UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#941. Hängivenhet?? –det rastlösa ögat?? –Josef Koudelka!!

Man undrar ofta varför man plåtar?? –ibland behöver man stöd att förstå?? Andra fotografer kan ge en kick?? –därbak!!  Koudelka visar att envist sökande kan ge något??

Jag tittar ofta in på New York Times fotoblogg!! –den har ofta intressanta artiklar om fotografer och deras jobb. Just nu har de en intervju med Josef Koudelka, vinnare av Hasselbladpriset!! Koudelka är en mina favoriter!! –med otroligt envisa genomarbetade reportage i svartvitt!! Det är aldrig några slarvjobb där inte!! –det är projekt som sträcker sig över åratal?? –som t ex boken med romer!! Nu har han ägnat 3 år att plåta muren i Israel. I samband med detta har man en av de mycket sällsynta intervjuerna med Koudelka!!

Här finns en del visdomsord för en tvivlande fotograf?? –som jag?? I översättning av Googel sa han

-- Skönhet är mycket relativt och det beror på varje person och skönhet är överallt och skönheten är även i tragedi.

Det här en tröst, när man letar efter skönhet i gatans liv. Men samtidigt så framgår det att man kanske skulle byta inriktning??

-- Landskaps fotografering är fantastiskt. Det är ingen slump att, när de blir äldre, många fotografer börjar med landskapet. Det finns vissa saker du måste kunna göra för att fotografera människor - man måste kunna springa.

Så jag borde sluta ta sådana här bilder??

Lund anno 2013-11-22

Postat 2013-11-25 07:08 | Läst 2995 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#940. Snacka om selfies?? –här har du en som kan!!

Märkligt hur ett TV inslag?? --kan påverka så många att ta självporträtt?? Enda fördelen med selfies är att objektet alltid är närvarande!! Är det verkligen intressant??

Likafullt så är de dyraste bilderna på marknaden självporträtt?? –som Moderna aktuella Sindy Sherman!! Jag har aldrig varit imponerad av hennes bilder, det finns något överdrivet Hollywood sken, med skräck, närvarande i bilderna!! Överdrivet på något sätt?? I de gamla bilderna letar jag bara efter hur hon utlöst slutaren??

Det märkliga är att flera vinnare av Hasselblads priset låter självporträtt spela en viktig roll i sina bilder. Jag tänker på Lee Friedlander, som ofta har skuggan av sig själv med i bilden. Jag har svårt att motivera det innehållet, mer än att man är närvarande, å det är man ju ändå??

Min kritiska inställning till den självbeundrande bilden av sig själv fick dock en knäck när jag såg att det kommit ut en bok med självporträtt av mästaren i gatufotografi? --Vivian Maier!!? Bilder ställs också ut i ett galleri i New York!! Här tycker jag det finns en fin variation i bilderna och man får en känsla av hur hon fotograferade i gatans liv.

Själv försöker jag att undvika självporträtt?? –likafullt fastnar man ibland??

Bilden ovan var avsedd att visa hur kontanter förlorat mening?? –och kanske värde?? Den här miljön, som erbjuds om man vill ta ut kontanter!! --och man misströstar i sin tro på tillvaron, och jämför detta med de bankpalats man gick in i för femtio år sedan!! –om man ville ta ut lite sedlar!! Den usla möjligheten är väl bankernas sätt att tvinga oss till ”telefonpengar”??

Postat 2013-11-24 07:35 | Läst 3366 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#939. Jämställdhet?? Det här är ju typiskt?? –vem står där ute i kylan??

Vilket samhälle vi lever i!! –här är det inte speciellt jämlikt?? Vem står ute i kylan?? –jo kvinnan?? Vem är dubbelt så kompetent som motsvarande gubbe??

Visserligen rökte hon!! –ett skäl till att inte få vara inne i gemenskapen?? –på krogen. Men ensam ute i kylan med en kopp kaffe?? --medan gubbarna satt där mitt på dagen!! –å hivade öl och skrattade?? Det väckte mina tankar om ojämställdhet!!

En bild som aldrig skulle förekomma i ett civiliserat land?? –eller …..??

Lund anno 2013-11-15, klockan 12:45

Postat 2013-11-23 08:06 | Läst 3726 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#938. En skylt säger bara en del?? –resten tillhör fantasin?? –hos dig!!

Edouard Boubat, vinnaren av Hasselblad priset, lär ha sagt: ”Om du håller upp huvudet och öppnar dina ögon och ditt hjärta – så väntar en gåva på dig i hörnet av varje gata”!!

Det är ju en fin tröst när man fotoflanerar runt i den lilla staden?? –med kameran i handen?? Jo jag håller min OM-D med svarta 12:an i handen, i stället för kring halsen!! Jag är snabbare så och jag har fått ett öga i handen på detta sätt!!

Den finns ingen ursäkt?? –bara plåta på!

Lund anno 2013-11-15

Postat 2013-11-22 07:24 | Läst 3502 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#937. Koll från ovan?? –men vem??

Det har man ju hört?? –nån håller koll?? –där från ovan?? Kan det va något åt det religiösa hållet?? Är det någon form av övervakning?? –nä det är nog bara vanligt jobb!!

Ibland känns det som om det är någon som kollar vad du gör?? –för de mesta är det nog bara inbillning?? Men så ibland är det något reellt!! –som i det här fallet. Plocka upp en burk!! –för ”panta mera”?? –det rapporteras naturligtvis till de högre makterna??

Lund anno 2013-11-15

Postat 2013-11-21 07:27 | Läst 2811 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa