UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3459. Skärpa är ett borgerligt koncept??

Det lär vara ett citat från Henri Cartier-Bresson?? –man förstår ju genast att det inte är ett generellt begrepp?? –inte ens idag?? Utan H C-B menade fotografi?? –å han levde upp till det??

Seniorplåtis tror att han menade att skärpan i bilden inte var den viktigaste egenskapen för tolkningen?? –utan att det var kompositionen och det emotionella innehålet i bilden som var det viktigaste.

I det verkliga livet kom händelserna och bilderna så snabbt att allt byggde på fotografens intuition om det skulle bli en bild värd att tolka??

Det kan man inte mer än acceptera när man tar bilder av livet?? Vilken kamera använde fotografen?? –strunta i det?? Det är irrelevant??

Lund anno 2020-12-19

Studera Henri Cartier-Bresson och hans bilder och du finner att skärpan var inte hans första prioritet?? –utan det var innehållet i bilden. Här ett exempel från hans klassiker ”The Decisive Moment” från 1952.

Leica Standard (fr 1932) och en sida ur H C-B boken The Decisive Moment

Postat 2020-12-26 07:59 | Läst 1788 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#3458. Isprinsessan??

Kanske första gången på hal is?? –en nyfiken ung, i vardande isprinsessa!! Undrande över vad är detta?? –en konstlad is mitt på torget?? –med glittrandegran och ljusslingor??

Ett under både för flickan med skridskor och polkarandiga ”tights”?? –och en frusen gubbe?? Regnet duggade medan skridskoåkarna provade lyckan??

Vår isprinsessa var nog mest nyfiken??

En isprinsessa i rinken på torget i Lund 2020-12-10

P.S. Bilder tagna med Sony a7RII  + Techart Pro + Leica Summilux 50/1.4 @ 1.4 D.S.

Postat 2020-12-25 08:45 | Läst 1065 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3457. En ensam duva på trappen?? –en juletid??

När framgår inte?? Bilden kom igår från vår Corre Mia. Dan före dan före dopparedan?? Det kunde varit för femtio år sedan?? –å duvan var ute för att ta sig en slurk ur flaskan??

Uppburrad för värme?? –och ensam ute i vinterkylan?? –utan snö??

Det finns dock ljus och blommor där framme?? –det finns hopp om en bättre tid?? –med frihet till  liv och rörelse??

Ensam med glaset i Gamla stan anno 2020-12-21

Postat 2020-12-24 07:53 | Läst 1379 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3456. GOD JUL alla på fotosidan!! –önskar Ninni, corren Maria och Bob

I dessa svåra tider behöver vi alla värmen från vänner. Gemenskapen här på fotosidan är viktig. Det är en social kontakt mellan de som tycker om bilder formade med en kamera.

För seniorplåtis är detta en trevlig hobby?? –just detta att försöka visa nya bilder och diskutera tekniska prestanda hos gamla och nya kameror är mycket trevligt. Tack för alla kommentarer vi fått under det gångna året.

GOD JUL tillönskas alla vänner från Ninni & Bob och corren Maria med egen bild:

Postat 2020-12-23 07:24 | Läst 1376 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

#3455. Två gluggar?? –så olika?? Men ändå??

De föddes samma år, 1961. Den ena i Tyskland och den andra i Japan?? Leica ville göra en top of the line och Canon ville göra en budget glugg för inhemsk marknad??

Leitz tillverkade ett ljusstarkt 50mm objektiv med ljusstyrkan f1.4. Inget sparades på materialkostnader och allt var handgjort. Idag får du betala upp mot 20 laxar för en sådan glugg?? När Canon tillverkade sin billiga glugg sparade man på antalet linser i konstruktionen?? –och antalet sammanfogade linsytor?? Det blev bara en sådan yta. Ljusstyrkan blev bara f2.2?? Även metallvalet och målningen hölls billigt?? Plast fanns inte å tänka på?? Den här gluggen såldes bara under 6 månader i Japan och är idag ovanlig?? Du finner den dock på eBay nu för två laxar.

Leica Summilux 50mm f:1.4 (tv) och Canon 50mm f:2.2 från 1961.

Rent fysiskt är de här båda gluggarna helt olika. Summiluxen är så gedigen och massiv i sin hantering. Alla rörliga delar löper lent som ”sammet”?? –metallytorna inbjuder till ”smekning”!! Ta en titt på designen och elegansen hos metallskalet?? --snacka om den tunna mekanismen??

Man ser ju genast att Canon gluggen är mindre och den ser billigare ut?? –men luras inte till att det känns billigt?? Ingalunda?? --den känns faktiskt riktigt förtroendegivande?? Massiv och ”tight” och bländare och fokus löper mjukt och fint??

Det är svårt att tro att det skulle vara en prisskillnad på tio gånger?? Hur är det då i det praktiska plåtandet?? Är det klasskillnad?? Vi har kört båda gluggarna på en Sony a7RII med en autofokus adapter, Techart Pro. Vi valde att köra med ”full glugg” och autofokus funkade riktig bra med båda objektiven. I de kommande bildparen har vi överst Summilux och under Canon och bilderna är inte skärpta i LR 6:

Bilder fokuserade på ganska nära håll är likvärdiga för enklare publicering. 

Skärpan är ungefär den samma för båda objektiven. Skärpedjupet är mindre hos Summilux och vinjetteringen något mer tydlig.

Trots de olika ambitionerna i konstruktion av de båda objektiven så är bilderna inte så lätta att skilja på. Man skulle ju kunna påpeka att ljusstyrkan hos Summiluxen är mycket bättre, mer än ett bländarsteg?? Men med dagens digitala kameror, med höga ISO-tal, så spelar inte ett bländarsteg så stor roll??

Postat 2020-12-22 07:43 | Läst 1831 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa