UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1651. Fiket?? –en plats för alla?? –åldrar??

En kopp kaffe sitter aldrig fel?? –om man sitter på rätt fik?? Det trevliga är att här sitter alla åldrar?? –å inmundigar en java?? Sällskap eller ensamhet kan vara vald??

I den gamla akademiska bondbyn i syd är nästan alla gamla fik borta?? –men det betyder inte att det inte finns fik av alla de slag?? Moderna tider har infört nya sätt att dricka kaffe!! Den dominerande varianten idag är ”latte”. Espresso med mycket varm mjölk. Seniorplåtis och assistent Ninni tycker om den varianten av kaffe och vi bukar dricka en latte, plus något mer. Kanske frukostvarianten på det äldsta lattestället. Här dyker det ibland upp lokala kändisar!!

Det fina är dock att här ser man alla åldrar??

Lund anno 2015-10-27

Postat 2015-11-05 07:20 | Läst 2139 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#1650. Färgfoto i sin prydno?? –färgens H C-B?? –Harry Gruyaert!!

Tänk dig den eleganta kompositionen?? –lägg till känslan för innehåll och addera en portion humor?? – a la Henri Cartier-Bresson?? Å lägg till färg! Så har du bilder?? –a la Harry!!

Färgen som Magnumfotografen Harry Gruyaert bygger sina bilder med är högst personlig?? –med en värme och ofta med toner av rött och gult?? Seniorplåtis beundrar speciellt Harrys humoristiska bilder?? –det är så ovanligt att se det i dag?? Det är bara Martin Parr som spelar i den ligan??

Det finns nu en ny bok ute med Harrys bilder utgiven av Hudson?? –som lär vara något mycket sevärt. Seniorplåtis började med den lite mindre boken??—som kommit ut tidigare??

Den finns att köpa på Amazon.

Jag skall spara ihop till den större boken?? –kanske som egen julklapp??

När man ser Harrys bilder så inser man att man skall nog tänka sig för innan man konverterar till svartvitt i gatufoto??

Lund anno 2015-10-27

Postat 2015-11-04 07:46 | Läst 2899 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1649. Varför skall man följa regler?? –får man ändra i bilder??

Kan man någonsin mer tro på en bild?? –nä, tyvärr, det går inte?? Det är inte mer sanningen?? –utan bara en kommentar?? –precis som det skrivna ordet??

Fotografiet har kanske aldrig varit sanningen?? –men en gång i tiden trodde vi det?? Å det viktiga är ju vad folk tror, eller är det det?? Jag betraktaren måste ju tro på vad han ser, han får ju inte bli lurad?? Bilden får ju inte vara arrangerad till något som inte hänt eller kanske hänt??

Det finns en intressant artikel om detta i New York Times. Läs om det här. Där tar man upp sanningen i bilder och eventuellt arrangerade bilder. Fotografer och bildredaktörer skriver om sina erfarenheter och frestelser att fuska??

Där kan man se kommentarer som

To me, it’s simple: The story dictates the way it wants to be told. Institutions, competitions, media outlets do not.

Det märkliga är att detta överensstämmer, till en del, med vad W. Eugene Smith sa i en nyupptäckt intervju redan på 50-talet, som fotografen Philippe Halsmann gjorde för American Society of Media Photographers. Du kan läsa den här. Där säger den rebelliska Gene Smith:

I didn’t write the rules — why should I follow them? Since I put a great deal of time and research to know what I am about? I ask and arrange if I feel it is legitimate. The honesty lies in my — the photographer’s — ability to understand.

Seniorplåtis kan inte annat än tolka detta som att vi kan inte längre lita på en nyhetsbild?? –pengarna styr idag allt?? På sikt leder detta också till att vi kommer att sakna en viktig del av det vi idag kallar för demokrati??

Lund anno 2015-10-21

Postat 2015-11-03 07:46 | Läst 3192 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#1648. Fruktens tid?? –också färgens??

Hösten, den tid då mycket skördas?? –många frukter kan samlas in och naturen bjuder på det?? På något underligt sätt verkar naturen fira det?? --med att bjuda på en färgprakt??

Även i städerna kan man se detta?? –men mycket av de frukter som hänger i parker och trädgårdar hinner vi inte längre ta hand om?? Vi lever i ett överflöd så att vi inte bryr om att ta vara på vad naturen bjuder!! Konstigt nog så måste vi köpa halvfabrikat??

Lund anno 2015-10-25

Postat 2015-11-02 07:49 | Läst 3131 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#1647. Gammalt eller nytt?? –Brunsviga eller AiO?? –Leica eller ---??

Många ivrar för användandet av gamla grejer?? –som gamla Leicor från det förgångna. Det blir dock allt ovanligare?? Vem sitter och räknar med mekanisk räknesnurra idag??

--och vem  använder räknestickan?? Seniorplåtis kommer ihåg att det var inte så länge sedan svenska elever lärde sig använda den. Jag undervisade i grundskolan med den på sextiotalet!! –och jag kan än idag använda en Brunsviga från början av 1900-talet, som jag ärvde från farfar.

Vill du ta en snabbkurs i hur man räknar med denna mekaniska räknemaskin, så finns det en kurs på YouTube.

Det märkliga är att denna maskin i sin tid kostade nästan en årslön?? –och idag får man en maxad hemdator?? –så kallad AiO för 23 laxar!!

Nu kan man köpa en sextio år gammal Leica M för några laxar?? –å den funkar bra om man vill framkalla film?? Å andra sidan kan man köpa en lätt digital systemkamera, som Panasonic GM5, för bara några fler laxar. Det enda som ändrat sig är vikten på grejerna! –Brunsviga väger 8,5 kg!! –medan datorn bredvid, på bilden, väger 1,3 kg. Kapacitetsskillnad?? –jo, den är stor, för Brunsviga klarar bara 8 decimaler!!

Nu säljer jag räknesnurran på nästa stadsauktion i Lund.

Postat 2015-11-01 08:41 | Läst 2991 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6