UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2038. Så var det den blodiga fighten?? –årligen återkommande?? –i norr??

Det finns inga träd på Svalbard?? –det är ett bekymmer?? –allt måste byggas med drivved från Ryssland?? –om man inte dyrt skall importera med båt från Norge?? Det är djur som saknar träd också??

Inte för att bygga hus?? –eller sätta bo på?? Nä, det är lite oväntat att den unika renen från Svalbard har ett bekymmer varje höst?? –då den skall feja sina nya horn från hud??

För att bli av med huden måste han slåss med någon frände?? Eller gnida sig mot en sten?? Här är en kämpe som åtminstone har blivit av med en del av hornbeklädnaden??

Kortbent vildren på Svalbard

Postat 2016-11-25 07:42 | Läst 2599 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2037. Prutsch?? –det är bra när vattnet är varmt?? –i norr??

Vem är det som klagar på att det är för varmt i Polarhavet?? –det är ju jättebra att det har blivit varmare?? Då kan vi sola på stranden?? –och maten som bjuds blir ju bara rikare och mer?? Så elda på för mer värme??

Du din dummerjöns du bara klagar på att det inte blir någon is här i norr?? Vi som är badandes till husbehov vi vill ju ha varmt vatten?? –för då växer musslorna till bättre och blir större?? Ju mer får vi att äta??

Ja, men isbjörnarna får ju ingen is att fånga säl på?? Snick snack?? –de jagar ju våra ungar?? Närru, ta en koll på vad blåvalen tycker?? –han käkar plangton till tusen här upp och han har kommit hit alldeles nyssens??

Blåval vid Svalbards kust

Vi valrossar tycker det är nog med is här upp i Svalbard. På den här bilden kan du ju se att det är nog med is??

Drivis vid Bråsvellbreen

Postat 2016-11-24 07:42 | Läst 3986 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2036. Polarhavet i norr har ovanligt lite havsis?? –det är 20 grader för varmt??

Havsisen i norr har minskat betydligt?? –de senaste 150 åren?? Sammanfallande med tiden för den växande industrialismen?? I år är det ovanligt lite is?? --i början av vintertidens isbildning??

Forskarna, som studerar polarisens utbredning, är oroade över den temperaturökning som kan mätas i havet. Utbredningen av ny vinteris är långsam och ger problem för fram för allt isbjörnarna att jaga säl?? Nu är det inte alla som är ledsna över att is inte lägger sig i norr?? –ryssarna är jätteglada över alla dollar som rullar in vid kortare transportvägar av olja till stilla havs områdets industriländer. Även vissa djurarter favoriseras av lite is.

När polarhavets isar smälter så påverkas klotets vattennivå mycket lite. Enligt Arkimedes princip så sjunker de. Lika fullt så stiger medelnivån för havsytan enligt data från sattelitmätningar, den stiger under den senast 20 år perioden med i genomsnitt 3,2 mm per år. Vilket är två gånger mer än två gånger hastigheten från föregående 80 år. Det är huvudsakligen avsmältningen av landbaserade glaciärer som orsakar detta. Här i norr är det glaciärerna på Grönland och Svalbard som påverkar detta.

Landskapet i norra ishavet är helt betagande av skönhet?? –och vill vi behålla detta så kan det vara ide att stoppa förbränningen av fossila bränslen:

Bråsvellbreen är en del av den stora Austfonna glaciären

Havsområdena i Svalbard är betagande vackra

Postat 2016-11-23 07:46 | Läst 3601 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#2035. Varmare än vanligt?? –tycker du det??

Här i syd av landet utom sig?? –har inte någon frusen vinter anlänt?? –om det gör det?? Här har inte varit riktig vinter sedan 1979?? –så varför har vi dubbdäck på assistent Ninnis bil??

Sannolikheten och ”global warming” talar inte för det?? –men däckhotellet måste ju leva de också??

Miljökonferensen i Marrakech betonade att klotets genomsnittstemperatur var varmare varmare än någonsin?? ? –åtminstone sedan vi uppfann termometern??

Sedan många år framgår det att glaciärerna på vårt klot smälter?? –med bara några få undantag?? Grönlands stora inlandsglaciär smälter huvudsakligen från uppvärmning av solen från ovan ytan?? –som blir mörkare och mörkare.

Glaciärerna i Antarktis smälter huvudsakligen från undersidan som glider ut i havet. Varmare vatten, som kommer från norr, kommer in under isen ute på ”shelfen”. Jättestora brottstycken lossnar då från glaciärerna?? –kvadratkilometer stora, platta isberg glider ut i havet.

Antarktis platta isberg

Postat 2016-11-22 07:47 | Läst 3530 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

#2034. Därför är det här inte min favoritglugg?? –som gatuplåtare??

Fotoflanerande är en ny livsstil för seniorplåtis?? –å med ålderns rätt blir det med lättare och lättare kameror?? De stora Canon kamerorna byts ut mot små kameror med m4/3 sensor.

En av favoriterna just nu är Panansonic GM5 med kit-gluggen?? För mer seriösa krav får Olympus Pen-F rycka ut med Olympus 12/2 Limited back. De flesta bilderna som seniorplåtis tar sker med kameran i handen och utan att se på någon sökare?? Så vikskärmen hos Pen-F är helt onödig för mig. Så en ideal kamera vore utan bildskärm eller sökare?? Tyvärr är Leica M-D lite dyr?? –men den med en Leica Elmarit-M 21/2,8 ASPH skulle sitta fint för gatufoto.

Om man stänger av bakre skärmen så går det också bra med GM5 och Pen-F?? –båda är tysta och snabbfokuserande.

Seniorplåtis tar nästan alla bilder med 12 mm objektiv?? –men ibland användes Olympus 45/1,8?? –som är en makalöst bra glugg för ringa pengautlägg!! Den är dock en aning lång vad gäller brännvidden?? Då skulle 25 mm vara bra som gatufoto glugg?? Olympus gör en liten lätt 25/1,8 glugg som är mycket bra och billig. Nu kommer Olympus med en 25/1,2 glugg som väger 4 hg. Den blir ganska tung med Pen-F: 0,8 kg.

Det här blir en klumpig kamera?? –men gosch den ger fina bilder vid full glugg?? Det lite ovana för en m4/3 plåtare är att det blir ett begränsat skärpedjup?? Bilden framhäver huvudobjektet:

Olympus Pen-F + Olympus M.Zuiko Digital ED 25 f/1,2 Pro @ 1/400 s, f/1,2, ISO 200

Om man gör ett 100% utsnitt av en bild så blir den fullt användbar för nätet?? Här är en bild som bara passerat LR 6 utan skärpning:

Olympus Pen-F + Olympus M.Zuiko Digital ED 25 f/1,2 Pro @ 1/250 s, f/1,2, ISO 200

Tyvärr uppfattar seniorplåtis den här kameran att vara för tung?? –för att plåta i många timmar ute på stan?? I stället skall jag pröva den ljussvagare 25/1,8?? –och även 70/1,8?? Den senare, vilket Ming Thien alltid sätter högt i optisk prestanda.

Postat 2016-11-21 07:50 | Läst 2129 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa