SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#790. Touren på väg?? –femfaldige vinnaren Anquetil på bild!! –å en svensk cyklist!!

Det är en stor idrottshändelse, dock inte med svenska ögon sett?? Smutsat med dopingskandaler!! –lever det dock vidare i Europa?? –med hundra års cyklande!!

Det är ett stort spektakel som rullar runt i Frankrike?? –massor av pengar ingår och miljoner av åskådare står längs vägkanterna för att få en skymt av färgglada cyklister, som kör nästan 20 mil om dagen i 20 dar.

Kan man göra det utan att dopa sig?? –ja det går säkert om alla försöker att inte fuska??  Idag blir doping proverna allt mer sofistikerade, och det finns tecken i tävlingarnas karaktär som tyder på att man inte ser så överlägsna vinnare i bergen längre.

Det råder dock ingen tvekan om att gamla tiders tourfarare ofta var dopade?? –speciellt om man ville vinna ofta?? Sålunda vägrade den femfaldige Tourvinnaren Jacques Anquetil ofta att låta testa sig?? Så kanske var han inte fri från doping??

Jacques Anquetil i Köpenhamn 1967

I årets upplaga är det bara en svensk med?? –men vem var den första svensken att starta i Tour de France?? Jo, det var ökenkungen Göran Karlsson?? –som startade i den 47 upplagan 1960. Göran hade året innan vunnit Tunisien Runt, ett amatörlopp, och blev året efter proffs i Italien stallet Carpone!!  Ett fint stall som haft legenden Coppi som cyklist. Göran bröt dock Touren på den tionde etappen. Göran kom tillbaka hem till Sverige efter en kort tid som proffs.

Göran Karlsson tävlade sedan för Stefaniterna i Stockholm

Inlagt 2013-06-27 06:42 | Läst 8050 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevligt att Du ha bilder på honom! Han erkände ju indirekt att han dopade sig, och han dog bara 53 år gammal.
Svar från Bob Bovin 2013-06-27 10:07
Hej,
Han var kontroversiell och välkänd cyklist. På den tiden talade man inte så mycket om doping.
Ha det bra
Bob
Tack! I 60 år har jag trott att Stefaniterna var en Uppsalaklubb så det var på tiden att jag fick rätta till det i minnet. Det är en fröjd att få uppleva dina cykelbilder, det var stil på den tiden, vita strumpor och skor av läder.... Wienerkorvshjälmarna må dock vara borta för all framtid hoppas jag.
Svar från Bob Bovin 2013-06-27 16:25
Hej,
Ja det är tur att det är slut på wienerkorvarna. Fåglum hade en hopplöst liten en tll hjälm.
Ha det bra
Bob
Snart dags för Tour de France den brukar jag titta på i TV men har mer eller mindre tappat intresse för själva tävlingen efter alla dopingrapporter. Fast det är lite kul ändå att se bergsetapperna för landskapets skull.
Svar från Bob Bovin 2013-06-27 16:26
Hej,
Ninni tittar mest på landskapet också och det är fint filmat med helikoptrarna.
Ha det bra
Bob och Ninni