UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#2591. När funkar monokroma naturbilder??

Naturfoto är vanligen presenterat i sprakande färger?? –både i böcker och på nätet. I fotografins barndom fanns, av naturliga skäl, bara monokroma möjligheter att visa naturens skönhet.

Man behöver bara tänka på Ansel Adams landskapsbilder från västra USA för att förstå hur kraftfull ett monkromt foto kan vara?? Sådana bilder bidrog till bildandet av de första naturparkerna i USA.

Idag är naturfotografin till stor del visad i färg?? –och ett fint exempel på avancerad naturfotografi kan man ju se på Fotografiska just nu: Sea Legacy med bilder av Paul Nicklen och Christina Mittermeier. Tidigare har Fotografiska visat monokromt naturfoto med Nick Brandt.

Monokromt fotoanvänds ofta i konstfotografi?? --och fotografi som skall se annorlunda ut än bilder från telefonen?? Betraktaren studsar till eftersom naturen är så färgrik??

Seniorplåtis som är fotografiskt uppfödd bland monokroma bilder har då och då provat på att konvertera naturbilder till monokromt i Lightroom och Photoshop. Dessutom är Silver Efex Pro 2 kraftfull omvandlare till monokromt foto.

En gång var seniorplåtis och assistent Ninni på en fantastisk safari i Serengeti. Vi sköt?? --med kamera!! -- alla djuren i  ”the big five game ” ?? –lejon, leopard, noshörning, elefant och buffel!!  Men vi bommade noshörningen!!

The big five game in Serengeti

Postat 2018-07-26 08:12 | Läst 4756 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2590. Vad är en flanör?? –å va ä en fotoflanör??

Flanören är en tanklös, lat och mållös strosare?? –å en med mycket fritid och är en urban exploratör?? Baudelaire beskrev att flanörens mål var att bygga ett hus i folkmängdens hjärta?? –och känna sig hemma överallt??

Flanören är prinsen som gläds över sitt inkognito. Walter Benjamin tolkade Baudelaire så att flanören var amatördetektiv och utredare av staden. För Benjamin var flanörens död kapitalismens triumf?? –vilket  ju skulle tyda på att idag finns det ingen flanör. Men där måste va ett fel, för idag finns det många flanörer som exempelvis seniorplåtis.

Baudelaire manade att flanören hade en viktig roll i att förstå, delta i och porträttera staden och vara trottoarens botanist. Det gällde att balansera mellan rollen som flanör och dandy??

På engelska lär det finnas en synonym till flanör som ”boulevardier”, efter den tidskrift som fanns i Paris i slutet av 1920-talet. Numera är det också en cocktail från den tiden, vi kommer till det i en senare blogg??

Susan Sontag uttryckte i sin essaysamling ”On Photography” att kameran var flanörens redskap numera och då kunde stadens landskap dokumenteras. Sontag skrev:

Adept of the joys of watching, connoisseur of empathy, the flâneur finds the world "picturesque."

Sedan mer än sex år anser sig seniorplåtis vara en fotoflanör?? --med sina bloggar på fotosidan.se?? Nu har Hasselblads strategichef, Ming Thein, tagit upp en definition på vad som gör en fotoflanör?? Han påpekar att fotoflanören inte är en turist, som skryter med närvaro här och där i världen?? –utan en fotograf som vandrar utan mål och plan men med ett öppet sinne för förändringar och spontanitet?? Han påpekar också att man inte skall försöka härma några andra fotografers stil?? –försök inte likna Henri Cartier-Bresson eller Martin Parr?? –å bli inte en slav under den nya kameran?? –utan använd vilken  kamera som helst till ditt verktyg.

Nästan helt i denna anda plåtar seniorplåtis som en fotoflanör:

Lund anno 2018-07-19

Postat 2018-07-25 07:18 | Läst 3797 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#2589. Bättre utsikt finns i vår stad??

Det kan va rogivande att se hur något växer till?? –och våra intressen kan ju variera mycket?? Den stora sevärdheten i Lund är Domkyrkan?? –och väldigt få studerar kartonghögarna på torget??

Nu kan ju seniorplåtis ha fel?? –och alldeles för knasig fantasi?? Lastpallhögen kan ju vara ett stadigt stöd för mobiltelefonen??

Lastpallsstapeln på Mårtenstorget anno 2018-07-12

Postat 2018-07-24 07:29 | Läst 1634 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#2588. Dags för en glass??

Kan det va så enkelt?? –alla har stannat för att köpa en glass?? –för att mildra den pressande värmen?? Det hade varit mänskligt?? –men Lundaborna vet vad som har hänt här??

Det är så lätt för en bilturist på besök i den lilla akademiska bondbyn i syd att komma vilse och köra mot enkelriktat?? Det är bara otur att man fastnar bakom en polisbil?? –ty sannolikheten måste va mycket låg i semestertider??

Vilken otur i sommar Lund anno 2018-07-09

Postat 2018-07-23 07:34 | Läst 1919 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

#2587. Det finns väl få motiv?? –i den lilla akademiska bondbyn i syd??

Nä, det är inte ont om motiv i byn?? –det beror i stället på fotografen?? -- om han har korpgluggarna öppna?? –å rätta sinnet på?? Skyll inte på kameran eller tiden?? Fånga i stället tillfället??

Det märkliga är att text kan spela en avgörande roll i situationen?? Vilket är det viktigaste?? –texten eller bilden?? Båda ger helheten för tanken??

Det händer i Lund anno 2018-07-14

Postat 2018-07-22 07:37 | Läst 2428 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa