SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#730. Gudrun ställde till det! –och almsjukan!! =nationalparken Dalby Söderskog??

I en Nationalpark växer det vilt?? –så drar storm och farsoter, som almsjukan, fram!! –så blir det ett kaos av döda träd och rotvältor!! Det blir en ogenomtränglig snårskog?? –men så är naturen!!

När assistent Ninni och jag kom till Skåne 1966 då var Sveriges första Nationalpark Dalby Söderskog, en fantastisk bok och ekskog!! På våren var marken klädd av vitsippor, gulsippor och blåsippor. Fantastisk blomprakt!! --med inslag av orkidéer. Den kalkrika marken födde prakten för ögat.

Så kom katastrofen!! –stormen Gudrun svepte fram över Skåne 2005 och välte massor av träd!! –så ock i denna skog. Om det inte var nog med det, så spred sig almsjukan i Skåne och idag står alla almar i nationalparken som torra döda skellett, endast till glädje för hackspettarnas bobyggen!!

Vid ett besök i skogen på fredagen, för att se vitsipporna?? –blev naturens degradering klar för mig. Vitsippeängarna var borta?? –bara här och var fanns grupper av de vita vårspridarna kvar!!

Gulsippornas stånd var mer ovanliga. Den kalla våren kan ha spelat en roll i spridningen?? –de flest blommorna ”tittade” ner i marken.

Bofinkarna och lövsångarna var dock i full gång och spelade vackert i vårsolen.

Den nästan totalt nedfallna skogen är dock ett eldorado för hackspettarna. Det finns hur mycket boträd som möjligt. Det var bara att leta rätt på den bästa hyddan??

Bilderna är tagna under den korta promenaden med Olympus OM-D och objektiven 12/2 Limited black och Lumix telezoom 100-300 mm.

Inlagt 2013-04-28 07:37 | Läst 10578 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är tråkigt när ett vackert naturreservat råkar ut för något sådan. Är det inte så att Almsjukan inte går att "bota" om trädet väl blivit angripet? Men dom kommer säker på något rätt vad det är! =)
Den enes bröd, den andres död......tyvärr...
Ha en fin Söndag Bob!
Svar från Bob Bovin 2013-04-28 13:51
Hej,
Almsjukan har ingen återvändo. Massor av träd är fällda i Lund med omgivningar. I en natinalpark måste det vara ett problem för man skall ju låta naturen ha sin gång. Därför är det just nu ganska risigt i Dalby.
Ha en fin söndag
Bob
Fint i allafall att se vårblommorna trots sitt ringa antal när allt är nedruttnad av det fallna blir det bra näring.
När det miljöfarliga homoslyret användes blev det massor av döda björkar som gynnade den vitryggiga hackspetten.
Bra bilder och textinformation från söder/blj
Svar från Bob Bovin 2013-04-28 13:53
Hej,
Jo även förfall är ju naturligt. En dag i framtiden blir det vackert igen. Ska vi säga 200 år från nu.
Ha det bra
Bob
Det blev mysig morgon med dessa vackra blomsterbilder. intressant text samt ljuvliga fåglar. Är detta det ställe där jag varit och fotograferat vresbok....heter den så eller.....

Att ni haft en skön promenad är inte ta miste på sedan kändes det kanske sådär lagom ledsamt men det är naturens gång som vi nu upplever.

Ha gosig söndag blir kanon vårväder i trädgården tror jag för min del.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-04-28 13:57
Hej
Vresboken plåtade du nog i trollskogen när Torna Hällestad. Det är en vacker plats.
Naturen har ju sin gång, som vi alla vet.
Du har säkert en fin dag i trädgården.
Hälsa kamraten
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2013-04-29 09:14
Så hette det nu minns jag. Jag hade först en himla bra dag med att skanna mina bilder som fanns i album från Irland. Nu skall jag kasta filmer och allt i soptunnen. Skönt så är det utrensat ur mitt liv.
Kamraten satte potatis så nu är det vår... vad kallt det var i går kväll fick nästan frost i fingrarna.
Nu ny dag tack för hjälpen med trollskogen.
gia
Fina fåglar, där den startklara var tuff. Synd om vitsippsängarna ska försvinna, men det kanske beror på den långa vintern och att de återkommer nästa vår. Vackra gulsippor också.
Svar från Bob Bovin 2013-04-28 14:00
Tack Margareta,
Den kyliga våren kan nog ha påverkat utbredningen. Fågellivet är fint nu, med morgonmusik redan kl 4.
Ha en fin söndag
Bob