UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#3845. Aldrig kan de göra något rätt här??

Isbjörnen: --Nu är parabolantennen på plats?? –så modern att den kan vridas på toppen?? Nu har jag justerat riktningen nästan rätt?? –å då borde det ju bli en superbra bild??

Å så har de klantarna från affären ställt den på kant?? –trodde de att man skulle ligga och titta på TV??

Felaktigt monterad TV har installerats på Karl den tolftes ö på Svalbard anno 2007-08-29

Våran vän ”jägmästaren” på ön framhåller: --Ja, jag skall fixa det till nästa gång ni kommer på besök?? Jag lovar.

Omfattande justeringar är nödvändiga tills vi kommer på nästa besök

Detta kan till synas vara ett skämt?? --detta att isbjörnarna i norr alltmer kliver in på människans revir?? Men jag föreslår att du studerar den här artikeln som rapporterar om en rysk fotograf, Dmitry Kokh, och hans bilder från ön Kolyuchi. Som ligger nära kusten av ryska delen av Chukchi havet, långt söder om Wrangelön.

Forskningsstation på Kolyuchi ön. Visat med stöd av Wikimedia CC BY-SA 3.0

Här ligger en övergiven forskningsstation som isbjörnar har flyttat in i. Fantastiska bilder som varje naturfotograf borde studera. De väcker många tankar??

Rent tekniskt förstår man att fotografen har varit mycket nära isbjörnarna?? Ja, rent av bara någon meter ifrån deras tassar. Forskarna på Wrangelön och troligen även här?? --har i stället för skjutvapen en lång påk i sin hand. Detta, tror man, uppfattar isbjörnarna som att forskarna är större och mer respektingivande än vanliga människor??

Postat 2022-01-16 08:31 | Läst 2326 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#3844. postnord borde skämmas!!

Den 12 januari fick vi den här bunten med svenska julkort!! –de flesta var stämplade av postnord i mitten på december föregående år?? Det äldsta var från Sjöbo den 14 december??

”Sverige brev” kostar 13 kronor och skall vara framme senast på 2 dagar!! Dessa stackars julkort tog nästa en månad på sig att komma fram till oss!!

Våra julkort, anno 2022, var en månad gamla när de dök upp i brevlådan

Julkort till oss från Japan, Spanien, USA osv de kom fram till oss i god tid före julafton!!!!

I sanning postnord borde skämmas!! –och be alla gamla ensamma människor i vårt land om ursäkt?? Kanske var dessa julkort enda kontakten med kära vänner i dessa tider med isolation på grund av pandemin?? Men vi gamla och julkorten är nog inte prioriterad verksamhet??

Strategin hos postnord är naturligtvis glasklar?? –man vill slopa manuell utkörning av post till brevlådor i så stor utsträckning som möjligt. Då kan man avskeda resten av brevbärarna?? –eller öka bemanningen som hanterar paket? Observera att postnord är landet utom sig näst största arbetsgivare!!

Många orter har bara utdelning var annan dag!! Snart kan vi väl bara få brev via elektroner i mobilen??  Alla myndigheter strävar ju redan nu mot det. Det oroande är att all denna digitala satsning gör landet mycket sårbart??

Inga brev, inga kontanter, bara digitala lösningar gör att främmande makt redan nu kan stänga av landet utom sig med en knapptryckning??

 

Postat 2022-01-15 07:59 | Läst 1005 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3843. Le i Lund med hund?

I dessa tider behöver vi all uppmuntrande kontakt vi kan få?? –är vi ensamma kan ett husdjur göra stor nytta?? –och till och med ge ett leende tillbaka?? Ensamhet är mycket tyngande mentalt??

Hunden är vår bästa vän hävdar många?? –och det kan man se på torget i den lilla akademiska bondbyn i syd?? Där har en av blomhandlarna två jyckar som springer omkring och muntrar upp kunderna??

De är mycket positiva och hälsar med viftande svans och ett ”leende”??

Pepe hälsar glatt på varje människa på torget i Lund anno 2022-01-08

Bild fångad genom ett gammalt Leica Summar 5cm 1:2 objektiv med full glugg 2.

 

Postat 2022-01-14 07:46 | Läst 682 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#3842. En gammal Leica Summar glugg från 1934??

Det här objektivet har fått något av en nytändning i dessa dagar med digitala kameror?? Googla och läs vad experterna säger?? Självklart är det inget objektiv som kan mäta sig med de bästa idag??

Betänk att det var det bästa Leitz kunde prestera 1932. Konstruktionen bestod av 6 element i fyra grupper. Två linspar med cementerade linser. Det var ingen billig konstruktion?? –och objektivet kostade 18 000 kr i dagens penningvärde. Trots detta tillverkades över 120 000 objektiv till efter kriget.

Idag kan man med hjälp av adapter montera objektivet till moderna digitala kameror. Här har vi använt en Sony a7RII med Techart Pro adapter som ger autofokus. Det fungerar mycket bra även vid dåligt väder.

Sony a7RII med Techart Pro adapter för Leica Summar 5cm 1:2

När man läser tester på nätet idag med digitala kameror så har objektivet bra rendering av färger?? –utom när man ha starkt motljus?? Vår erfarenhet är den samma, men efterbehandling av bilden i LR 6.14 och PS 5 kan delvis rädda motljusbilder bilder. I alla dåliga grå väder är färg återgivningen i det närmaste perfekt. Detta är inte bara ett objektiv för svart-vitt, som det var i början av 30-talet.

Men det viktigaste av allt?? –för de flesta idag?? –hur är det där med skärpan?? Till att börja med?? –om man bländar ned till 8 och använder kameran så är skärpan anmärkningsvärt bra??

Här är en skärmdump av en bild tagen nyligen i dåligt väder. Det lilla markerade området i centrum av bilden motsvarar det som du ser i efterföljande bilden. Det är det området du får upp på skärmen i LR om du trycker på 2:1 uppe till vänster??

Sony a7RII + Techart Pro + Summar 5cm 1:2 @ bl 8.Två till 1 förstoring visas i  undre bilden

Vårt intryck är att skärpan är tillräcklig för de flesta ändamål idag. Absolut för nätet och ganska kraftiga delförstoringar.

Man kan anta att användarna som köpte gluggen på trettiotalet ofta använde ”full glugg” = bländare 2?? På den tiden hade man ingen autofokus att tillgå så det blev säkert en och annan suddig bild?? Dessutom så har objektivkonstruktionen ett krökt fokusplan. Några testare av objektiv på den tiden tyckte nog inte om när det blev oskarpt i hörnen?? Det kan man se om man plåtar en tegelvägg?? –men hur ofta gör du det?? Om man tar ett porträtt med bländare 2 så blir det inte så blir det mycket bra??

Porträtt taget med Summar 5cm 1:2och bländare 2

Oskärpan i bakgrunden, den som kallas bokeh av japanerna, är ganska behaglig.

Vi vill visa hur bilder i allmänhet ser ut en regnig dag ungefär klockan tio:

Bilder från Mårtenstorget i Lund anno 2022-01-08. Kameran som användes var den som visades i första bilden. Alla bilder togs med bländare 2.

Postat 2022-01-13 07:42 | Läst 1073 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

#3841. Kom och köp BAUTASTOR chokladboll med lakrits??

Det skulle man kunna tro här?? –ty conditori Ramklint säljer utmärkta små sådana?? Bautabullen på bilden skulle kunna ses som reklam för en ny variant av choklad med lakrits??

Eller har du några idéer om vad den här mannan säljer på torget i den lilla akademiska bondbyn i syd.

Bautastor chokladbulle?? --till salu i Lund anno 2022-01-08

P.S. Bilden är tagen genom ett Leica objektiv, Summar från 1934. Summar 5cm 1:2 @ bländare 2. D.S.

Postat 2022-01-12 08:17 | Läst 680 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 7 Nästa