UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1814. Vombs ängar?? –det blöta naturreservatet nära Lund.

Vattendränkta ängar?? –våtmarker för rikt fågelliv?? –behövs det mer av i vårt land?? Vombs ängar är ett naturreservat sedan 1968, och det har ett rikt mycket intressant fågelliv.

Klingavälsån rinner genom naturreservatet där två fågeltorn finns för observation av fåglarna ute på fälten. Det går också en bilväg genom ängarna?? Det gör besök möjliga för rörelsehindrade.

Bland de fåglar som häckar på Vombs ängar kan nämnas stork, tofsvipa, enkelbeckasin, storspov, rödbena, brushane, gulärla, årta och skedand. Under våren passerar eller vilar också stora flockar av flyttfåglar, som tranor, gäss och andfåglar.

Seniorplåtis och assistent Ninni brukar varje vår göra ett besök här?? –och i år plåtade vi de här gästerna på ängarna.

Några arter, vilka, såg vi vid Vombs ängar anno 2016-04-05

Postat 2016-04-15 07:41 | Läst 2353 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#1813. Hantverkare försvinner?? –som bokbindare och fotografer??

Inga böcker och inga fotografier?? –vilken framtid går vi till mötes?? Kulturen blir digital?? –var tar hantverkarna vägen?? --de som skapar skönhet?? –i vardag och helg??

Kan du tänka dig?? –det görs inga riktiga böcker längre?? Ja, riktigt inbundna böcker i hel- eller halvfranskt band?? Det är inte konstigt?? –det finns kanske bara en bokbindare kvar i ”landet utom sig”?? När seniorplåtis kom till Lund, på sextiotalet, fanns det flera bokbinderier i Lund?? Jag band in mina lektionsanteckningar!!

Idag kan man nästan köpa halvfranska band som kilovara?? –på några platser kan man köpa ett fint band för hundra spänn?? Läs om detta i DN-ledaren HÄR.

Ska det gå så illa med fotografyrket också?? –skall det sluta med bara en bunt bildredaktör som sorterar digitalbilder från ”smartfoneare”?? –eller bilder från Googles supercomputer bildsorterare??

Riktiga böcker från 1800-talet

Postat 2016-04-14 07:09 | Läst 1927 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#1812. Prins Oscars storkar?? –är med ägg?? –kolla min video??

Storkar ligger verkligen i?? –vad gäller att leverera bebisar?? Inte bara på långdistans?? –utan måste också tänka på den egna avkomman?? Så nu är kanske fem till på gång??

För Prins Oscars egna storkar ligger just nu och ruvar?? –uppe på stubbapilen vid Vombs ängar. Om man vill se det hela i soluppgången så får man se till att vara där före klockan sex. Man bör inte gå närmare än tre hundra meter och då måste man ha en glugg med minst 1200 mm. Seniorplåtis satte ihop Canon 300/4 L IS med en 2x extender och satte den på en Olympus OM-D EM-5. En 2000 mm glugg hade suttit bättre. Videon togs upp med en Panansonic GH2 med 100-300 zoomen. Ingen proffs utrustning, men ok för min YouTube kanal.

Seniorplåtis försökte med solen i bakgrunden, men det fungerade inte med molnen i horisonten.

Innan solen går upp så har man den blå timmen, med ganska dåligt ljus?? Storkparet hade vaktavlösning så här dags??

Vaktavlösning för ruvning vid Vombs ängar anno 2016-04-05

HÄR kan du se min amatörmässiga video på YouTube?? --inspelad denna kalla vårmorgon. Här är den också inbäddad:

Storkarna vid Vombs ängar är en stor natursevärdhet!!

Soluppgång vid storkboet

Postat 2016-04-13 07:42 | Läst 3234 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1811. Familjens årskrönika klar från Crimson?? –är den billig??

Fotoalbumet är ute?? –länge leve fotoboken?? Ingen sitter och klistrar in bilder i ett album idag?? –de flesta lagrar bilderna i ”molnet”?? Ingen kommer att se bilder i framtiden??

Det finns två miljarder ”smartphones” i världen idag?? –var fjärde invånare på jorden tar minst två bilder per dag?? Tror du mig inte kolla då HÄR. Nu och i framtiden kommer vi att ta massor med bilder?? –men ingen kommer att se dem?? Betyder det att fotografin kommer att dö?? –kanske??

Google och andra molnlager jobbar intensivt på att få fram algoritmer för att klassificera våra bilder?? Utan att vi vet om det?? Ju mer vi lagrar ju sannolikare är det att de lyckas. De vill ju att vi skall se på bilder?? –ju mer reklam kan de lägga med och kartlägga oss??

I femtio år har assistent Ninni varje år jobbat med att klistra in våra bilder i fotoalbum?? –en jätteuppgift, som ger våra barn en familjekrönika i bild?? Den blir en liten kort släktkrönika?? –kanske inte något bestående?? Men den ger oss glädje idag?? –när minnet sviker??

De två senaste åren har vi gjort en bildkrönika för att sätta bilderna i en bok?? –”tryckt” av Crimson. Den kostar i runda slängar 600 spänn. Det är faktiskt lika dyrt som ett album kostade?? –förr i tiden. Idag finns det inga stora album att köpa för att klistra in bilder.

Vårt nya album av bilder för 2015

Arbetstid?? –minst 30 timmar vid datorn av Ninni.

Postat 2016-04-12 07:38 | Läst 2609 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#1810. Svårt?? –det är kul det?? –men visa aldrig missar??

Det finns en tendens idag?? –att gå den lätta vägen?? Men finns det något mer spännande än att gå den svåra vägen?? –så och inom foto?? Ta en bild ingen annan tagit??

Seniorplåtis tycker att det finns ingenting bättre än att ta en bild som är nästan omöjlig att ta?? I mitt tidigare värv var det enda vägen?? –just den okända och otrampade stigen?? –som kunde leda till att något okänt blev känt?? –och begripligt. Ibland gick den stigen ingen stans?? –och då fick man ta en sidostig??

Så numera när det inte finns några krav utifrån?? –så kan seniorplåtis försöka ta bilder av helt vilda idéer?? –och inte vara rädd för att misslyckas??

Regeln är att aldrig visa misslyckanden?? –men idag skall jag göra ett undantag??

En misslyckad bild anno 2016-04-05

Postat 2016-04-11 07:49 | Läst 2049 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa