UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3498. Skottning på hög nivå

Vår Corre Maria rapporterar att det är vinter på Stadsholmen?? –i motsats till södern i landet utom sig?? Snömängderna är nu så omfattande att det krävs skottning av taken??

Detta för att hindra istappar att bildas. Som tur är det villiga skottare?? –som ger sig upp på de branta taken i Gamla stan?? Naturligtvis mot ersättning?? –och man får hoppas att de som hjälper till på gatan så att ingen får snö innanför kragen har en något lägre lön??

Snöskottning på taken i Gamla stan anno 2021-02-01

OBS Maria använde sin iPhone 12 Pro Max för detta bildreportage

Postat 2021-02-03 07:35 | Läst 1665 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3497. Den här gamla gluggen du?? –den är bra?? --GW använde den

Den här gluggen tillverkade Canon i mitten på femtiotalet?? –för att det saknades en ljusstark 28 mm vidvinkel?? –på marknaden?? Leica hade bara Summaron f5.6 och Hektor f6.3 ??

Under den långa tidsperioden 1956 till 1975 tillverkades dock inte så många gluggar?? –utan de kan uppskattas till ungefär 10000 stycken. Det betyder att de är ganska ovanliga idag på nätet?? –men flera ligger ute på eBay just nu.

De är relativt dyra?? --och seniorplåtis fick betala 5300 kr, all inclusive?? –för den här gluggen från Japan:

Leica M2 med Canon 28mm f2.8, typisk combo för GW

Det här objektivet är litet och lätt, 136 g. Det har en linskombination som var ovanlig för Canon vid den här tiden. Flera av linserna har en kraftig kröknings radie och är ganska tunna:

Canon 28mm f2.8 från 1956

Det här objektivet har idag ett gott anseende bland fotografer?? Det är mycket skarpt i mitten vid full glugg??  --och är skarpast i klassen över hela bilden vid nedbländning?? Det finns utmärkta japansk tester, publicerade här och här hos Rangefinderforumdär objektivet jämföres med Canon 28/3,5, W-Nikkor 28/3.5 och Leica Elmarit 28/2.8 ASPH. Ta en timma och kolla upp de bilderna och du ser att den här gluggen matchar till och med den moderna Leica gluggen. Nu får man ha klart för sig att enstaka exemplar av samma märke kan variera i produktionen?? –precis som i dagens producerade gluggar.

Det här objektivet blev populärt bland reportage fotografer?? På bilder från den här tiden ser man att till exempel Gerry Winogrand (GW) använde objektivet på sina Leica kameror M2 och M4. Han var ju en av sin tids mest kända ”street photographers”?? –även om han inte gillade det begreppet?? Han var ju också en erkänd reporter fotograf och universitetslärare i fotografi. Vid University of Texas. Han var oerhört produktiv under sin korta livstid (1928-84) med mer än en miljon bilder och bara hälften ännu framkallade?? Personligen tycker seniorplåtis att det här är en underskattad fotograf?? Hans gatufoto är mycket avslöjande från den här tidens Amerika?? –och kräver sin noggranna analys av betraktaren. Han tillskrivs många ”bevingade” meningar om hur han ansåg att en bild skulle vara?? Du kan leta reda på dem på nätet?? --och seniorplåtis sympatiserar med hans ståndpunkt att en bild skall vara på gränsen till misslyckad??

Seniorplåtis har varit ute och plåtat med Canon 28/2.8 på en Sony a7RII med adapter. Inställningen var enligt GWs anvisningar: 1/1000 s, f5.6, zoon-fokus:

Vinterdag i Lund anno 2021-02-01

P.S. Garry Winogrand plåtade gatufoto monokromt D.S.

Postat 2021-02-02 07:36 | Läst 1552 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

#3496. Riksdagen ordnar egen lokaltrafik??

För att undvika trängsel på kommunens lokaltrafik i dessa pandemi tider?? –så har förvaltningen av därstädes valda ledarmöter av rikets styrande?? –drastiskt beslutat att seriekoppla E-kicks??

Vilka har parkerats på Norrbro utanför Riksdagshuset?? Seriekopplingen verkar ha fungerat utmärkt?? –men man hade glömt att informera storkommunens snöröjning var de fanns parkerade??

Sålunda kunde vår Corre Maria rapportera att samtliga E-kicks hade frusit fast i drivan?? –varför kommunens lokaltrafik i alla fall blev belastad av riksledarmöter??

Ny lokaltrafik ordnad medelst seriekopplade E-kicks i Stockholm anno 2021-01-31

Postat 2021-02-01 07:49 | Läst 1312 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6