UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3059. Här i södern är det fortfarande sola-väder??

Det ryktas på byn att vintern kommit till norra delen av landet?? –det vill säga  landet norr om snapphanebyggd?? Här i södern njuter vi fartfarande av en fin sol?? –å några solar vid väggen!!

Våra väl underrättade informatörer i norr framhåller att det är ”skitväder” nästan jämt?? När detta skrivs skiner solen in genom balkongfönstret och värmer händerna på tangentbordet?? En röd Boulevardier drink står på bordet och skrivandet är en njutning??

De senaste dagarna har fotoflanören varit digital?? –med en Panasonic GM5 + Olympus Limited Edition Black 12/2. Det är en rasande skillnad att plåta med den kameran jämfört med en semi-antik Leica?? Kolla den här motljusbilden med solen rakt in i sensor:

Solen i Lund anno 2019-11-13

Med en så härlig sol undrar man inte över att en och annan sitter vid Domkyrkans sydvägg och lapar sol!!

Solen i Lund anno 2019-11-13

Postat 2019-11-20 07:51 | Läst 1202 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3058. Det trodde man inte?? –diafilmen är tillbaka?? Måste provas??

Det var länge sedan man satte en diafilm i kameran?? –men nu händer det saker?? –som man har missat i digital-highpen?? Två filmsorter finns här i fotohandeln?? Köpte en Ektachrome 100!!

Det märks att seniorplåtis varit helt insnöad från den gamla analoga världen länge?? Det har hänt saker?? –man framkallar diafilm med C-41 processen?? Har dom blivit tokiga?? –nä, men den snälla damen på Mattssons Foto berättade att så kallad ”cross-processing” ger ersättning av E-6 processen med C-41!! –och det har funnits ett bra tag. Tyvärr kan inte Mattssons utföra den framkallningen för C-41 kemikalierna förorenas något av processen och en liten handlare kan inte ta de kostnaderna. Seniorplåtis är glad att det över huvud taget framkallas negativ färgfilm i den lilla akademiska bondbyn i syd!! Men det visar sig att Crimson utför cross-processing?? –troligen för de servar proffsfotografer inom modebranschen?? Där är diafilm intressant för det ger ”hårda” bilder med en viss färgton?? Crimson tillåter upp till 10% diafilmer i sina C-41 framkallare för att inte kontaminera kemikalierna för mycket. Man kan dessutom få filmen pressad 2 steg?? Detta passar seniorplåtis?? –då den mörka tiden nu inträder? Så i med diafilm i Leica II Serie nummer 71471 från 1932. Vi skall testa några vidvinklare och börjar med Fröderbergs Leica Super-Angulon 21/4:

Framtidens kamera? –i brasans sken

Postat 2019-11-19 07:41 | Läst 1277 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3057. Det är svårt att förstå?? –men det går?? –trots gammal optik i kameran??

Ha solen i ryggen när du plåtar?? –det funkar ju inte?? Du kan ju inte flytta på solen?? –eller bildens innehåll?? Så man tager vad man haver?? –å trycker av när något kul dyker upp??

Då händer det att solen lyser rakt in i objektivet?? Det är ju ringa problem om du har en modern kamera med digital sensor och ett objektiv med antireflexbehandling. Men har du en semi-antik kamera med fast objektiv?? –ja, då har du inget val?? –det får bli vad det blir?? Shit??

Nä det är inte säkert?? Om du har en Leica Ia?? --å om du inte har det sådan kamera finns det flera på eBay och just nu en på LP auktioner den 30 november?? –så kan du lita på den gamla gluggen Elmar F = 5cm 1:3,5 som sitter på de flesta Leica I??

Det blir bilder som går att använda även i de värsta ljusförhållanden?? Det kräver dock lite jobb i LR och SP för att få någon stil på bildfilen från filmskannern??

Spår i motljus i Lund anno 2019-11-08

Postat 2019-11-18 07:52 | Läst 793 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3056. Den krönta lådan?? –för rena skräpet??

Det klart att vi måste sluta kasta skräp överallt?? –landet utom sig är inte en offentlig sopstation?? Även om det ser ut så ibland?? Men undrar vem som håller i ansvaret??

Jo, jo det är hen som kastar skräpet som har det personliga ansvaret?? –men vem undervisar i ordning och reda i det här landet?? Föräldrarna?? –Skolan?? –Statsförvaltningen?? --Regeringen?? –Kungen?? Som vanligt i landet utom sig så är det ingen som är ansvarig, utan det är delegerat uppåt eller nedåt??

Nu har emellertid seniorplåtis upptäckt att någon har tagit tag i detta?? –och satt ut en snygg ”soplåda” med kungakrona?? Så då vet vi säkert från vem uppmaningen kommer?? –att kasta skräp här??

Så kungshuset i Lundagård finns en kungakrönt papperspelle

P.S. Kamera: Leica Ia + fast Elmar 50/3,5 @ Portra 400.D.S.

Postat 2019-11-17 07:47 | Läst 571 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3055. Förbluffande bra färgfoto med en gammal Leica??

När den här kameran byggdes 1930 fanns det inga färgfilmer att köpa för en amatör?? –det var svart-vit negativ film som gällde. Objektivet var tillverkat utan tanke på färgfoto??

Leica fabriken i Wetzlar var i början av 1920-talet tillverkare av mikroskop, vars linser var betydligt mindre. Kamera linserna var större  i de första Leica kamerorna sålda 1925. Men man visste hur man slipade glas och beräknade strålgångar i linskombinationer. Men man visste väldigt lite om ytbeläggning av glasytor för att ta bort återreflexer mellan glasytorna.

Så man skulle kunna tro att den tidens linser skulle va kass i att transmittera ljusstrålar av olika våglängd?? Men det är inte så illa som man skulle tro?? Seniorplåtis laddade sin nyservade Leica Ia, med serie nummer 32832, med den negativa färgfilmen Portra 400:

Leica Ia med fast Elmar 50/3,5

Under en solig dag av fotoflanerande togs de här bilderna med bländare 9. Vi kollar först hur en obehandlad TIFF-fil ser ut utan någon bildbehandling:

Bild av Lunds nya spårväg anno 2019-10-23. Bild direkt från filmskanner.

Om vi nu släpper seniorplåtis otillräckliga kunnande i bildbehandling med LR 6 och PS 5 så ser bilden ut så här:

Bildbehandlad bild från ovan medelst huvudsakligen höjd kontrast och någon skärpning med ”smart sharpening” i PS

Vi tar nu ytterligare några bilder från samma eftermiddag. Alla har blivit bildbehandlad som bilden ovan:

Lund anno 2019-11-08

Postat 2019-11-16 07:35 | Läst 776 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa