UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3164. Spion ubåt?? –på semester??

Nä den är inte från Piteå?? –för Norrland har inte börjat spionera på oss?? --än?? Den här spion ubåten kom helt öppet på besök vid Fotografiskas kaj?? –om det nu utgör någon skillnad??

Kustbevakningen hos landet utom sig brukar ju inte se eller hitta spionubåtar?? –så de kan väl lika gärna komma in i hamn helt öppet?? –som den här spionubåten, enligt DN, uppenbarligen gjorde?? För Nederländerna har väl inte börjat spionera på oss??

Nu upptäckte vår Corre, Mia, den här spion ubåten under sin frukostfika på Fotografiska?? Hon frågade vakten på båten?? --han med den gula ”hövdingslika hjälmen” och fullt k-pist beväpnad?? –om hon fick ta några bilder av ubåten?? Det kan ju va bra om kustbevakningen kan få se hur en spion ubåt ser ut?? Så här kommer Corens bilder för lagring i försvarets bildarkiv:

Spion ubåt på besök i huvudstaden anno 2020-02-29

Det är den provisoriska kajen som är från Piteå?? –inte ubåten!!

Spion ubåt med vakt av Nederländsk flagga

Postat 2020-03-06 07:47 | Läst 3146 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3163. Cross-framkallning??

Proffs vet vad det här är?? –seniorplåtis hade ingen aning om detta i höstas?? Det visar sig att man kan framkalla dia-film med framkallare för negativ färgfilm, C-41??

Tyvärr skadar processen framkallaren?? –varför få firmor åtar sig att använda Cross-framkallning?? Tyvärr gör inte vår lokala firma Mattssons Foto denna framkalning. Men den stora proffsfirman Crimson gör upp till 20% per batch C-41 framkallare. Så skicka in din dia film i en påse till Crimson för Cross-framkallning.

Seniorplåtis köpte en Kodak Ektachrome E100 diafilm för över 200 spänn?? –och monterade den i en Leica II ser. Nr. 74174 från 1932. Tre olika gluggar användes, mer om detta senare. Efter cross-framkallning + 2 steg till ISO 400, för 95 spänn, så såg en av bilderna ut så här vid 3200 ppi positiv scanning med Epson V700:

Cross-framkallad diafilm scannad som diafilm

Den här TIF-filen ser ju ut som en vanlig negativ färgfilm?? –och tar man in denna i PhotoShop CS5 Extended?? –jo, jag har kvar min gamla PS?? –och gör en rakt av Invertering:

PS inverterat negativ visat ovan ger en positiv bild

Den här bilden är ganska mycket för blå och även om man använder Auto Color i PS så blir inte bilden så användbar:

Bilden behandlad med Auto Color i PS

Vi flyttar nu över filen till Lightroom 6 och sätter vitbalansen på den grå gatstenen:

Vitbalanserad bild, i LR 6, på de grå stenarna

Bilden ovan har också justerats mera i LR 6 till en nära perfekt bild?? –så som seniorplåtis såg den grå vardagen i Lund. Observera att vingetteringen hos Super-Angulon 21/4 gluggen. Den är delvis justerad i nästa bild, som nu återgott till PS 5:

PS justerad vingettering och viss skärpning med ”smart sharp”

Den 2 steg ökade känsligheten hos filmen gör också att kornigheten hos filmen ökat markant. Några kanske i stället skulle flytta över till en svart-vit bild?? Å då kan det se ut så här:

Silver Efex Pro 2 konverterad variant av bild ovanför

Cross framkallning är en dyr variant att analog fotografera –nästan 10 kr bilden?? Men å andra sidan så skulle nog den här varianten av analog fotografi kunna vara en källa till en personlig stil?? Det är väl därför som professionella fotografer använder metoden??

Postat 2020-03-05 07:32 | Läst 5231 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3162. Isbjörnarna vann GP cup?? –överlägset!!

Ishockey är stort i landet utom sig?? –så även västra Götaland?? Ungdomsidrotten är viktig fostran i samverkan och humanism?? Det vet varje förälder som engagerat sig??

Lagidrotterna börjar redan i unga år och redan i 11-års åldern är spelet avancerat lagarbete?? Det var just vad man slogs av när man såg finalen i GP-Cup i Göteborg på TV-direktsändning hos Göteborgs-Posten. Finallagen hade gallrats ut bland ett fyrtiotal lag i västlandet. Finalen för 09 lagen stod mellan Icebears från Kållered SK och Hanhals Kings från Kungsbacka.

Seniorplåtis hade en sonson, Leo nr 28, hos Icebears och sonen Jan är verksam kring laget och fick idag fungera som Foto-Corre i Kållered.

Det visade sig snart att isbjörnarna spelade mycket effektivt med passningarna och hade många målchanser. De var både snabbare och farligare framför mål. Snabbt gjorde de två mål före paus och efter paus gjordes ytterligare två mål. De var överlägsna på allt och vann med 4-0.

Segerglädjen var stor efter segern!! Här kommer Corren, Jan Bovin, med sina bilder:

Kållereds Icebears vinner GP-cup för 11 åringar i Göteborg anno 2020-02-29

Postat 2020-03-04 07:50 | Läst 3606 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3161. Rätt färg?? –som guld??–vilken skulle du vilja köpa??

Om du vore riktigt stadd vid kassa?? –och skulle önska köpa dig något du längtat efter?? Vad skulle du slå till på?? –om du fick välja något av dessa två snyggt guldfärgade??

Seniorplåtis gillar guld?? –men får mestadels nöja sig med mässing?? –eller guldfärg?? Orangegul är ok?? –om man fick välja färg på en bil??

Dylik bil skulle sitta rätt om plånboken var tjock

Nu kommer väl stora fina bilar snart att bli ute?? –och cykeln kommer åter?? Å kanske måste det mesta vara präglat av återbruk??

Då kanske du ska satsa på och skaffa dig en Leica IA:

Fullt utrustad Leica IA i bara mässingen

Postat 2020-03-03 07:00 | Läst 1713 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3160. Liten vovve på väg till jobbet?? –morgonpigg klockan 7??

Vem vill inte ha en sådan transport?? –i en ryggsäck?? –med sin egen bärare?? Den här jycken kan ju sova vidare?? –ta en snoose?? –om det inte dyker upp något kul??

Det är vår Corre, Mia, som observerade den här gulliga hädelsen på väg till jobbet klockan 7.00 på morgonen?? Seniorplåtis är inte så bevandrad på Stadsholmen?? –men tror att det är på Stora Nygatan vovven är på väg till jobbet??

Vilken morgon i Gamla stan anno 2020-02-27

Postat 2020-03-02 07:57 | Läst 2558 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6 7 Nästa