UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1343. Vad är en hålväg?? –seniorplåtis hade ingen aning??

Det är inte en illa skött grusväg?? –med massa hål?? Utan en mer än 2000 år gammal gångväg?? –som formats till V-form?? –genom slitage av hovar och fötter??

Seniorplåtis fick tips om detta av min vän och kollega Staffan Hansen. Han är historiskt intresserad, och hade besökt hålvägen i Kållered. Intressant nog ligger hålvägen bara några hundra meter från vår sons hus i Kållered. Du kan studera var vägen finns på Riksantikvarieämbetets karta, se här, som är fantastiskt bra och det finns mycket information där. Förstora upp kartan till max och du kan se hur hålvägen går fram uppe på höjden!

Det finns GPS koordinater angivna och assistent Ninni kollade?? –det är helt rätt i mobilen.

Hålvägen är inte alls markerat med skyltar och du får leta redan på den V-formade sänkan i skogen, som delvis är dåligt röjd. Hålvägen är 3-8 m bred och 0,5 – 3 m djup, nästan ravinlik vid stenhägnaden??

Det är mycket tänkvärt att vandra i denna sänka?? –den anges av Riksantikvarieämbetet höra till tidsperioderna ca 500 f. kr. till 1520 e. kr.?? Det vill säga järnålderns människor och vikingar har gått här längs kusten. Söder över i Lindome finns även stenåldersfynd, så kanske gick man även här tidigare. Detta är med andra ord den äldsta E6 vi känner till.

Stenmuren som korsar hålvägen är inte vilken mur som helst?? –det är den gamla riksgränsen mellan Sverige i norr och Danmark i söder!!

Tjugo meter upp, på östra sidan av vägen, finns en gränsmarkering –svår att identifiera?? –med fyra stenar i kvadrat och en större sten i mitten?? På samma ställe men mitt i vägen finns också en markering med stenar i ring och en sten i mitten??

Seniorplåtis tycker detta är en spännande plats i vår historia?? –hit borde barn och ungdomar komma med skolan?? –lära sig om bronsåldern, järnåldern och vikingarnas liv!

På västra sidan av hålvägen, längre upp på kullen finns en stensättning som är lite svår att identifiera?? –men som anges vara från bronsålder och järnålder.

Det betyder att hålvägen går förbi en bronsåldersplats och det skulle kunna tyda på att man gick här redan 2000 år f. kr.?? Det betyder att kanske mer än 200 generationer har gått på den här vägen!!

Min uppmaning är?? --gör ett besök på denna plats. Den är lika spännande som Grand Canyon i Arizona!!

Postat 2015-01-01 08:22 | Läst 5942 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7