UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1332. Varför springer de runt så här?? –vi som har så lugnt??

Vilken stress?? –jaga runt sådär hela dagen?? Är det speciella tider?? –alla verkar så upptagna av sin egen värld?? Å vad bär de omkring på?? –konstiga lådor??

Vi granruskor (=renar) står här i lugn och ro hela dagarna?? –och kan se detta vansinne?? Men det kanske är så att det är något vi inte förstår?? –det kanske finns en rationell förklaring?? När allt kommer omkring så har ju vi inte så stor tankekapacitet??

Om du har en förklaring så är vi beredda att lyssna??

Lund anno 2014-12-18

Postat 2014-12-21 08:06 | Läst 3037 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#1331. Ström från fotosyntesen?? –eller är det tvärt om??

De gröna bladen är ett under av konstruktion?? –frukten av evolution?? Från solens energi ges kolhydrater och syre?? –från koldioxid och vatten?? Hepp??

Klara av det du?? –ja, forskarna försöker efterlikna fotosyntesen och mycket intensiv forskning fokuseras på världens vanligaste enzym Rubisco?? –som har funnits på jorden i mer än fyra miljarder år!! Om man kunde efterlikna dess funktion?? –eller effektivisera processen i de gröna bladen?? –ja då skulle man delvis lösa energi- och miljökrisen.

Det skulle dock kunna lösas på andra sätt?? –som att effektivisera bränsleceller?? –eller utveckling av effektiva och billiga solceller??

Nu undrar seniorplåtis om forskarna i Lund kommit på något?? Kan detta vara en testanläggning??

Lund anno 2014-12-17

Vilket energiuttag?? –kolla kabeln??

Postat 2014-12-20 07:51 | Läst 3427 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1330. Vilken bok?? –nya ”The Decisive Moment”!!

Vilken julklapp?? –för en fotonörd?? Den klassiska fotoboken av Henri Cartier-Bresson?? –har kommit i nytryck!! En tiondel så dyr?? --som den antikvariska gamla upplagan.

Lite över 700 kronor får du lägga ut för denna tungviktare?? Den får knappast plats på kaffebordet med sina 37 x 27,4 cm.

Den är tillverkad i faksimil av den amerikanska upplagan. Man kan vara lite orolig för kvalitén när man försöker efterlikna den gamla upplagan?? –men här är det ingen tvekan om att man är ganska nära den ursprungliga?? Hur vet jag det?? –jag äger inte första upplagan?? –som man får lägga upp mer än tio laxar för?? –om man hittar ett bra exemplar. Jag har suttit och bläddrat i timmar i den upplaga som finns på British  Library?? –och den boken har ett något softare papper, Helioa Anfor. Trycket är gjort, direkt från negativen, med heliogravyr i den gamla upplagan och det finns knappt att uppbringa idag. Pappret i den nya känns något tjockare och en aning blankare.  Det tyska förlaget STEIDEL vet vad de gör, vad gäller tryckning av böcker.

Seniorplåtis skall njuta av den här boken i jul?? –och vill redan nu rekommendera den??

Här kommer en bild plåtis tog i Paris på 80-talet??

Postat 2014-12-19 07:44 | Läst 3194 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#1329. Bästa laget alla kategorier?? –dä ä min mening??

Cykelsport är en lagsport?? –i allra högsta grad?? Det optimala är ett lag med bara bröder?? –där alla känner varandra från barnsben?? –in i varje tanke och rörelse??

Därför blev Fåglumbröderna Sture, Gösta, Erik och Thomas oslagbara?? Fel säger du som kan Din cykelhistoria?? –OS i Mexico city gav ingen seger?? Nej, Du har rätt, men de blev slagna av ett garanterat dopat lag!!

Om Du vill läsa om bröderna så köp Lars-Gunnar Björklunds bok ”Dessa fantastiska Fåglums”. Då förstår Du hur svårslagna de var!!

Här kommer en bild jag haft i bloggen tidigare, men här är den obeskuren.

Den är tagen 1967 i Köpenhamn under Nordiska mästerskapen i lagtempo. Jag behöver väl inte säga att de vann. Du som kan cykel?? –kan läsa ut mycke av den här bilden?? Tänk efter i vilken ordning de kör??

Jag fick en förfrågan från en kommersiell firma, om att använda bilden på nätet. Jag följer BLF rekommendationer, och de tyckte nog det var för dyrt??

Postat 2014-12-18 07:54 | Läst 5138 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1328. Fotografi är inte konst?? –för det är ingen konst??

Till den som samtycker med den rubriken?? –har jag kontra argumentet?? –ta en koll på kombinationsgummitrycket av Lennart Olson: Emilia Romagna II. Det är konst??

Åtminstone för mig?? –och konst har ingenting att göra med hur lätt det är?? Det har att göra med hur betydelsefull bilden är?? --i någon mening för mänskligheten?? –i den kultur den uppstår.

Det har ingenting att göra med hur mycke pengar den kostar i galleriet?? –utan istället hur många tankar den väcker i ditt huvud eller hur mycke välbehag den skapar i din kropp!!

Ta en bild är lätt idag?? –med den digitala tekniken, men att göra en bild?? –som blir ett konstverk?? –det är något helt annat. Då kommer jag att tänka på Lennart Olsons konst igen?? Vi ställde ut hans svarta gummitryck Fotogalleriet i Lund på 1984, –jag satt där i Föreningen Fotogalleriets utställning och njöt av bilderna!! Jag borde köpt Emilia Romagna II.

Argumenten för och emot om fotografi kan vara konst?? --svingas ute i världen?? Emot kan du se här och för kan du läsa här.

Ny tycker jag att fotografi är ett samlingsnamn för en teknik för att framställa konst?? –och inget annat. Så för seniorplåtis finns det naturligtvis många fotografer som presterar konst inom sitt område. Det är inte stor mening med att seniorplåtis berättar om sina favoriter, –för alla har vi ju olika smak?? –för konst.

Så varje bild är inte konst?? –som den här??

Eller den här??

Postat 2014-12-17 07:29 | Läst 3546 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa