UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3240. Cornerfix ett gratis program?? –för korrektion av vinjettering mm??

Det är vanligt att äldre konstruktioner av vidvinkelobjektiv hade en betydande grad av vinjettering?? –och det blev inte bättre när man försöker att använda digitalkameror??

Ett ökänt exempel är Leica Super-Angulon 21 mm f4?? Det objektivet konstruerades av berömda tyska optik företaget Schneide-Keuznach åt Leica på 1950-talet. Det var då ett mycket dyrt objektiv huvudsakligen för arkitektonisk dokumentation. Det var helt raktecknande och skarpt. På bländare 4 var det mycket vinjettering, som bara blev lite bättre på alla andra bländare.

När sedan den digitala kameran blev på modet provade Leica ägarna även denna glugg på M-kamerorna?? Å det blev bilder med stora färgstick till höger och vänster?? Alla dödförklarade Super-Angulon i den nya tiden av sensorer?? –vars prismor på varje pixel är riktade helt fel för denna glugg. Troligen spelar också AA skivans tjocklek stor roll??

Seniorplåts har ett fint Super-Angulon och det har provats på vännen Bo’s Leica M 240. Det var en katastrof med kraftiga färgstick!!

Tydligen har någon som förargat sig på detta?? --och insett att med hjälp av en 18% gråskiva fotograferad med objektivet och kameran borde man kunna subtrahera bort färgsticket?? Hyggligt nog har detta program lagts ut på nätet som en ”gratis” mjukvara: Cornerfix.  Seniorplåtis fick programmet rekommenderat till sig av Martin Hertsius här på FS. Han använde detta program själv.

Det visar sig att metoden som beskrivs i programmet fungerar riktigt bra även för mitt Super-Angulon monterat på en Sony a7rII med en fast adapter. Så här ser en korregerad bild ut:

Färgstick korregerad bild med programmet Cornerfix

Ursprungsbilden ser ut så här:

RAW bild med Sony a7rII + adapter + Super-Angulon 21/4 @ bl 8

Det märkliga är att RAW bilderna från kameran har inte alls så mycket färgstick som det kommer från t ex Leica M 240?? –sannolikt beroende på att den här kameran har inget AA-filter.

Det betyder att man kan justera bort all vinjettering och färgstick med ”normal” bildbehandling i LR6 + PS5, som man kan se i dessa tre bilder från Lund:

Bilder från Sony a7rII + Super-Angulon 21/4 @ bl 8 och korrigerade i LR6 + SP5

Postat 2020-05-21 07:01 | Läst 2199 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3239. Ifall, ifall man måste ta av dig skorna?? –kulturkrockens förebyggande??

Assistent Ninni är mycket noga med att gäster måste ta av sig skorna?? –precis som man gör i Japan. Man har med sig egna inneskor?? –eller lånar husets speciella gästtofflor??

Det är oklart för seniorplåtis om det beror på att Ninni har varit verksamhets chef vid en ögonoperation i mer än 40 år?? –men jag instämmer helt i denna sedvänja. Det underlättar mitt städuppdrag på fredagar??

Nu är det inte så att vi kräver att gäster har med sig eget skoställ?? –det skulle ju vara ganska opraktiskt ?? –och utrymmeskrävande??

Så den här tjejen är inte på väg att hälsa på oss:

Man får ta seden dit man kommer i Lund anno 2020-05-01

När man besöker ett hem i Japan så får man vara noga med att följa anvisningarna?? –så att man säkert får ett par tofflor för gäster?? Man kan ju tänkas få någon innevånares tofflor?? –å det är inte så bra?? Nu är den risken inte så stor för husets innebyggare har vanligen väl ingångna tofflor??

Nu får man dock se upp så man inte får de tofflorna som man skall använda på husets toalett?? –ty det är speciella tofflor som bara får användas på toa. Men när du väl fått ”dina” tofflor så får du se till hålla dig till dessa, även om de luktar ”illa”. Observera att om du måste gå på toa?? –så får du byta till toa-tofflor!!

Det är en krånglig sed med skor i det japanska samhället?? –du måste vara beredd att följa anvisningarna?? –även om de är på japanska!!

Anvisningar  på en dörr till en fabrikslokal i Japan

P.S. Översättning av anvisningarna på industridörren:

Överst till vänster: indoor shoes inside the building

Bredvid den texten: outdoor shoes outside the building

Förstärkt uppmaning på lappen under: please refrain from stepping outside in your indoor shoes

D.S.

Postat 2020-05-20 07:55 | Läst 2659 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3238. Inköp av livsmedel i ”Corona-tider”??

Pandemin har ju krånglat till det?? –eller har den det?? Vi kanske bara tvingas tänka om till en bättre lösning?? –på att köpa den nödvändiga brödfödan?? Näthandeln tar över??

Det här med att sändigt springa i affären och handla mat när något saknas i skafferiet eller kylen?? Det är kanske dags att lägga om stilen?? –planera handlandet mera noga och eftertänkt?? Gör en stor beställning över handlarens hemsida?? –låt hans personal plocka ihop beställningen i kassar?? –och låt proffs leverera allt till din dörr?? Eller om du har tid, som en isolerad 70+, åk och hämta allt med bilen.

Det visar sig att det är ganska smidigt?? Assistent Ninni fyller i allt hos sin ICA handlare och betalar med ”ICA Kortet” och allt är klart på en kvart?? Du behöver inte se någon eller prata med någon??

När du hämtar det så håller du lätt det asociala avståndet som här:

Hämtservice hos ICA i Lund anno 2020-05-13

Postat 2020-05-19 07:34 | Läst 1930 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3237. Håll avståndet?? –för en bärs??

Man får väl skämta om dessa allvarstider?? –det är väl ett sundhetstecken?? –eller är det ett sätt att fly?? Nåväl ett skratt förlänger livet?? –säges det på allvar?? Å då gillar vi detta??

Handlaren i Kållered tycks i alla fall vilja muntra upp sina kunder till att hålla avståndet?? –1,5 m till Corona?? Det blir dock lite svårt att halsa en sådan bärs som står 1,5 m bort?? Kanske med en hävert??

Budd (Trump?) har ju äntligen anammat ett litet ”munskyddd”?? –på kortavstånd från Corona??

Det är vår Corre Jan i Kållered som rapporterar om nymodigheterna på framsidan av landet utom sig.

Vilket avstånd de har i Kållered anno 2020-05-14

Postat 2020-05-18 07:16 | Läst 1954 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3236. Sommaren är här?? –svenska jordgubbar?? –och svensk färskpotatis?? –i Skåneland

Äntligen kan man köpa riktiga svenska jordgubbar på Mårtenstorget?? –som smakar rätt?? Många lådor med riktig god potatis till sillen och nubben?? –något positivt att förmedla från syd.

Den lilla akademiska bondbyn i syd har ett torg som fortfarande har försäljningar av produkter från Skåneland. Det är så härligt att vandra in bland massor med färgglada pelargonier?? –känna lukten av enliters lådor med jordgubbar?? Älskar man sparris så finns det fortfarande mycke här på bygden. I fiskbilen från Lomma hamn kan man köpa färsk torsk??

Här kommer en bildkavalkad från igår:

Sommarhandel på Mårtenstorget i Lund anno 2020-05-16

Postat 2020-05-17 07:44 | Läst 2035 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa