SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#103. Ska du på fotoresa?? Jag tror ”halvformatare” typ Panasonic GH2!! –kommer att utmana APS-C kameror!!

Resa med stora och tunga kameror är en pina!! –speciellt i tider av terrorism och super security!! Längre interkontinentala resor blir extra svåra att planera!! --när man måste använda flera flygbolag!! --och flera mellanlandningar med byte av plan!!

Fotograferande av landskap, natur och djur i svårtillgängliga platser kräver att man har en variation av objektiv från 16 mm till 800 mm.  Detta är nästan omöjligt att få plats med i en kameraväska, som får komma med in i kabinen!! –eller är det så?? Vanligtvis är gränsen 10 kg och yttermåtten ganska begränsade till normal ryggsäck. Kolla med flygbolagen du skall resa med. Om man skall checka in kamerautrustningen så måste man ha den försäkrad, stölder av stora och dyra utrustningar är mycket vanligt, speciellt som man inte får låsa väskorna.

Jämförelse mellan Canon Eos 550D och Panasonic GH2. Med ungefär samma ”field of view”.

Om du till exempel tar med en Canon EOS 600D (570 g) och ett EF 100-400/4,5-5,6 L IS (1360 g) så täcker du ett bra crop-område motsvarande ett objektiv med brännvidden 160-640 mm vid full-frame. I stort sett samma område täcker du med Panasonic GH2 och dess zoom 100-300/4,0-5,6. Här talar vi om vikten (392+520 g). Vi vinner halva vikten bara på den här kombinationen!! Väljer vi till 14-140 mm zoomen (512 g)så täcker vi hela brännvidsbehovet!! --på den totala vikten under 1,5 kg.

Orsaken till att Canon gluggarna (även Nikon) är så tunga är naturligtvis historiska?? --därför att dom är konstruerade för full formatet och att de är mycket gediget byggda, och många är vädertäta.

Men hur klarar sig dessa halvformatare?? --när det kommer till hanterbarhet, bildkvalitet och upplösning?? Autofokus, som är av kontrast-typ, är mycket snabb och jämförbar med de stora giganternas billigaste systemkameror!! Olympus gör redan ett system som är lika snabb som de bästa. Panasonic GH2 har en halvformat-sensor med en Nyquist gräns av 96 linjepar per mm. Den lilla zoomen har en upplösning i centrum som klarar den gränsen!! --på alla brännvidder och full öppning!! I hörnen är upplösningen omkring 84 linjepar per mm och det är mycket bra. Den långa zoomen har jag inte testat upplösningen för, men jag förväntar mig att den ligger mycket när dessa värden, sett från vad jag plåtat det senaste halvåret.     

Vi tar ett praktiskt och svårt exempel!! Igår tog jag bilder på fri hand med 100-300 gluggen från Panasonic. Det var en liten grå flugsnapparunge som var i vägen. Han satt inne i en gran och det var ganska mörkt. Det blev 1/500 sek och 5,6 med 300mm (=600). ISO 2500.

Grå flugsnappare, yngling, Riddarhyttan i förrgår.

Vi gör lite brusborttagning i LR3 (ingen skärpning) och sätter över bilden i Ps där vi gör den printklar för 40x60 cm (170 dpi dvs ingen förändring av filstorlek) och sätter in skärpning för print!! Sen skär vi ut en bit ur den bilden, som motvarar hur den skulle se ut i tryck om du klickar på bilden hos dig. Va tycker du?? Titta på bilden på avståndet ungefär 1,5 m.

Detalj av 40x60 cm utskrift, av bilden ovan.

Man kan jobba hårdare på brusreduceringen här (iso 2500 är lite högt för den här sensorn), men den här bilden skulle mycket väl vara ok för utställning.

Jag vill inte ha sagt att Canons APS-C kameror är dåliga de är mycket bra!! --och klarar utan tvekan kraven man ställer för de flesta publiceringsändamål. Men de lider av två problem?? –vikten och storleken!!

Inlagt 2011-07-12 07:29 | Läst 5501 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Du får faktiskt låsa incheckat bagage så länge låset är godkänt, kommer inte ihåg beteckningen.
Svar från Bob Bovin 2011-07-12 09:10
Ja det är riktigt, men tyvärr florerar kopior av officiella nycklar på de flesta amerikanska flygplatser. Det här är inte lås man kan lita på!!
mindmeld 2011-07-12 14:12
ok va trist, men då har man iaf låst och man vet att dom inte kommer bryta upp låset, bättre en ingenting :)
Intressant!

Jag har använt G1 och GH2 med 100-300-zoomen en del för naturfoto. Men jag vill inte gå över ISO800. Kameran har jag oftast på ett enbensstativ istället. Ibland blir det dock suddigt pga lång slutartid.

Fokuseringen fungerar bra, men då jag inte helt har fått in vanan med autofokus så träffar jag grenar och löv väldigt ofta istället för motivet (med min gamla manuellt fokuserade analoga utrustning så kunde jag fota genom ett grenverk i förgrunden). Smidigheten och vikten är ju oslagbar. Detaljskärpan tycker jag är bra. Och 100-300 är ju långt billigare än Canon 100-400 (det glömde du när du jämförde).

Så nu tänker jag ta med kameran på en safari-resa i höst. Det som oroar mig mest är damm, jag har objektiv från 70- och 80-talet som fortfarande är helt dammfria invändigt, nya objektiv verkar få in damm bara efter några veckors användande. Jag är rädd att det kommer att ligga ett tjockt dammlager där inne.
Sedan är den lite svag på rörliga motiv, men jag kan väl stå ut med några missade bilder, fotandet är ju ändå bara en hobby (och jag har en bra kikare så jag inte enbart ska uppleva naturen genom en kamerasökare).

Hur tycker du att den står sig jämfört med Canon APS-C när det gäller rörliga motiv?

mvh
Håkan
Svar från Bob Bovin 2011-07-12 09:26
Jag håller med dig i dina erfarenheter!
Prisbilden är ju också till halvformatets fördel.
Jag håller med dig om att vid lite allvarligare plåtande skulle jag hålla mig vid ISO 800, men det gäller också 550D och min 1D mark III. Det är säkert bara 5D II som man skulle gå lite högre, kanske ISO 1200.
Va kul att du skall på safari! Det blir ett elddop för 100-300 gluggen. Jag upplever att de vita Canongluggarna klarar damm mycket bra. Jag har kört dem helt öppet i Serengeti. Jag har inte kollat vad 100-300 gluggen klarar, men håll den undan så mycket som möjligt från damm.
När det gäller följande fokus, så tror jag inte kontrastfokus hänger med fasfokusmedtoden ännu. Fasmetoden behandlar mycket mindre binär information vid varje beräkning och hinner med bra. Den nya Olympus EP3 har ett hjälpsystem med IR som kan vara en väg att komma närmare vid start av beräkning av fokus. Det är lovande för framtida "följande fokus". Så räkna med en del missar vid snabba förlopp.
Jag skall testa 100-300 i Svalbard i början av september. Här kan det ibland bli snabba förlopp.
Det är bland annat därför jag håller mig borta från naturfotografi och använder lättare kameror för lättare motiv =)
Svar från Bob Bovin 2011-07-12 09:43
Jag tror att du gör ett vist val?!
Om man nu delar upp foto i gatu kontra natur så har jag alltid tyckt att valet varit svårt. Men med en GH2+14-140 (kanske lite bulky, men allround) kanske man inte behöver göra valet??
Batteridriften är dock ett problem i naturvalet!
Inte i gatufoto (max 12 bilder per promenad)
Ha en skön sommardag!
(;-D
Vill man ha det bästa av två världar så är Pentax perfekt.
Små.smidiga vädertätade hus och och små robusta gluggar i toppklass.
Plus bästa brusprestandan i APS-C.
Svar från Bob Bovin 2011-07-12 17:03
Just nu kanske den bästa världen. Men kan kamerorna kan bli mindre med halvformat!
TH-56 2011-07-12 20:29
Håller med!
Tänk en FF i storlek som Pentax ME eller Olympus OM-1.
Den tekniken kanske kommer!