UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3054. De sista användarna?? –av de gula lådorna??

När fick du ett handskrivet brev senast?? –nä, ja tänkte väl det?? Kanske ett julkort i alla fall?? Nä, nästan all post kommer med elektroner i tråden idag?? Trist?? –ja det var roligare förr??

Om du är ung eller inte kommer ihåg något från förr så finns SVT:s öppet arkiv?? Det är en gulgruva för nostalgiker?? De handskrivna breven kom en gång i tiden åkandes med tåg till adressaten?? –å på den tiden, t ex 40-talet, var järnvägsnätet finmaskigt i vårt land?? Till stor del var tågen drivna med miljövänlig elektricitet?? Om du vill se hur det gick till så kan du se den här filmen från Östergötland??

Nu finns det ju faktiskt möjlighet att fortfarande skicka brev med posten i landet utom sig?? En och annan gul brevlåda finns kvar?? –som den här:

De sista brevsändarna i Lund? Anno 2019-11-08

P.S. Bilden är tagen med en tidsenlig kamera från 1930 talet. Leica Ia med objektivet Elmar 50/3,5. Filmen var Portra 400. D.S.

Postat 2019-11-15 07:36 | Läst 2240 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#3053. Ytterligheterna?? –Leica I eller iPhone 6?? –natti natti

Man står ju inte i valet och kvalet mellan dessa ytterligheter så ofta?? –å svaret är ju ganska klart redan från början?? Att en kamera med film skulle matcha en mobiltelle är ju omöjligt??

Men när man står där i sena timman med en Leica Ia från 1930 och kämpar med dåligt ljus?? –så längtar man efter en ljustark digitalsensor?? --i stället för en Portra film med ISO 400?? Men vad gör man?? –sätter bländaren på 3,5 på Elmaren och slutartiden på en 1/20 sek?? Då blir bilden så här:

Lättklädd flicka i sena höstnatten i Lund anno 2019-10-30

Seniorplåtis hade en gammal iPhone 6 tillhanda och försökte få en bättre bild??

Alla gapar på en!

Det råder ingen tvekan om att mobiltelefonen är mer lättarbetad och det tekniska resultatet är bättre och snabbre?? –även i kvällsbilder. Den senaste iPhone 11 Pro slår den gamla Leica I med hästlängder??

Nu kan det va kul att använda en semi-antik kamera?? –man kan se det som en utmaning??

Postat 2019-11-14 07:46 | Läst 2708 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3052. Kulturskyddat?? –kan man komma omkring det??

I stort sett hela Gamla stan är väl kulturskyddad idag?? –till och med affärernas gamla skyltar?? –dess ”fönster” mot yttervärlden så att säga?? Kan man kringgå detta till modern reklam??

Vår Corre på landets baksida, Mia, bor ju i denna lilla ”by” och är uppmärksam när det dyker upp något nytt??

Detta är ju något av ett ”problem” för butiksägare?? –som har en helt annan verksamhet än den tidigare ägaren?? Detta blir ju uppenbart när man ser hur en köttaffär flyttar in i en tidigare klädesaffär:

Förnyad inriktning i Gamla stan anno 2019-11-02

Postat 2019-11-13 07:44 | Läst 2827 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3051. Show off?? –your darling camera??

Det har blivit en trend i dagens självcentrerade samhälle att visa upp sig?? –inte bara sig själv då utan även nya prylar man inhandlat?? –bara för att stärka sin status??

Det tror man i alla fall?? –å man måste ständigt handla nytt?? På alla nivåer gäller detta –från köp av de nya röda högklackade skorna?? --till senaste modellen av röd Ferrari? Allt beroende på tjockleken på plånboken?? –förlåt det blev gammaldags?? –allt beroende på färgen hos kreditkortet?? Blir man riktigt framgångsrik så blir man kallad ”influenser”?? –å ändå mer kulor rullar in på nummerkontot i alplandet??

 Nu gäller detta också alla kamera freaks?? –som ständigt måste köpa ny modell?? Å den nya kameran måste visas upp på nätet?? Det finns massor av ”siter” på nätet där du kan visa dina bilder på nyköpet och tala om hur bra din kamera är??

Nu finns det naturligtvis några nostalgiker som vill glänsa med inköp av semi-antika kameror?? Kanske som en slags protest mot nyköparhysterin?? –men kanske för att visa ”hurra vad bra jag är”??

Men detta kan ju vara missvisande?? –kanske är det just så att alla gör det för att det är kul att plåta med en kamera man tycker om?? –gammal eller ny??

Seniorplåtis har just nu snöat in på semi-antika Leica?? –och den senaste veckan har en Leica Ia, med serie nummer  32832,  från 1930 använts för gatufotografi i färg:

Leica Ia med serie nummer 32832 med en fast Elmar 50/3,5

Postat 2019-11-12 07:46 | Läst 1802 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3050. Björngaraget?? –är dä här de hamnar??

Så är det tydligen?? –å en fin röd slips får isbjörnarna?? --när det inte finns någon naturlig is kvar uppe i Arktis?? Några verkar redan fattat den svåra situationen å flyttat in i Lerums ishall??

Vår Corre på västkusten, Jan Bovin, kan avslöja detta i sina sensationella bilder från ishallen i Lerum??

Isbjörnarna i tjänst hos ishockey klubben i Lerum anno 2019-11-08

Det är ju mycket förutseende av Lerums kommun att upprätta ett björngarage redan nu?? –så att alla isbjörnar kan komma dit och hjälpa ungdomarna att lära sig att åka skridskor?? Den dagen det inte finns någon is kvar i Arktis?? Detta är ju ett initiativ som bör efterföljas av alla kommuner i landet?? –vi har ju ett stort ansvar som ”nedsmutsare” och en del av Arktis??

Isbjörnar på parad i björngaraget i Lerum

Det passade ju bra att ishockey laget ”Icebears”, Leo Bovin spelar i laget, från Kållered kom på besök och spelade mot Lerums knattespelare?? Vilka säkert lät sig att åka skridskor med isbjörnarna som stöd??

Postat 2019-11-11 07:46 | Läst 6400 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa