UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1381. ”Scoop” i Gamla stan?? –ren synlig på Prästagatan?? –bild från ”stringer”!!

Extremväder?? –följer av växthuseffekten?? –anser vädergubbarna?? Kallare vintrar och varmare somrar?? Renarna söker föda vid kusten?? –till storstaden??

Seniorplåtis har en stringer i Gamla stan!! –juniorplåtis Marcus, som sent i förrgår kväll skickade bilder på en ren som gick på Prästgatan!! Detta är ju en anmärkningsvärd händelse?? –som de stora drakarna missade?? Nu kan fotosidan.se stoltsera med ett äkta scoop?? –genom att publicera denna bild.

Med mer än en meter snö i Lappland och mer snöstormar som dundrar in från Golfströmmen kan man förstå att det är svårt att hitta lav, som föda, för renarna. De får söka nya jaktmarker?? –men frågan är om inte den här renen kommit lite för långt söder ut??

Seniorplåtis, som gillar isbjörnen, hoppas nu på bilder från stringern!! –där den vita björnen vandrar runt på Kåkbrinken!!

Postat 2015-02-08 08:02 | Läst 2087 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1380. Kan inte sätta tummen på Leica?? –knappast ”modern”??

Seniorplåtis tar numera många bilder med tummen?? –på en OM-D?? Likfullt kan jag inte sätta tummen på Leica?? –varför är den så legendarisk?? –även idag??

Leica var naturligtvis legendarisk redan på femtitalet?? –alla de stora namnen som Henri Cartier-Bresson, Se-fotograferna  o s v använde den?? –men varför är den attraktiv till namnkunniga fotografer idag?? –som Elliot Erwitt, ……??

Nyladdad Leica M6

Om vi bortser från att en ny M gör ett stort hål i plånboken?? –så är den inte ”top of the line” rent tekniskt??

-- sensorn är mycket bra, men det finns bättre

-- elektronisk sökare är inte inbyggd

-- höga ISO är inte topp

-- det finns ingen skakstabilisator inbyggd

-- den är tung och tjock

-- den är inte motståndskraftig mot regn och rusk

--autofokus saknas

Men så får man ha klart för sig, att en kamera kan ha en emotionell påverkan på fotografen?? Det är kanske där skon sitter som en handske?? Håller man kameran i handen så kanske tummen sitter på rätt ställe i handen?? –dock inte på seniorplåtis, som har små händer.

Likafullt så har några olika Leica M varit kära kamrater på många resor och hemma och bilder jag är nöjd med har dykt upp då och då?? –som här??

Två platinatryck?? –som jag hoppas skall bevaras??

Hamburg. Pt-tryck 30x40 cm.

Canberra. Pt-tryck 30x40 cm.

Postat 2015-02-07 08:14 | Läst 3529 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#1379. Kontemplativt foto?? --mental räddare?? –Pt-printing för 1000 år??

Riktigt, riktigt långsam fotografi?? –kan stärka din mentala styrka?? Jag tror den räddade mig en gång i tiden?? –genom att en bild kunde ta veckor att framställa??

Jag förstår ju att detta i det närmaste är utopi idag?? –när tiden för tagande av en bild och dess bringande till allmän publik?? –sker på sekunder. Likafullt finns det fotografer idag?? –som kan söka en bild i veckor, fånga bilden på fotografisk film, framkalla filmen, tillverka pappret, sensitera pappret, kopiera bilden och montera den?? Ett hantverk som tar månader för tillkomsten av en bild?? –att bevara i 1000 år?? En fotograf som arbetar efter denna filosofi är Nobuyuki Kbayashi, och han har presenterat en video om sitt arbete?? –se den här:

Eller se den via den här länken.

Under en period på 80-talet jobbade jag för hårt?? –ja, en forskare lever inte på en dans med rosor?? –utan kämpar i en internationell stenhård konkurens (tävling)?? Jag klagar inte, för det var jättespännande?? –oerhört inspirerande!! Mötet med andra forskare i världen var en upplevelse för livet.

Under den här perioden behövde jag en hobby, som skingrade tankarna och fokuserade mig till händernas arbete?? Jag lärde mig då ädelförfarande metoder för att tillverka bilder?? –gamla metoder som användes redan på 1800-talet. Jag lärde mig platinatryck, kalitypi och gummitryck, mm. Metoder som tog veckor från bild till kopia?? Hantverket med långsam fotografi räddade min mentala hälsa under mer än 10 år.

Jag har kvar kopior från den här tiden?? –och skulle du vara intresserad att se eller köpa någon?? –får du höra av dig. Platina är dyrt och de håller mer än 1000 år?? –så kopiorna kostar??

Här är två bilder från den tiden:

Sillrökeri, Bornholm. Kalitypi (13x18 cm)

Bartender, Canberra, Australien. Platinatryck. (30x40 cm)

Postat 2015-02-06 08:08 | Läst 7169 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1378. På språng?? –i alla åldrar??

Marknaden kräver att vi ständigt rusar omkring?? --och konsumerar så dyrt som möjligt?? Det duger inte att dra sitt strå till stacken?? –utan alla åldrar måste bidraga??

Så rusa runt i ekorrhjulet?? –är en livsuppgift för alla?? Inga undantag göres för någon??

Lund anno 2015-01-31

Postat 2015-02-05 06:43 | Läst 2131 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1377. Det är dåligt med snö i syd?? –men stavar har man??

Vilken kass sommar vi har här i syd?? –så här i januari?? Gräset det gror?? --å seniorplåtis funderar på att ta fram gräsklipparen?? Ingen snö i sikte?? –lika fullt är det stavar ute??

Det är sällan seniorplåtis ser några stavar i den här lilla staden i syd. Det skedde dock häromdagen?? –men som du förstår kunde det inte komma i frågan om någon stavning??

Lund anno 2015-01-31

Postat 2015-02-04 08:04 | Läst 2709 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa