SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1006. Gillar modefotografi??—sköna flickor?? –juniorplåtis knäppte?? –en gång i tiden.

Seniorplåtis försöker följa med i modetidningarna?? –kollar in hur bildstilarna förändras. Den internationella scenen för modefoto styrs mycket av de stora fotograferna i USA.

Den stora stjärnan, Richard Avedon, gick ju ur tiden 2004. Stora idag är Patrick Demarchelier,  Steven Meisel och Annie Lebovitz. De vänder runt stora projekt, med enorma budgetar. Många bilder är mycket imponerande?? –tekniskt sett?? –ibland formmässigt. Det är roligt att se dess bilder?? –och juniorplåtis plöjde redan på femtiotalet modetidningar. Även svenska fotografer från den tiden var bra?? –som t ex Hans Hammarsköld, eller Georg Oddner.

Idag finns det många duktiga svenska mode fotografer?? –jag brukar kolla in en del hemsidor och just nu följer jag den duktiga unga fotografen Kristine Wreyford. Hon är tekniskt skicklig och får modellerna att presentera spännande ”attityder”!!

Till min stora förvåning kom en dag i slutet av femtotalet --tidningen Östgötens kvinnliga reporter in och frågade om jag kund hjälpa henne att plåta några modebilder?? Det var oklart för mig vad hon menade med mode?? Men det var tre tjejer som skulle plåtas! Så tonåringen ryckte tag i kamerorna snabbt!!

Jag tog med min Hasselbladare 1000F och chefens 250 mm glugg. Jag hade sett någonstans i någon modetidning?? --att man kunde frilägga modellen med bländare 5,6?? Nu långt efter har jag bara kvar tre bilder och det är oklart för mig vad vi skulle visa med bilderna?? Här kommer tre bilder?? –som mera ser ut som porträtt??

Inlagt 2014-01-29 07:11 | Läst 11018 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Trevligt att du följer den här genren Bob!! :) Det är kul, och en utmaning att plåta människor, så att det blir bra! Samtidigt som man ska ha klart för sig att det inte räcker med en bra fotograf... Jag tror att man ska va en bra och social människokännare också. Plus, och inte minst... ha bra modeller.. Det ligger en Stor, skicklighet i att kunna skicka just känsla och attityd på beställning!! Jag kikade på Kristines bilder redan i somras, fint!! Hon är som du säger duktig, precis som typ Meisel.. och Ljungdahl... hahahahahhahaha. Men lite mer allvarligt, de är duktiga!!
Och det är en konst, att skapa bra modebilder. Betydligt svårare än många tror och tänker på... I varje fall om man vill ha känslan...
Vad kul att du varit och nosat på det här med modellfoto. Du presenterar fina bilder med en tidsandra. Kanske glider de åt porträtt, som du själv säger men... Bra.

En fras jag gillar och tror på för att det ska bli bra....
"Det är din uppgift som modell att visa mig din skönhet! Det är min uppgift som fotograf att fånga den"
Hälsningar till dig och din Modell!! :) //Peter
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 10:38
Hej Peter,
Det måste va ett bra samspel mellan modell och fotograf. Jag gissar att det är det som gör att det finns en del riktiga super-fotografer.
De här bilderna är mer porträtt, av ganska olika personligheter.
Idag skall nog ett porträtt ha en annan stil.
Ha en fin vinterdag, här snöar det
Bob och Ninni
Hej Bob!
Ler en smula när jag ser tjejen på sista bilden, hon jobbade nämligen på en parfymaffär i Linköping och blev senare en lokal mannekäng som ofta visade kläder på lokala modevisningar. Förekom ibland i annonser i "Corren".
Härliga nostalgibilder från modet på 50-talet, kolla bara hattmodet....
Tack för trevlig morgonläsning//Rolf
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 10:32
Hej Rolf,
Känner du alla i Linköping? Jag hade ingen aning varifrån modellerna kom. Jag har inte deras namn. Jag minns att de var mycke trevliga. Tyvärr har jag bara några få bilder kvar i helfigur, de flesta ur fokus. Jag har tidigare lagt ut en helfigurbild.
Ja det här är nostalgi för mig också.
Ha en skön dag
Bob
sonyboy 2014-01-29 14:11
Känner nog rätt många personer i Linköping eftersom jag bott större delen av mitt liv där, och Linköping var ju inte så stort på 50 och 60-talet.
Men just denna tjej som var lite äldre än jag på 50-talet så tyckte vi grabbar att hon var så snygg och vi spanade in henne när hon jobbade i parfymaffären.
Ha det gott//Rolf
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 18:20
Hej,
Imponerande. Jag måste varit en dålig spanare. Jag flyttade ju från Linköping när jag var 20.
Ha det bra
Bob
En sådan härlig 50-talskänsla, den sista bilden är ju riktigt snygg också. Konstigt egentligen att man kan se så mycket tidsanda trots att man ser så lite av kläderna. Men du, "hasselbladhacken" i negativramen brukar väl hamna på vänstersidan i bild? Har du spegelvänt bilderna?
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 10:28
Hej,
Skarpsynt, visst de är spegelvända. Jag scannar alltid i denna riktningen. Vanligen vänder jag alla bilder i LR, men här tyckte jag att de blev bättre spegelvända. Det va en gång i tiden ett trix som porträttfotograferna gjorde. Eftersom vi alla ser oss i spegeln, spegelvända, så känner vi igen oss bättre på en spegelvänd foto.
Ha det bra
Bob
Fina porträtt, Bob, som håller än idag!
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 11:38
Hej,
Gamla tider duger ibland.
Ha en fin vinterdag
Bob
Allt va bättre förr Bob! ;)
Snyggt jobbat!
/B
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 14:41
Hej,
Jo så var det. För oss nostalgiker.
Ha en fin vinterdag
Bob
Jag hade alltid hatt på den tiden för jag ville se äldre ut och lite damig. Fick första barnet så tidigt det var därför.
Känner precis igen stilen på kläderna samt som jag skrev hatten.
Manchester var modernt länge. Bra för det skrynklade inte och fanns ibland i lite häftiga färger.
Att ha scarf till kappan på detta sätt samt knytblusar var helt rätt då.
Det är snyggt tycker jag tror jag skall fixa några sådana i år.

Tänk vad dessa bilder är helt underbara när det gäller framkallningen.
Har du skannat från film eller bilder.
Har ni skottat hela dagen.
Inte så här men vi var ute vid sextiden nu är där lika mycket igen.
Där fick jag min snö så inget gnäll.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-01-29 21:01
Hej,
Om jag har negativ kvar, så skannar jag alltid det. Här är det negativ.
Skottat tre gånger idag, men inte så mycke snö här.
Sov gott
Bob