UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#998. Bygg aldrig en hög mur?? –någon kommer att riva den??

Ormatät och jävlahög?? –är bara en illusion?? Ingen kan stänga inne eller ute någon?? –genom att bygga höga murar?? –verkliga eller psykiska?? Alla murar rivs förr eller senare??

Ingen har rätt att stänga ute medmänniskor?? –försök i stället att ta emot och hjälp de som behöver hjälp. Likaledes är det fel att hålla någon inlåst av ideologiska i ett land eller område.

Jorden har klimat och mat olika fördelat över jordklotet?? –och detta leder till att möjligheten att överlevnad är ojämnt fördelat. Detta leder till förflyttningar över jorden, just för att hitta mat. Den finns på det här sättet en syd-nord problematik. Just nu ser vi förflyttningar från Afrika till Europa, som är en bild av detta.

Försök inte att bygga murar mot detta. Politiska högmurar kommer att rivas i alla länder?? –och det visar murarnas fall bakåt i historien. Senaste exemplet är nog Berlinmurens fall!!

På östsidan av Berlinmuren då den faller 1990.

Det märkliga är att det ständigt byggs murar i världen. Israel bygger just nu en jättehög mur.

Postat 2014-01-21 07:15 | Läst 4449 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

#997. Matfoto?? –vem bryr sig?? –så här efter fattighelgen??

Fattighelg?? –så här efter alla julfrossa?? Så basunerade kvällstidningen!! –sista helgen före löneutdelningen?? Så inte för seniorplåtis?? –det blev matfoto!!

Dagligvaruhandeln annonserar inför ”fattighelgen”`` --att man skall suga på ramarna?? –men när jag stod där i Lunds saluhall, jo vi har en sådan i vår lilla stad, föll ögonen på en korv!!  Jo, vi har två kött affärer i denna akademiska bondhåla?? –till och med stadssekreterare handlar här!! Korven i fråga var en stump italiensk vildsvinssalami?? –till den runda kostnaden av 64 kr/hg. Det vattnades i min mun!! --och eftersom assistent Ninni just handlade dyr godis hos Ahlgrens, så kunde jag propsa på en korvbit, som inhandlades för en femtilapp!! Var det någon som sa fattighelg?? –inte hos seniorplåtis!!

Det blev flera goda?? –hembakade mackor, jo assistent Ninni bakar nästan allt bröd!! –med vildsvinssalami!! –gåslever å lite gott rött vin!!

Matfoto måste vara en lukrativ business idag!! –med en kokbok publicerad per dag!! –och massor med övrig ”matpornografisk” litteratur?? Så jag tänkte att det var bäst att jag övade mig lite?? –ifall…..

Det måste ju va färg idag?? –det har inte tagits några bra matbilder i svartvitt sedan Kerstin Bernhard –på femtiotalet!!

Idag finns det många duktiga matfotografer!! –och jag känner en som är verksam i Australien –min skolkompis Rodney Weidland. För många år sedan besökte jag honom i Sidney!! –och jag fick se hur han arbetade med storformats träkamera?? Jag fick ett negativ av honom??

Foto: Rodney Weidland

Efter den goda mackan med salami och gåslever?? –bjöd assistent Ninni på kaffe med hembakad vetebulle!! –mästerligt god!!

Bulle enligt Ninni med recept-right

Postat 2014-01-20 07:19 | Läst 4031 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#996. Köpa rätt kamera nu?? –tja…… pris/prestanda fråga??

Det är ett ganska enkelt chapp? –trots att det har ett flådigt namn?? Lunch på Operakällarens bakficka, gravad lax med specialbehandlade potatis!! –det var gott!!

Det var ganska fullsatt och trångt?? Seniorplåtis sitter vid ”bardisken” --bredvid två bakåtkammade, kostymklädda ekonomer?? Ja, vet ju inte säkert?? --men de strålade stålar?? De hade ju varit totalt ointressanta för mig, ty assistent Ninni satt på min vänstra sida?? --om det inte varit för deras samtalsämne?? De snackade kameror?? –de nya kamerorna som kommit ut?? Jag försökte lägga det mesta på minnet?? –även det är ganska fullsatt?? –å detaljer lätt halkar ur!!

--Harru sett att Sony komme ut me nya fullformatare? Små rackare å massor med pix.  --sa han med örhänget.

 --Jo men de har ju knappt några gluggar! --sa han med Rotary nålen.

 --Åjo, 35 å 50 finns ju specialgjorda. Mer behöver man ju inte?

 --Jojomen,  ja vill plåta ”birds” som rör sig. Försök dä me dä slöa fokuset.

 --Jo, men för riktiga ”chicks” funkar det. Superskarpt sägs det bli.

 --Om du inte skrämmer bort dom med slutarsmällen? Hela kameran skakar ju så du måste ha stativ. Minst 200 dels sekund.

 --Man kan ju köra me alla gamla Leica gluggar man har med adaptrar

 --Glöm dä, de ä skeva så det blir suddigt i hörnen.

 --Kanske man skall hålla sig till M-Leican? Dä ju lite status i den, å skapt.

 --Sonyn ä ju lätt å liten, men ja gillar min 1DX, där ä dä fart på fokus.

--Taru pröjset?

--Så klart!

Han betalade med telefonen?? –vet å tusan hur det går till??

Assisten Ninni betalade med papperspengar!! –de titta misstänkt på oss som om vi va från landet??

  

Kameran de talade om på Operakällaren: Sony A7 med Zuiko 21/3,5 och med testbild.

Postat 2014-01-19 07:43 | Läst 4840 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#995. Är det bara frågan om rektanglar?? –och kvadrater?? –trianglar??

Ibland tror man att en bra bild, bara är frågan om geometri?? –så det gyllene snittet är uppnått?? Så är det inte?? --det behövs ett innehåll också!!

Om ett bra foto bara vore geometri, med lite innehåll?? –så skulle det vara mycke fler framgångsrika fotografer!! Det är mycke mer komplicerat?? –du måste väcka tankar och känslor hos betraktaren?? Det svåra är att alla betraktarnas mottaglighet inte är lika?? Du får hoppas att det är så många som möjligt som gillar din bild?? –och skall de leva på den så måste det vara många. En bra bild måste också ha ett syfte och en målgrupp!! Vi lever i marknadens kraftfält?? –och då duger bara de bilderna som genererar mycke pengar?? Det är krasst?? –och trist?? Finns det något annat?? –ja bilder du tycker om att ta?? –och se.

Som väl är behöver inte jag tjäna kulor längre?? --seniorplåtis kan leva med sina bilder?? –å det räcker att jag trivs med en bild. Den här trivs jag med!!

Med utsikt mot den snöklädda vulkanen.

Postat 2014-01-18 07:21 | Läst 2640 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#994. Nu skall det ned?? –eller det färggranna modet??

Nu är det hög tid att plocka ned symbolerna!! Det kräver sin man?? –av de rätta dimensionerna?? –för å inte tala om hur färggrann man måste va?? –det gäller att synas??

Vintern drar in och de stora helgerna är slut?? –alla julgirlanger måste ner i den lilla staden?? Tro inte att det är ett lätt jobb, det kräver sin man med rätt kläder?? –å då man befinner sig i trafiken så måste man synas??

Det framgår att de mannekänger jag här använt?? –är av den stadiga och eleganta typen?? --inte är för magra?? –och de har med sig stora maskiner??

Lund anno 2014-01-15

Postat 2014-01-17 07:22 | Läst 2826 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa