UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3732. Mjölk?? –nä,nä dä …..

Dryckesvanorna varierar från land till land?? –vi dricker massor med mjölk här?? –underligt nog i alla åldrar?? Knasigt?? –ja det tycker många?? I Japan dricker man te eller sake??

Konsten att dricka te tog fart under Tangdynastin i Kina och munkar tog med sig seden till Japan vid den tiden, 590 e Kr, och japansk teceremoni med krossade torkade blad började uppskattas?? Men skall man bli lite i hatten i Japan så dricker man sake, uttalas sacke som i backe, till maten?? Det är inte ett risbrännvin utan mer att se som ett öl framstället av polerat ris. En vanlig styrka är 14 alkoholprocent?? På vintern kan man få varm sake på restaurang, men vanligen dricks den något kyld. Om man blir sugen på en hutt så kan man vanligen köpa en burk sake, varm eller kall, i en automat ute på gatan?? Det har seniorplåtis uppskattat många gånger då man kan värma handen på burken. En burk sake är då bättre än en burk coke!!

Den här flaskan sake kan man köpa på Systemet idag för 80 spänn?? Den är inte alltid klar utan mjölkaktig?? –å den här smakar bra till sushi.

Produkter från Japan ”at any time” är sake och kameror

Kameran här är en svart Canon P från mitten av 50-talet. De är mer ovanliga än svarta Leica M2. Bara ett femtiotal äkta svarta Canon P är kända. Ingen vet hur många som tillverkades?? –arkiven brann upp på femtitalet!! Objektivet är ett svart Canon 50mm 1:1.2, nästan lika ovanligt?? Den här kameran måste varit en ovanlig dyrgip även för pressfotograferna i Japan?? Vid den tiden kämpade japanerna sig ur krigstiden svält och umbäranden?? Nu började högteknologin växa fram ur fabrikerna i Japan. Det märkiga är att vi ser väldigt lite bilder tagna i Japan från den här tiden?? –speciellt tagna av japanska fotografer?? Letar man på nätet kan man hitta det här och där.

Postat 2021-09-25 07:32 | Läst 1724 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

#3731. Bekväma transporter??

Man vill ju åka med komfort?? –speciellt på äldre dar?? När man är ung och stark kan man ju prova på smarta och enkla fortskaffningsmedel?? Å ä man jycke då bestämmer husse??

Det här är nog en av mina bättre bilder i år?? –om jag får säga det själv?? Som gammal sportfotograf på den analoga tiden?? --då man var tvungen att förutse vad som var på gång?? –med bara 12 bildrutor på filmen?? Så har man tränat upp blicken för när något är på gång?? Med kameran alltid i handen så hinner man ta en bild som denna??

Det beror inte på vilken kamera man har?? –å inte är det bara tur?? Så håll till godo??

Vem åker bekvämast i Lund anno 2021-09-18

Postat 2021-09-24 07:27 | Läst 1206 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3730. Vad är det för en liten krullig en??

Det finns forskare som anser att växter kan ”tala med varandra”?? –hur det nu än är med det?? –så kanske det är troligare att däggdjur kan ”kommunicerar” på något sätt?? Som här??

Två hundar spanar in en kollega:

--Kompis, spana in den där du?? --vad tror du det där är för en unduleradt krullig typ??

--Det måste va en valpig tonåring som protesterar mot nått?? Bada kanske??

Ståtliga fullblod i konversation om nått underligt

Där borta vid blomsterhandlaren står Mårtenstorget kelgris?? –en svart krullig vovve som hälsar på alla kunder. Han visar ingen notis om några långbenta och långhåriga aristokrater –för han umgås dagligen med intellektuella eliten som professorer, statssekreterare, rector magnificus och fakultets dekaner!!

Mårtenstorgets glädjespridare

Postat 2021-09-23 07:27 | Läst 1126 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3729. Vårt dagliga bröd??

Brödet är en livsnödvändighet?? Inköpet av bröd hos bagaren är vanlig?? –man kan se transporten av bröd här och där i byn?? Det är dessutom vanligt att se i bild?? –i alla tider??

Den mest klassiska bilden har tagits av Magnum fotografen Elliott Erwitt?? Du kan köpa den här i platina tryck!! –för en bra penning?? Nu har seniorplåtis tagit en modern variant av brödköparen?? Du kan köpa en Crimson kopia till en betydligt billigare penning av oss.

Brödköparen i Lund anno 2021-09-18

Postat 2021-09-22 07:02 | Läst 937 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3728. Vardagslyx?? –en stilla stund med en banan

Även en pensionär kan inse att dagens livsstil med alla måste kan va betungande?? Det är svårt att få en stund av återhämtning?? –och samla tankarna i djupt lugn??

Men det förekommer sådana stunder mitt i byns hets?? Vem skulle inte vilja sätta sig skuggan av ett träd?? –skala en banan och fördjupa en lugn andning och samla tankarna på ingenting?? Njuta av den mjuka och söta banan?? –och mosa den i munnen??

En solig dag såg seniorplåtis en kvinna som funnit en paus i dagen:

En paus med banan, funnen i Lund anno 2021-09-07

Nu är detta inte något som bara kan gälla för fullt aktiva människor i sin bästa ålder?? –det kan även hända för en gammal man i livets höst??

En pensionär tar en lugn stund på Clemenstorget i Lund anno 2021-09-07

Postat 2021-09-21 06:39 | Läst 898 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa