UNDER FOCUS

SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#4229. Bokeh?? –en del i ett objektivs kvalitet

Det är konstigt att bildens behaglighet i områdena som är ur fokus skall spela någon roll?? Det japanska begreppet bokeh säges betyda skönheten hos oskärpan i en bild som inte är i fokus??

Så bedömningen av behagligheten av den oskarpa delen av bilden blir en rent personlig bedömning av betraktaren. Hur skall man leva upp till en bra bedömning av bilden?? –jo reta inte upp betraktaren med en orolig och risig bakgrund??

Då måste du använda ett objektiv som klarar detta. Seniorplåtis har valt att exemplifiera detta med två gamla godingar??

Lillasystern till drömlinsen Canon 50/0.95?? –just det Canon 50/1.2, som har en nästan identisk konstruktion av linserna. Bara en liten ändring av kurvaturen hos linserna och kemisk sammansättning hos glasen skiljer de båda??

Den andra gluggen är Leitz Summilux 50/1.4, som får ersätt vår önskeglugg Noctilux 50/1.2?? Jo, den är ovanlig och ganska dyr?? –vår bankir var tveksam till den investeringen.

Canon 50/1.2 + Techart LM-AE7 + Sony a7RII överst och Summilux 50/1.4 + Techart LM-AE9 + Sony a7RII

Det intressanta med en adapter med focus justering via kamerans system är att närgränden för objektiven nästan halveras. Observera också att Canon 50/1.2 är så bred att den bara får plats i den äldre modellen av Techart adaptern.

Men hur ser då objektivens bokeh ut vid ”full glugg”??

Canon överst och Summilux under

Båda objektiven har en behaglig oskärpa när bilderna togs på nästan en halv meter. Men det är vår bedömning?? –du har kanske en helt annan bedömning??

Postat 2023-02-03 07:47 | Läst 826 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4228. Diamond cut??

Det är mycke vanligt i gatufotografi att kombinera reklambilder, som finns överallt i samhället, med händelser eller figurer i gatan?? Seniorplåtis har också gjort det ofta?? Men är det rätt??

Kanske gör vi reklamen en ogärning?? –eller kanske klargör vi reklamens funktion?? –just att samverka med gatumiljön?? Men varje gång seniorplåtis gör det känner han en tvekan och undran om det är rätt??

För att visa vad seniorplåtis menar??—kommer här den färdiga bilden:

Diamond cut i frisersalong i Lund anno 2023-01-31

Genast slog mig titeln till bilden?? Diamond cut och hair cut är inte samma sak?? –men det har samma syfte?? –just att framhålla skönhet??

Klyva och slipa en ädelsten är en konst av yttersta skicklighet?? –klippa och forma en människas hårprydnad kan ha en avgörande betydelse i ett liv och det är också ett ansvarsfullt konsthantverk??

Så frågan kvarstår?? --finns det något tveksamt med den här bilden??

Postat 2023-02-02 07:32 | Läst 664 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

#4227. Hjärnstormning?? –på plats??

Landet utom sig är i kris?? –enligt det politiska etablissemanget?? Goda råd är dyra?? --och alla måste samarbeta på alla nivåer?? Helst skall det ske över de så kallade partigränserna??

Det kan ju va så att de menar det som en gång i tiden kallades?? –samlingsregering?? Det är andra majoriteter idag som gör det omöjligt?? –men de menar väl inte att man skall lyssna på goda råd?? –från verkligheten??

Kan det va så att de riktiga beslutsorganen redan har börjat samlas under fanan?? – för att tackla problemen på allvar??

Hjärnstormning i rikes tjänst i Lund anno 2023-01-31

Postat 2023-02-01 07:01 | Läst 845 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6