UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4138. Barber shop??

Det har varit en underlig tid på väg?? –man har inte vågat gå å klippa kalufsen på 3 år?? –istället har assistent Ninni använt en egenhändigt körd ”motorgräsklippare” över huvudsvålen??

Men nu när alla sprutor är tagna?? –och myndigheterna tycks ha glömt bort covid?? –och i stället ägnar sig åt kärnkraft?? Så vågar man sig ut för att klippas av proffs?? Vår tidigare frissa har slutat så vi behöver inte betala 420 kr för klippning??

Mycket bekvämt nog har en ”kaffe och barber shop” öppnat i huset bredvid?? När vi gott förbi har vi sett att såväl klippare som klippta ser ut att vara immigranter i vår by så vi har tvekat?? Men priset var under 200 spänn för pensionärer så seniorplåtis skickade ut assistent Ninni som testpatrull?? Å si hon kom hem helt fashionabel och var nöjd med behandlingen med sax??

Alltså gjorde vi en månad senare ett gemensamt besök och de tog hand om oss på stubben?? Gubben har inga stora krav, mer än att det skall va kort?? Ninni behandlade han som en prinsessa och frisören talade vårt språk.

Assistent Ninni blir friserad i traktens barber shop

Firmans logo ser lite farlig ut med två korslagda rakknivar?? –men Ninni var inte rädd?? --som utbildad sjuksköterska av den gamla stammen?? --som kunde hantera rakkniven i de mest känsliga ställena satt lugnt i stolen.

På väggen hade de en intressant bild av Beatles turnébuss. Måste fråga om den nästa gång. Båda blev alltså klippta för 400 spänn å det är ju halva priset mot före covid?? Å bara en fjärdedel av priserna i storstaden??

Postat 2022-11-05 07:21 | Läst 528 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4137. Det va som tusan!!

Det är  klart att en gubbe inte hänger med?? –vem kunde ana att man kunde göra det?? –med en padda?? Hur kan en app klura ut vad det står i mina bilder?? –som jag tog i Japan en gång i tiden??

Seniorplåtis har ett tag nu försökt sätta ihop en fotobok om Japan?? Det är ganska knöligt, men kindel direct publishing, har verkligen jobbat fram utförliga instruktioner och mallar. Vad vi vet är det enda förlaget med internationellt täckning som tar väldigt lite betalt för sitt deltagande??

Boken kommer att innehålla ungefär åttio bilder, helt i svart-vitt. En av bilderna är den här:

Stigen till det gamla templet på toppen

När bilderna har tagits har det varit film som gäller?? –ibland färg och ibland monokromt. När de har skannats in har det varit enklare att lägga negativet upp och ned. Men när man många år senare har glömt det?? --så vet man inte om det går att läsa skyltarna i bilden?? Särskilt om de är spegelvända?? Kan du se om en text på japanska är spegelvänd eller inte??

En lösning på detta hade varit att sända bilderna till en vän i Japan?? –men det hade dragit ut på tiden. Nu har man slagits av att Google har gjort ett makalöst arbete med att översätta ett språk till ett annat. I deras senaste mobil annonserar de att kameran kan översätta text i bilder?? Seniorplåtis undrade då om det fanns någon app som kunde göra detta i paddan?? –å döm om hans förvåning att det fanns en: Google Översätter. Finns att ladda ned där appar finns.

Så det var bara att ta en bild i bilden överst?? –och detta kom fram:

Japansk skylt översatt till svenska av Google

Om man nu i stället tar den spegelvända bilden och låter Googel försöka översätta så blir det problem:

Spegelvänd japanska klarar inte Google ännu att översätta

Det var min räddning. De bilder som var spegelvända, det var 2, kunde härmed åtgärdas i boken.

Faktum var att Google i den spegelvända bilden hittade enstaka ord under en kort stund. Så snart klarar nog AI på Google av det också.

Postat 2022-11-04 07:23 | Läst 564 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

#4136. Störande?? –jo det kan man säga??

Fotoflanören ser ibland människor med karaktär?? –och vill fånga stunden utan störade moment?? För det mesta är det inte möjligt?? –man hinner inte?? –eller bilden blir inte en bra bild??

Men grunden för seniorplåtis plåtande är klart?? –ta alltid en bild även om den ser ut att vara kass just då?? Många gånger har sådana bilder visat sig innehålla en del som kan gripa tag?? Detta är ju helt i konflikt med Henri Cartier-Bressons definition av ”det avgörande ögonblicket”??

Nä!! –när det gäller skapande av ”bildkonst” vill seniorplåtis inte ha några regler att följa?? På något sätt känns det som att man skall gå nya vägar utan begränsande regler?? Det här har gubben kvar i skallen från den tid han var en internationellt känd forskare?? Då går man okända vägar?? –istället för ”on the beaten track”??

Misslyckad bild i Lund anno 2022-10-10

Postat 2022-11-03 07:18 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

#4135. De gamle ger inte upp??

De stretar på så gott de kan?? Det är viktigt att de får någon form av hjälp eller stöd?? Det sker då och då att någon hjälper till att få av rullatorn från bussen?? –heder åt de bussförarna??

Men ibland räcker det att luta sig mot en stolpe?? –för att hämta lite mer kraft?? Men vanligast är ju att ha en eller två vandrarstavar med sig till helghandeln??

Di gamle strävar fram i Lund anno 2022-10-20

Postat 2022-11-02 07:23 | Läst 975 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

#4134. Bildkomposition III

Så var tråkiga gubben framme igen?? –med sitt obegripliga komponerande i bild?? Kan ordning födas ur kaos?? –ja därom strida de matematiskt begåvade?? –med strängar och dylikt??

Hur skall då det kunna gälla i statiska stilbilder?? Där kan väl ingenting röra sig från kaos till order?? Nä, det verkar ju vara ”bull shit”??

Men man brukar ju tala om att en bild har dynamik och ur detta kanske ordning av bildelementen kan uppstå ur ett totalt kaos??

Kolla bilden du ser här nedan?? Till en början är det ett irriterande kaos?? –men efter en stund av granskande kan man ana byggstenar av element som bildar grupper?? Till synes oväsentliga byggstenar, men till slut kanske någon finner harmoni?? Gubben gjorde det??

Kaos eller viss harmoni i Lund anno 2022-10-20

Postat 2022-11-01 07:18 | Läst 848 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6