UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3692. En knopargaj kom!! –en kultur gömma upptäcktes??

Vår Corre Maria rapporterar från ett mycket intressant besök av en knopargaj?? –som kom för att sota Maria och Jans hus i Riddarhyttan. Å kulturhistoria upptäcktes??

Den årliga sotningen av fastigheten utförds den här gången av Åsa Bergman från Bergslagens sotning  & ventilation AB. Hon förklarade att på sotarspråk (knoparmoj) var hon en knopargaj.

Knopargaj Åsa Bergman lämnar efter fullgjort värv i Riddarhyttan anno 2021-08-11

Man får inte va höjdrädd om man är skorstensfejare?? Gamla hus, som detta tillverkat 1917, har ofta en lucka nära skorstenen. Här kommer Åsa ut och börjar sota huvudkanalen??

Skorstensfejare Åsa rensar först huvudkanalen

I bottenvåningen delar kanalen sig till en vedspis i köket och en eldstad i vardagsrummet. Rökkanalen går sedan vidare ned i källaren där det tidigare fanns en värmepanna för koks eller ved. Här finns också varmvattenberedaren, som idag värms elektriskt. Huset är idag eluppvärmt.

Åsas verktyg för sotning

När Åsa kom ned berättade hon att plåtluckan för utgång till taket innehöll inristningar av många skorstensfejare, som sotat huset tidigare!? Detta var mycket ovanligt enligt Åsa?? --att denna lucka fanns kvar i något hus?? Detta fick ses som viktig hantverkshistoria. Maria bad Åsa att fotografera luckan och skriva in sitt eget namn.

Här kommer Åsa Bergmans bilder av luckan:

Skorstensfejare Åsa Bergman fotograferar baksidan av takluckan på Övre Uggelfors i Riddarhyttan anno 2021-08-11

Den äldsta inristningen var från 1/10 1931 av skorstensfejare Jakobsson från Köping. Detta stämmer väl in i att sotarordningen för köpingar kom till på 20-talet. Så detta är sannolikt den första sotningen av fastigheten. Det finns sedan en sotning av samma Jakobsson året därpå den 18/10. Åsa kunde känna igen ett namn på en skorstensfejare Johansson från Skinnskatteberg som sotade 29/9 1961. Allt detta kan ni se i bilderna.

Åsa berättade också att det ibland finnas inristningar som säger något om gästfriheten på stället. Tre streck visade att här fick man, lankmoj, kaffe serveras med bulle.

Forskningen i luckans framtid kommer att gå vidare enligt vår Corre Maria.

Postat 2021-08-16 07:27 | Läst 2501 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#3691. Allt från skor till honung……

Utbudet i dagens torghandel är bred?? –det var annorlunda för hundra år sedan?? Då var det kött och hästhandel och lantbruksprodukter?? –huvudsakligen?? –det skulle varit kul att va därstädes??

Idag dyker det upp en del udda produkter?? –för fösta gången ser jag att de säljer billiga skor?? Många kollar upp, men vi såg ingen som provade??

Vilka billiga pjuck i Lund anno 2021-08-07

Det är vanligare att man ser produkter från egna odlingar?? Även om man säger att det ont om honung numera?? –så förekommer det en del biodlare som säljer sina produkter?? –här har en klätt upp sig i gult??

Honung från egen bigård i Lund anno 2021-08-07

Postat 2021-08-15 07:55 | Läst 666 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

#3690. Stil kollision??

En fotoflanör med sin kamera redo?? --letar efter bilder med ett innehåll?? –som kan väcka tankar hos betraktaren?? En möjlighet är att leta efter enkla bilder med element av starka olikheter??

Det vanligaste är kanske att visa likheter mellan bildelement?? –eller kanske former och färger som hänger samman??

Det vanliga är nog att något hänger samman till likhet?? –men här kommer en bild med motsättningar:

Stil kollision i Lund anno 2021-08-07

Postat 2021-08-14 07:51 | Läst 1036 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3689. Nä stapla lådor är inte politik??

Det är på sätt å vis ett transport hantverk?? –för att kunna bära bort det emballage som blivit något onödigt?? –som förs i transport till återbruk?? Får man hoppas??

Plasten håller på att dränka vår planet?? –så kartonglådorna är på något sätt bättre?? Men felaktigt använt blir det också en belastning för miljön?? För att rädda vår planet måste användandet av kolförbränning kraftigt förändras??

Vi får hoppas att torghandlarens kartongstapel kommer till rätt användning??

Kartongstapel till återvinning i Lund anno 2021-08-07

 Bilden är tagen med ett objektiv i återbruk: Canon 35mm 1:1.5 @ 4

Postat 2021-08-13 07:40 | Läst 766 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3688. Lingon?? –kan det bli bättre??

Va håller vi på med?? –en ny Sony för 77 lakan?? –eller en svart M2 för mer än det?? När man kan plåta med en ”multitasking” telefonen?? –som ger minst lika bra bilder??

Å du hundra gånger enklare?? –att skicka bilden vidare direkt till ”pappa” eller ”news desk”?? Som våran Corre Maria gjorde??

Hon rapporterade att lingonen är mogna vid Läckebo i Bergslagen!! Ja, Läckebo är namnet på hemmanet där Correns farfar föddes 1917?? Hon kollar upp platsen varje sommar?? Inget är kvar av husen, de rev statens skogsbolag för länge sedan men jordkällaren, byggd i slaggsten, finns kvar. Vägen till hemmat kan fortfarande urskiljas:

Vägen till Läckebo i Bergslagen anno 2021-08-10

I gången tid, två generationer sedan, var det en viktig dag då lingonen var mogna?? Då drog hushållets plockare ut med stora behållare och plockade i flera dagar?? Vinterns lingon måste räddas, blåbären var redan räddade och syltade, för morgonens gröt eller tillbehör till potäterna och sogel.

Det fantastiska lingonriset vid Läckebo ser ut så här idag och det var säkert liknande 1917:

Lingon redo att plocka vid Läckebo

Observera att de här bilderna har Corren Maria tagit med en iPhone 12 Pro max. De är bara minskade i storlek till 2880 pix/lång sida.

Postat 2021-08-12 07:20 | Läst 1564 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa