och kan inte plåta utan Leica M?? --så finns det inget val?? Men annars så skulle jag vänta på den strax förväntade ”NEX-FF”. För den har autofokus.

Jag är i valet och kvalet efter att ha sett 100%-utsnitt som detta??

Obehandlad Leica M 100%-are direkt från LR 5. Summicron @ 9,5.

Kolla in på Mattssons!! –det är en fröjd för ögat.

Postat 2013-08-21 07:07 | Läst 7066 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#844. Gatans teater?? –så tänkvärt?? –för vem??

Det urbana livet?? –är underligt?? Så mycket händer?? –men är det någon som bryr sig?? Var och en går i sitt?? –som i en odiskad mjölkflaska?? Dokumenteras??

Om hundra år, är det någon som bryr sig då?? Knappast?? –kanske några få historiker?? –om de ens finns då?? De kan leta fram gamla böcker?? –å datafiler med bilder?? –på något dammigt arkiv?? De kanske kan tolka vad som är på bilderna?? – sätta in informationen i jämförelse med det samhälle som finns då??

Åtminstone tror jag det är så att Kungliga Biblioteket skall samla in och lagra vad som publiceras på nätet i Sverige?? Så kanske de lagrar ”fotosidan.se”?? –och då kommer dina gatubilder in i ”evigheten”.

Ett något mer tydligt krav på KB är att lagra böcker!! –så även e-böcker!! Så gör dig en e-bok?? --med dina gatubilder och publicera den med hjälp av ett kommersiellt bokförlag för e-böcker?? –ett bra är elib.se!! –där jag publicerat flera e-böcker.

I min nästa bok skall jag ha med de här bilderna jag tog i Lund, efter semestern!!

Lund anno 2013-08-06

Postat 2013-08-20 07:20 | Läst 3845 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#843. Nu kommer kamerorna för gatufoto?? –Lumix GX7 …..!!

Visst finns det kameror för gatufoto sedan länge?? –men de digitala kamerorna förfinas allt mer?? Nu kommer Lumix GX7!! --och snart är en NEX på gång?? Skall de slå ut Leica M??

Knappast, det kommer alltid att finnas en grupp gatufotografer som måste ha kameran med den röda symbolen?? –även om den saknar några praktiska detaljer?? –som autofokus?? –och inbyggd elektronisk sökare??

Jag tycker att en gatukamera?? --som jag skall använda?? –skall först av allt vara liten och lätt. Den skall ha inbyggd elektronisk sökare och skall autofokusera snabbt och helst kunna följa fokus på rörliga objekt?? Den skall starta upp snabbt från viloläge?? –detta är viktigt!! Jag har missat massor av bilder på grund av en sovande kamera!! Den skall vara tyst!! –helst ljudlös!! Den skall ha inbyggd bildstabilisator?? –för bilder tas i farten?? Det skall gå att byta objektiv?? –man vet aldrig på vilket humör man är?? –i detta fallet. Kanske vill man till och med sätt på ett Leitz objektiv?? Helst skall det vara massor med PIX i sensorn!!

Kolla upp den nya Panasonic kameran Lumix DMC-GX7?? –den ser lovande ut?? Det finns många rykten som tyder på det kommer en ny NEX snart?? –har den en ”full sensor”??

Medan assistent Ninni handlade jordgubbar på torget häromdan?? –tog jag de här bilderna med min OM-D och Lumix 14/2,5.

Lund anno 2013-08-07

Postat 2013-08-19 07:12 | Läst 4296 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#842. DINK?? –en eftertraktad besökare??

Det hade jag ingen aning om?? –skulle det vara något eftersträvansvärt?? –att få hit som turist?? Skall vi leva på dem i framtiden?? –ja man undrar??

Sådana här läggs det mycke kraft på att locka hit?? –till vårt land. De skall bo dyrt här?? –och de skall shoppa i massor?? –dyra, onödiga konsumtionsvaror?? Det skall göra att frisk valuta rullar till landet?? –på ett smärtfritt sätt?? –och de drar inga sociala kostnader?? Ty efter ha spenderat?? –så hoppar du in i lyxkryssaren eller flygplanet?? –eller kanske den egna bilen?? –och drar sin kos!!

Vilka är då dessa DINK?? –jo de är ”double income no kids”?? De är par?? --gamla nog att ha barn som flugit ut?? --och båda har egen inkomst!! Jag trodde först att det var varje person som skulle ha dubbel inkomst?? –men det är tydligen inte så vanligt?? –utom i vårt land där de riksvalda har det?? Några är ändå värre?? --som den landshövding som fanns i Malmöhus på sjuttiotalet?? --och som hade tre inkomster!! –sades det??

Nu är ju detta en foto-blogg?? –svårt ibland att tro?? –men bilderna jag valt till detta är gatubilder från Lund?? –och personerna på bilderna har inget med DINK att göra!! –tror jag??

Lund anno 2013-08-06.

Postat 2013-08-18 07:42 | Läst 3394 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#841. Järntillverkning för 2700 år sedan?? –rosta Röda jorden??

Vår kultur?? –skulle inte existera utan järnhantering!! Metallen järn använts nästan överallt.  Sverige står sig starkt med naturtillgången?? –järnmalm!!

Järn utvinns i huvudsak idag från två malmer, magnetit och hematit, båda finns i vårt land. Viktigast är magnetit, som t ex brytes i Kiruna fälten. Men även hematit är vanlig i vår natur. Den kallas också blodstensmalm?? –eftersom den är röd som finmalt pulver. ”Röd jord” finns på många platser på jorden och ”skyfflas” upp i dagbrott för järntillverkning.

Tillverkning av smidesjärn från upphettning av röd jord!! --i jordugnar med ved?? --och tillförsel av luft med blåsbälg?? --tillskrives hettiterna?? –som levde ca 1350 till 1200 f Kr. Metoden spred sig till Europa?? –över Grekland till Romarriket?? --under järnåldern. De första föremålen av järn i central Europa hittades 800 f Kr i Österrike under  Hallstattkulturen!! Kunskapen måste strax efter detta ha spridigt sig till vårt land!! –ty tidsbestämning med C14-metoden har visat att jordugnarna vid Röda Jorden, 3 km sydväst Riddarhyttan, är från 700 f Kr!! Järnföremålen från den här tiden i Europa var lyxföremål?? –använda av den verkliga eliten!! Så vi måste ha haft framstående män i vårt land vid den här tiden!!

Röda Jorden är de äldsta kända resterna av järntillverkning i Sverige. Än idag håller man traditionen vid liv?? --med järntillverkning med nykonstruerade blästerugnar!! Första söndagen i augusti firar man Röda Jordens dag!! --med tillverkning av smidesjärn?? –från rostning av röd jord till blästerglödgning med ved. En smed kan sedan smida det tillverkade järnet.

Heder åt eldsjälarna i trakten som håller detta hantverk igång!! --för den intresserade publiken. Bokade grupper kan få uppleva detta året runt. Till och med nordiska rådet har varit där.

Vi, assistent Ninni och jag och barnen, har sedan sextiotalet besökt denna plats, så även i år!!

Rostning av den röda jorden ger järn(III)oxid (=hematit).

Blästerugnen reducerar järnoxiden, med kol från ved, till järn med låg kolhalt (=smidesjärn).

Järnet är direkt smidbart och kan ges en kontrollerad kolhalt av en erfaren smed.

Postat 2013-08-17 07:01 | Läst 6166 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa