UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3428. Det var mycket billigare förr?? –tro dä??

Var det verkligen bättre förr?? –det är verkligen beroende på vad man menar?? Det stämmer inte i alla områden?? –naturligtvis?? Hur var kostnaden för lyxkameror??

Man kan ju undra om det var dyrt att köpa en avancerad kamera i mitten på 50-talet?? Tänk dig att du ville köpa den här kameran 1958??

En svart Canon VT de Luxe (version M) med en svart Canon 50mm f:1,8. Bakgrund här är ett uppslag i Tore Johnsons bok om Okänt Paris från 1954.

Det här var Canons mest avancerade kamera 1958 och köptes nog mest av professionella fotografer och få entusiaster. Den kostade $ 333 i New York enligt en affisch från den tiden:

Canon VT de luxe affisch i New York 1958

Enligt omräkningstabeller i USA så motsvarar detta 25400 kronor idag. Det vill säga en medel månadslön för en barnskötare i vårt land i dag. Eller det motsvara ungefär kostnaden för en Sony a7RIII idag.

I mitten på 50-talet var det knappast en kamera för gemene man. Jag tror inte en styckmästare i Konsum hade råd med det. Det skulle behövas flera år av besparingar. Seniorplåtis minns att farsan hade råd med en Agfa Isolette vid denna tid.

Vi hade det bra vid denna tiden?? –men lyxprodukter var för dyra??

 

Postat 2020-11-25 07:30 | Läst 1584 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3427. Vi drar?? –det är kallare i syd??

Det blir sämre och sämre med tillgång av isbjörnens tallrik i Arktis?? –ty isen blir allt tunnare och mindre på sommaren?? Det är just på denna is den vita nallen äter sin måltids säl.

Vintrarna blir bara varmare och varmare där uppe i norr?? –även om många inte håller med om det?? –så säger termometrarna så?? –och glaciärerna rinner bort??

De väl insatta föreslår att isbjörnarna kan flytta till Antarktis och samsas med pingvinerna?? Detta måste man ju ta på största alvar?? --efter att det föreslagits av en teaffär i Gamla stan.

Pingviner och isbjörnar samsas i Gamla stan anno 2020-11-20

Postat 2020-11-24 07:37 | Läst 1184 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3426. Cykla mera?? –det är det som gäller?? –om du vill se något vackert??

Det ger också fin motion i härlig miljö?? –och minimal miljö påverkan?? I dessa tider av strävan att hålla avstånd till medmänniskorna är det perfekt transportmedel till jobbet??

Cykelsport har funnits i mer än hundra år och har ständigt utvecklats tekniskt sett?? Idag finns det olika cyklar för olika inriktningar och vill du åka på stigar i skog och mark, natt som dag så går det bra?? Reflexer och belysning är då viktigt??

Seniorplåtis har en son, Jan, med familj i Kållered och han gillar skarpt cykel i skog och berg i omgivningarna?? Hela familjen drar numera ut på sina cyklar då och då.

Vår Corre Jan har skickat två kvällsbilder från en cykeltur:

Cykel tur kring Kållered anno 2020-11-20

OBS. Bilderna är tagna med Jans mobil, iPhone 11 pro

Postat 2020-11-23 07:36 | Läst 3304 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3425. En ”natthök”?? –ta med kameran?? –men vilken??

Det är ju en ganska korkad rubrik?? –ta vilken kamera som helst?? –bara du har den redo?? De flesta tar mobilen, å det funkar?? –men en välutrustad digital kamera går också bra??

Många lider ju av ”köpa nytt syndromet” och det glädjer ju julmarknaden?? –speciellt kamera marknaden?? --som lider i dessa virus tider?? Men det går också bra att ta fram farfars gamla kamerautrustning och montera hans gamla objektiv på den digitala kamera du har till hands??

Seniorplåtis var nattflanör nyligen och tog med sig en Sony a7RII med adaptern Techart Pro?? –som kan justera fokus med ett Leica objektiv monterat?? Så nu fick den 50-tals gluggen Canon 35mm f:1.5 vara med och åka fram och tillbaka vid fokusering?? Å du den fungerade bra för gatufoto i nattmörkret!!

Vilken bländare skall man ha?? –full glugg 1,5, så klart?? –å auto ISO?? –å 1/125 sekund om objekten rör sig?? Auto fokus fixar Techart  Pro??

Nu får du inte vara för kritisk angående optiska prestanda?? –när det gäller en glugg från 1958?? –men den är skarp i centrum?? –men vem bryr sig?? Soffan och TV finns ju där som alternativ??

Bild för kritik av optiska egenskaper hos Canon 35mm f:1,5

Natthökens bilder från Lund anno 2020-11-22

Postat 2020-11-22 08:28 | Läst 1307 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3424. Ödesmättat?? –sista chansen för musik på Stampen??

Vilka dystra tider vi lever?? –man får leta efter ljusglimtarna?? Vår Corre Mia i Gamla stam rapporterar att sista chansen till levande musik på Stampen var i förr går?? Kan det va så illa??

Jazz är ju livets krydda och källa till glädje eller ro?? Det går ju inte att vara utan levande jazz?? Ni vet Stampen i Gamla stan?? --den klassiska krogen för levande jazz?? Alla betydande jazzmusiker har spelat där?? --ni känner säkert någon??

Den sorgliga informationen uppmärksammades av Maria:

Stampen stampar inte takt längre i Gama stan anno 2020-11-10

Postat 2020-11-21 07:49 | Läst 1162 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa