** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3809. Lunna töserna??

Alla i den lilla akademiska bondbyn i syd vet vad ”Lunna pågar” är för något?? –men vet du vad ”Lunna töser” är för något?? Nä, det är många här som inte vet om det??

Som bakgrund kan vi berätta att ”Lunna pågarna” är de båda västliga tornen i domkyrkan?? –och de är inte så gamla som man kan tro utan byggdes under renoveringen av domkyrkan 1860 till 1892 och arkitekt var domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall. Lunna pågar är så höga att de kan ses från slätten runt Lund.

Strax norr om Södra vägen i Lund började fyra ganska höga bostadshus byggas och de fick en ganska dominerande anblick från syd. De fick snabbt namnet ”Lunna töser” i folkmun och bostadsrättsföreningen heter idag så:

Lunna töserna i Lund anno 2021-12-06

Postat 2021-12-11 07:28 | Läst 1397 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

#3808. Skapligt kameralock??

Köpte en svart Canon7 nyligen?? –Kimono affären som sålde den satte på ett kameralock?? –som troligen ansågs vara ett vanligt och billigt alternativ till ett originallock?? Så kan va fallet?? Men …..

Objektivet ifråga var ett Canon 50mm f:1.8, ett av de vanligaste objektiven vid sin tid 1953?? Det tillverkades mer än 82000 av denna Typ 4, som blev den sista modellen helt krompläterad?? Efterkommande Typ 5 är ett i svart och krom. Det här var ett mycket billigt objektiv och mycket populärt bland amatörer. Kom ihåg att Japan led fortfarande av sviterna från kriget.

Canon 50mm f:1.8 sitter snyggt på en Leica M2 från 1963

Numera anses det här objektivet vara av hög kvalitet och kanske det näst bästa av sin tid från Canon?? Det exemplar som vi fick med som kameralock var lite estetiskt slitet?? –men funktionen var excellent?? Det bästa jag känt från den här tiden. Mjuk som smör. Linserna var kristallklara och i stort utan repor?? Faktum lär va att de flesta objektiven av de kromade typerna sällan visar någon påverkan på linsytorna?? Medan objektiven med svart/krom utförande ofta har slöja på linsen först i sista linsgruppen?? Vi har sett flera av dessa??

Första bilden vi tog med det här objektivet med vår Sony a7RII och Techart Pro med full glugg såg ut så här RAW:

Canon 50mm f:1.8 med Sony a7RII + Techart Pro @ bländare 1.8

Det här är inget kameralock utan ett mycket kompetent objektiv som platsar på vilken modern kamera som helst?? Å du det är mycket billigare än alla Leica objektiv du kan tänka dig. Du hittar lätt ett på eBay för under 1500 spänn, men det är då lättast att köpa ett krom pläterat exemplar som det här?? Svart/krom modellerna kan ha slöja.

Postat 2021-12-10 07:24 | Läst 1675 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3807. Nu, å 50 år senare??

Tiden är ju fullkomligt galen?? –nu kan tanken kontrollera en flykt till framtiden?? Det funkar för man har redan upplevt det i verkligheten så att säga?? Eller hur??

Konsten är att bevisa det i bild?? Men seniorplåtis har kommit på hur man gör??

Här är en bild som visar hur det såg ut härrom dagen??

Två vackra flickor i Lund anno 2021-12-02

Så blev det en resa till samma ställe vid rådhuset!! –men nu var det i stället 50 år fram i tiden?? –och då såg det ut så här:

Samma flickor i Lund anno 2071-12-02

Det är slående hur lite som har ändrat sig?? –eller vad tycker du??

Postat 2021-12-09 08:24 | Läst 817 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3806. Nobelpriserna?? –inget festande här

Så har då denna elaka virus hindrat oss att festa och ha kul?? –statsministern anmodar just nu på TV nya restriktioner och planer för hur vi ska minska spridningen i samhället??

Det är då helt korrekt att ställa in den festliga Nobel middagen i Stockholms stadshus?? Vi kan inte chansa att föra in virus från i stort sett hela världen?? Hur löser då Nobelstiftelsen utdelande av Nobel priserna?? Jo, de delas ut lokalt i pristagarnas land med Sveriges ambassadör som prisutdelare.

Vår Corre Maria meddelar att Nobelstiftelsen försöker göra byn lite festligare genom att belysa Stadshuset med bilder som anknyter till pristagarnas forskning??

Nobelfestlig projektion på Stadshuset i Stockholm anno 2021-12-05

Postat 2021-12-08 07:09 | Läst 900 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#3805. Hänga här?? –näää helst inte

Det är inne nu?? –skall ut å hänga med kompisarna?? Det betyder inget särskilt?? –men det är toppen av upplevelse enligt många?? Å i dessa tider kanske det stämmer bra??

Detta att träffa kompisar utan krav på prestationer kan vara mycket avkopplande?? –och det kan leda till fina resonemang?? Den viktigaste delen av att hänga med kompisar är just positiv samverkan??

Hänga här är inte säkert att det är så roligt?? Speciellt inte här:

Här vill man inte hänga. I granen i Lund anno 2021-12-02

Likväl finns det stor risk att så kan bli fallet?? –speciellt om man går nära som  seniorplåtis gjorde:

Selfie i kulan på samma gran

Postat 2021-12-07 06:42 | Läst 1329 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 ... 7 Nästa