SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1056. Första koll på A6000?? –tänkbar kamera för fotoflanören??

Sony A6000 visades upp på Naturfotofestivalen!! –är det en tänkbar fotoflanörkamera?? Seniorplåtis fick sätta i ett SD kort och trycka av några testbilder.

Fotoflanören är ute efter en liten lätt systemkamera, utan spegel och men med en bra sökare!! Det skall gå att använda vilket objektiv som helst?? Kameran skall starta upp snabbt och vara tyst. Det finns en bra kandidat!! –Panasonic GX7?? Den väger 405 g, men A6000 väger bara 285 g-- inte oväsentligt?? GX7 har massor av bra objektiv att välja på?? –och seniorplåtis tycker om 12-14 mm brännvidd (FOV som 24-28 mm på FF).

Lilla A6000 ligger bra i handen. Ergonomin är utmärkt för små händer?? –och sökaren är utmärkt!! Fokus från kombinationen kontrast/fas är blixtsnabb!! Kameran är tillräckligt tyst för gatufoto!!

De flesta systemkamerorna idag har nästan oändligt många varianter för inställning av kamerans funktion?? –hälften kunde va nog. Testkameran hade ett zoom objektiv?? –och som vanligt med Sony objektiv så var det ganska klumpigt. Seniorplåtis skulle använda ett ”pannkaksobjektiv”, som Sony`s 20 mm(FOV 30 mm)??

Lightroom 5 har ingen ”RAW-läsare” ännu?? –så jag fick börja med att kolla in bildkvaliteten på 6M jpeg bilder?? De såg verkligen mycket bra ut?? –med 6000x4000 pix bildyta. Det är en fördel för fotoflanören att ha mycke pix?? –om beskärning av bilden behövs och seniorplåtis behöver det!! Om du klickar på de här bilderna?? –så får du en 100% utsnitt av obehandlad bildytan??

Med en zoom som den här begränsas skärpan i utsnittet av objektivet?? –inte sensorn?? Jpeg bilderna var mycket trevliga direkt ut ur kameran!!

Den här kameran är värd en mer detaljerad test, när den kommer ut om en månad. Den kan mycke väl vara en bra kamera för Leica M objektiv?? –men en av nackdelarna för Sony kameror är att utbudet för objektiv är inte så imponerande?? –och de är ofta klumpiga. Men å andra sidan detta är en ganska billig kamera?? –i det här segmentet?? –du får nästan 10 kameror i stället för en M!!

Inlagt 2014-03-20 07:17 | Läst 9516 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Dina bilder från Olympus OM-D E-M5 håller hög kvalitet. Varför byta? Undrar/Jan Eric
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 09:13
Hej,
Du har rätt, varför? Tre punkter är lite annorlunda. Sökaren till vänster. Större sensor. Mer pix.
Å andra sidan bara IS i objektiven. Det är inte bra.
Jag har inte bytt än, måste få ok från assistenten.
Ha det bra
Bob
Din Olympus ser ju ut som en kamera. Det gör inte Sony. Tycker i alla fall inte vi lite äldre.
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 15:44
Hej,
Jag gillar Leica M stuket.
Ha det bra
Bob
Hej Bob En sak som jag vill nämna för dig är att det kan vara så att view mode saknas. Det gör det på Sony a7. Om man en dag eller som jag alltid föredrar enbart sökaren kontinuerligt tänd, och slippa ögonsensen som gör att sökaren är svart innan den hinner växla (Vilket kan göra att du missar en bild). . är det så tokigt att man måste gå in i menyn för att kolla resultatet på skärmen. Har mailat sony om saken, och de medger, väljer man enbart sökaren och släckt skärm , så kan du inte omedelbart med ett knapptryck(view mode ) kolla bilden. Ville bara berätta det. På min fuji Xt1 Har jag släckt skärm och enbart sökaren kontinuerligt på och kollar resultatet på skärmen med ett kort tryck (view mode.)
Märkligt att de på A7 har missat det. Vet ej hur det är medA6000
Mvh Bengt


Nu har vi fått svar på escalationen.

Det finns tyvärr ingen möjlighet att få det att fungera på det sättet du önskar.

Inställningen som du blev tipsad om tidigare inaktiverar mycket riktigt även displayen för visning.

Det finns inget sätt att endast använda sökaren för tagning och displayen endast för visning.
Men jag skickar vidare dessa förslag till våra utvecklare.


Med vänliga hälsningar.

Björn
SONY SUPPORT TEAM
SUPPORT: ht
bassa 2014-03-20 14:41
Hej vill förtydliga. När jag tagit bilden trots släckt skärm trycker jag bara på playknappen (ej view mode.), och resultatet visas på skärmen
Bengt
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 15:51
Hej,
Jag kollade inte det, men skall göra det nästa gång. Jag vill också ha skärmen släckt. Å andra sidan kollar jag nästan aldrig bilden i "fält". Det gör jag hemma vid datorn. Jag kör Winogrand stil.
Vore intressant att läsa hur du jobbar med Fuji Xt1.
Ha det bra
Bob
bassa 2014-03-20 17:02
Kameran är ju så pass ny , så ännu så länge jobbar jag på för att nå något ideal. Tyvärr är det nog så att de flesta kamerorna i dag är onödigt kontrast, färg och uppskärpta redan i kameran. Det bekymrade mig lite med Xt1. Som gränsade till ,tycker jag till att överexponera, Framför allt att utfräta det vita eller ljust grått och samtidigt svärta... Men nu kör jag i stället med centrumvägd mätning och något mjukare kontrast ( lågdagernivå -1) Det känns rätt ok. För övrigt har jag ställt auto iso på max 3200 iso, minimum slutartid 160del för att vara lite bergis på frysning. Bländaren sköter jag själv.
Ja sen bekvämt nog känner man sig hemma med tidsratt. Pluss och minus ratt. Bländare genom objektivring, och isoratt. Med andra ord allt man behöver. Och en sökare som är enormt bra men mörknar lite i motljus som de flesta elektroniska sökarna. Men stor tydlig . Bästa jag kollat i. Hela kameran känns som en kamera. Och jag Är redan nu sugen på Deras 23mm 1,4(35mm) i stället för kittzoomen även om den är fantastiskt bra. Så här långt är jag nöjd. Ps Jag kollar inte heller skärmen i tid och otid., Men jag vill kunna det i vissa situationer, utan att fibla i menyen Van vid min Nikon d3 med optisk sökare och släckt skärm.
Ha det bra Bob.
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 17:52
Hej igen,
Säkert en spännande kamera. Du har väl inte fått någon RAW läsare i Lightroom ännu? Jag kör nästan alltid med RAW.
Ser fram mot att se dina bilder på FS.
Ha det bra
Bob
bassa 2014-03-20 18:26
Nej inte ännu. Men jag använder mest jpeg.
Det får duga åt folket.:) :) Vi hörs berätta om det blir något nytt.
/ Bengt
Det var ett ganska gott äpple Frida men Aroma är godare tycker jag.
Hi hi är du sugen på kameran.
Är inte Leica det som är bäst men som du vet jag begriper inte detta.
Ha bra fredag på er
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 19:09
Hej Gun-Inger,
Vi tycker också om Aroma. Vill hellre ha en Leica M för 6 laxar.
I helgen kommer en bunt barnbarn, så vi får kul.
Ha det bra
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2014-03-20 19:10
Det unnar jag er det är livets efterätt när de kommer hem.
gia
bassa 2014-03-20 19:30
Pink Lady är det godaste äpplet så de sa!!!
Bengt
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 19:50
Assistent Ninni föredrar ingrid Marie. Å då gäller det.
Bob
bassa 2014-03-20 19:56
Det är väl säkrast att det gäller om du nu ska smajla in dig, till ett nytt kameraköp :).
/ Bengt
Spelar nog ingen roll vad du har i händerna Bob! Det blir ju så bra vad du än väljer! =)
Ha en skön kväll!
Svar från Bob Bovin 2014-03-20 21:13
Hej Heléne
Tack, va snäll du är. Man får ha tur och va på rätt ställe.
Ha en trevlig kväll
Bob