UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2540. Hettan är tryckande?? –vad gör man då??

Vart skall man ta vägen?? –när hettan slår till på våra bredgrader?? Vi kan ju kryp in en kall dusch?? –men djuren tycks bli förvirrade?? De tycks ta de mest bisarra lösningar??

Åtminstone blir seniorplåtis högst förvånad:

Solsting i Lundavärmen anno 2018-06-03

Postat 2018-06-05 07:23 | Läst 3102 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2539. Så spetsar man en sushi?? –eller: I nailed it??

Du är naturligtvis en ”fena” på att äta med pinnar?? –i dessa tider med  sushi hak i varje hörn?? Du har naturligtvis aldrig kommit på tanken att spetsa den hala sushibiten med en chopstick??

På den smala ön i öst är det en ”dödssynd”?? –du bör snarast begå Seppuku?? Det ger ett svårlöst problem?? –precis som när en häger spetsar en fisk med sin näbb??

Hur får man ned en munsbit om den sitter spetsad på övre delen av näbben?? Som här:

Näbbspetsad fisk som måltid

Det är till synes en hopplös uppgift?? –men en erfaren häger har en lösning på detta:

Det fick bli ett omtag på land

Det är inte ovanligt att en häger spetsar sitt byte?? –och det här är nog inte den enda lösningen?? Fler studier kräves i detta intressanta ämne??

Postat 2018-06-04 06:38 | Läst 2831 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2538. Kulturskolan visar upp sig på stan med musik??

Underhållningsbranschen är väl snart vår enda industri?? –klotets avancerade gycklar?? –med utveckling inom dataspel, musik, film och nätspex?? Hoppas kulorna rullar in?? –lika bra som forntidens kullager??

Det säges från känsliga besökare till landet utom sig att vi har bra kulturskolor?? –och det kanske snart är de enda skolorna av klass??

Tror du inte på det?? –ja då skall du nog fråga någon godtycklig  yngling om han vill bli en ny ”Foppa” eller en strävsam forskare?? Svaret är givet!! Fråga en flicka om hon vill bli ”Poppsångare” eller politiker?? Svaret är lika givet??

Än så länge finns det ungdomar som väljer kulturskolan i den lilla akademiska bondbyn i syd?? –och tågar genom byn för att spela för oss:

Kulturskolan spelar i Lund anno 2018-05-26

Postat 2018-06-03 07:24 | Läst 2534 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2537. Tycker du om när det är varmt?? –res då till vulkanutbrottet på Hawaii??

Det är väl härligt när det är varmt och soligt?? –eller hur?? Lite äventyr och aktion kan väl också vara en fin krydda i tillvaron?? Har du en slant över?? –så stick till stora ön Hawaii??

Där är det aktion och varmt?? –om du håller dig intill det nya vulkanutbrottet på ön. Om seniorplåtis hade varit 20 år yngre?? –så hade han suttit på planet nu?? Vi har varit på tre öar i ögruppen Hawaii?? När vi var uppe på Kilauea så kunde man med nöd se glimtar från lite lava nere i den stora kratern:

Kilauea kratern anno 1979

Nu är det bättre fart på lavaflödet, med ett tjugotal nya kratrar längs en spricka på sydöstra flanken av den stora ön:

Situationen den 31/5 2018 enligt karta från USGS (Public domain)

De nya lavaflödena flyter ut i havet och har skurit av två huvudvägar. Mer än tusen människor har evakuerats och många hus har slukats av lavan. En geotermiskt kraftverk är starkt hotat. Svenska tabloider skriver inte mycket men engelska Daily Express har bra täckning dagligen.

U.S. Geological Survey har naturligtvis full koll på vad som händer timma för timma?? –och många av bilderna där är Public domain!! Som den här:

Pāhoehoe lava advancing west from fissure 7 (lava fountain in background) on Leilani Avenue. Fissure 7 activity increased overnight, with lava fountains reaching 50 to 60 m (164 2018to 197 ft) high . (Public domain.)

Så vill du ha aktion?? –så kan du inte missa att resa dit. Lavaflöden ned i vatten kan inte va mer spännande plåta än här??

Postat 2018-06-02 07:41 | Läst 5060 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2536. Aktionfoto?? --med Mountain Bike och en slavblixt??

Det är svårt det där med ljussättning?? –men det underlättar om man har en assistent?? MTB körs ofta i mörka skogar?? –och kräver ofta en viss teknik?? –och tålamod??

Seniorplåtis och assistent Ninni har en son på västkusten som motionerar inom MTB. Det är med glädje att vi ser att hans söner också cyklar över stock och sten?? –så att han kan plåta aktionbilder av MTB.

För att plåta närgången aktion inom MTB kan man ha ett vidvinkel objektiv eller ett långt tele?? Här skall vi se hur det ser ut med vidvinkel. En hyfsad systemkamera, som Canon 550D, med inbyggd blixt och en slavblixt kan duga väl??

Man kan ju låta slavblixten sitta utanför bilden?? –å då ser man ju inte ljuskällan, som här kommer snett framifrån cyklisten:

MTB aktion med Leo. Canon 550D + EF-S10-18mm f/4,5-5,6 IS STM @ 1/100 s ISO 800 f/4,5

Man kan ju låta assistent Max hålla slavblixten i bilden?? –å då ser man ju ljuskällan:

MTB aktion med Canon 550D + EF-S10-18mm f/4,5-5,6 IS STM @ 1/60 s ISO 800 f/5

Den sista bilden har mer aktion?? –och är väl så god som man kan se på RedBull kanalen på YouTube.

Postat 2018-06-01 07:39 | Läst 2504 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6