UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3799. Original svart Canon7 kamera?? –hur vet du det??

Det finns mycket fusk idag?? Bondfångarna har flyttat in på nätet?? Kameran med objektiv på bilden här kan vara värd 28000 kr?? –för en liknande säljes i Hongkong just nu med det priset??

Svarta Canon från femtiotalet har gått upp i pris?? –det såg man när en svart Canon VT de Luxe med ett svart Canon 50/1.2 objektiv gick för 62000 kronor hos Leitz-auction.com nyligen!!

Original svart Canon 7 + svart Canon 50mm 1:1,2

Så har du erfarenhet av lakering av metallytor som mässing och kromplätering?? –så kan du göra dig en hacka?? För en vanlig krompläterad Canon 7 får du lägga ut 1000 spänn för?? –om du är grosshandlare?? Det finns i runda slängar hundra tusen Canon 7?? --och ändå fler attraktiva att måla är Canon P som också tillverkades i hundra tusen ex. Det finns minst 2 eller 3 firmor i Japan som seriöst målar om kameror. Även Leica auktoriserade reparatören i Japan målar om kameror. Det vanliga är att dessa firmor talar om att kameran är nymålad?? –vanligen är de mycket estetiskt tilltalande. På Taiwan finns Shueido fabriken och de driver stor verksamhet?? –och de är mycket skickliga. De kan måla och ”slita” en Leica M2 så att det är nästan omöjligt skilja den från en gammal svart trotjänare till en fotograf på 50-talets slut?? De kan till och med efterlikna bubbel korrosion i den svarta färgen??

Då förstår du att det är nästan omöjligt att till 100% vara säker på att du har en original målad Canon 7?? --som var svart när den lämnade fabriken. Men jag skall ge dig några tips hur du kan vara ganska säker:

Det är lättare att bedöma en sliten kamera, än en kamera i mint kondition.

Den här slitna kameran, som seniorplåtis äger, har några typiska kännetecken:

Hårt sliten original svart Canon 7

De flesta ställena där den svarta färgen är bortsliten blottlägger metallen mässing. Men vid pilen uppe till vänster kan man se att kromplätering är blottlagd. Det gäller runt om kameran på båda sidorna av den svarta beklädnaden. Observer att bärremmens öglor består av mässing. Så är de inte på de flesta ommålade kamerorna. Självutlösarens lilla spak på framsidan har en liten fördjupning med vit färg. Denna finns vanligen inte på falskmålade kameror.

Baksidan av kameran ser ut så här:

Baksidan av en original svart Canon 7 med serie #879754

Den här kameran har ett serie nummer som ligger ganska nära fyra andra?? –och på var sin sida finns #879736 och en annan svart har ett högre #879785. Dessa kameror tillhör en ”batch” svarta som idag har 9 kända svarta Canon 7. Beroende på hur man resonerar så finns det nog sju ”batchar” av svarta Canon, tillverkade hos fabriken, men det finns ingen dokumentation kvar där. Vilket är synd, för Leica har dokumentation av sina tillverkningsnummer. Troligen finns det färre svarta Canon än svarta Leica M?? --så det borde vara dyrare att samla svarta Canon än Leica M. Men som du vet?? --det skiljer nästa två tiopotenser mellan de två märkena.

Från ovansidan ser den svarta kameran ut så här om den är sliten:

Svart Canon 7 från ovan, här med svart Canon 50 mm 1:1,2

Den här kameran har levt under tuffa förhållanden?? –den har fått en hård smäll till övre höger hörn?? Så illa att man har försökt rikta upp mässingsplåten igen?? Men det finns två typer av samlare?? –dels de som bara köper kameror som ser ut som nya?? –eller de som samlar på mycket slitna kameror använda av proffs?? Allra bäst är om det är någon känd fotograf som slitet ut kameran!!

Det finns en TV-kändis och antikhandlare Drew Pritchard i Conwy, Storbritannien  som nästan alltid köper slitna och förfallna objekt. Han framhåller att man alltid skall behålla ”tidens tand” och bara ge tillbaka funktionen hos antikviteten. Jag har inte sett honom köpa något i ”mint” kondition.  Det tror jag också att gamla kameror skall vara slitna??

Postat 2021-12-01 08:03 | Läst 1357 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7