SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#745. De fick SE?? –och de var juniorplåtis idoler?? –ny bok ute??

Dagens ungdom har andra idoler?? –när juniorplåtis var ung, då lockade äventyret!! Resor, sport, upptäckter stod högt i kurs?? –SE-fotograferna fick uppleva detta!! Nu finns det en bok om dessa idoler!!

Idag har man andra idoler, som popsångare och kändisar?? Vem orsakade denna förändring?? –kan det ha varit ABBA?? Nåväl det spelar ingen roll, men varför är det andra idoler idag?? Grunden ligger nog i hur man skall göra mycke pengar, med till synes  minsta möjliga insats!!

Efter andra världskriget var inställning något annat, bygga upp!! -lära nytt!! –stod högt i kurs. För oss som kom från arbetarhem var tanken till högre studier främmande?? –men önskan till äventyr och att göra något nytt fanns där. Tidningarna visade allt mer bilder från världen utanför Sverige!! –och tidningen med BILDEN var SE. Fotograferna som gjorde den så uppskattad  var anställa av Bonniers i bildbyrån Kamerabild.

Förra året kom det ut en bok, skriven av Lars Fahlén, -VAD DOM FICK SE- (ISBN: 978-91-7139-881-9). I denna nostalgi-trip?? –för oss  som var unga vid en här tiden?? --finns det intervjuer med de flesta av fotograferna som var mina idoler när jag jobbade som juniorplåtis på dagstidningen Östgöten i Linköping i slutet på 50-talet.

Underbar läsning och många klassiska bilder visas!! –och det som slår mig är att många av de kända namnen började mycket tidigt som fotografer vid små tidningar och bildbyråer. De hade sedan kraften och skickligheten att ta sig fram till positionen att bli anställda vid Kamerabild. Flera i mycket ung ålder. Några anställdes vidare vid andra tidningar eller startade eget.

Fotograferna på SE reste över hela jorden och gjorde spännande bildreportage!!  Juniorplåtis, då 16 år gammal, fick mest plåta lokala händelser?? Han tog bilder av den här typen??

Jag hade också drömmar att gå vidare till SE?? –när jag jobbade på Östgöten?? En gång lyckades jag få bilder publicerade i Expressen!! –kanske man kunnat gå vidare om man flyttat till Stockholm?? Jag var dock dum nog att lyssna på en erfaren pressfotograf?? –som sa att jag skulle bli ingenjör i stället?? Till slut fick jag resa jorden runt och plåta atomer??

Inlagt 2013-05-13 07:02 | Läst 10145 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Bob!
Som alltid trevligt att få läsa din blogg till morgonkaffet. Tidningen SE var den tidens TV mot yttervärlden med många fina reportage och framför allt dess höga kvalité på bilder.
Boken verkar intressant kanske ett köp framöver.....
Härliga bilder från Folkungavallen och Motorstadium ute i Ryd. Och "Luddes" framträdande i Sporthallen som jag tyvärr missade. Dock så var jag på plats när Tommy Steele var där, men min idol var Elvis.
Tror nog att du blev nöjd med att få plåta atomer, men visst kunde det vara lockande att få flytta till Stockholm och se vad som livet då hade att erbjuda för en ung juniorplåtis från Linköping.
Ha en fin dag//Rolf
Svar från Bob Bovin 2013-05-13 10:35
Hej Rolf,
Vad trevligt att få vara en del av ditt morgonkaffe. Du ser lätt var bilderna är tagna.
Assistent Ninni höll också på Elvis och jag missade Tommy, en kollega på Östgöten ville gå i stället för mig.
Så här i efterhand hade jag valt Kamerabild.
Ha en bra dag du också
Bob
Att ha fått plåta Ludde på nära håll, och med det resultatet, är ju inte fy skam det heller.
Körde Varg-Olle i Ryd någon gång?
Svar från Bob Bovin 2013-05-13 10:38
Tack Olle,
Ludde va kul och det var tur jag sparade negativen.
Var-Olle körde ofta på Ryd. Jag plåtade flera gånger och jag har bloggat om det här på fotosidan:
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/32-speedway-eller-varfor-jag-tror.htm
http://www.fotosidan.se/blogs/bob-bovin-photography/423-bryta-ny-mark-hopplost-som.htm
Ha det bra
Bob
Tur det du valde för annars hade jag inte fått se alla bilder du visar från olika platser på Moder Jord. Skall kika efter denna bok.
Hälsar
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2013-05-17 07:39
God Morgon,
Jo jag tänkte på dig när jag valde väg?
Hoppas det blommar hos dig idag också
Bob