SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#1066. Gillar du svart-vitt?? –LR konvertering av färg?? –eller Leica MM??

Monokroma bilder har en slagkraft?? –de störs inte av färgen?? –de är abstrakta?? –inte dokumentära?? –som färgbilder?? –i dagens flöde av bilder på nätet.

En svart-vit bild kan idag, med rätt innehåll?? –uppfattas som mer ”konstärlig”?? Det är en svår balansgång?? –skall bilden attrahera genom att vara avvikande?? –som i svart-vitt?? –eller skall den vara dokumentär?? –verklighetstrogen??

Den nya digitala bildskaparen?? –har fördelen av att kunna konvertera färg-filen till svart-vitt. Man behöver inte bestämma sig i fotograferingsögonblicket!! Seniorplåtis är uppfödd på Tri-X och tycker fortfarande om monokroma bilder!! Trots att omgivningen inte förordar det.

Därför är jag mycket förtjust i Leica MM?? På Mattsons lilla ”fotomässa” kunde jag testa en MM med mitt Summicron 35/2 monterat.

Det enda jag saknar på en Leica MM är autofokus?? –allt annat är perfekt. Bildsensorn ger bild-filer som helt enkelt är det bästa jag har hanterat i Lightroom?? --du har alla möjligheter att forma den kopia du vill ha?? Om du vill delförstora till 100% utsnitt för publicering på nätet??—så går det.

Leica MM+Summicron 35/2. ISO 400 @ bl 4

Ser man då någon skillnad på bilder från en färg-filer?? –nä, det är svårt?? Det är inte någon märkbar skillnad på bilder på nätet??

Jag satte samma objektiv på en Sony A6000?? –som har 24 MPIX. En omvandling av en jpg-fil i LR till monokromt?? –har i stort samma beteende?? Eller vad säger du om den här bilden från A6000.

Sony A6000+Summicron 35/2, ISO 100 @ 4

Här kommer några fler Leica MM bilder med Summicronen.

Om inte Leica MM vore så dyr i inköp, så skulle jag skaffa denna kamera, som påminner mig om tiden som juniorplåtis på femtiotalet!!

Inlagt 2014-03-30 07:45 | Läst 6829 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har blivit enormt förtjust i min Monochrom; M9:an har nästa bara stått i skåpet sen jag köpte MM:en. Det blev förvisso inte dåligt med konverteringar av M9-filer heller, men detta är något helt annat!

Ändå: skulle jag sätta fingret på det allra viktigaste med Monochromen så är det att den tvingar en att verkligen tänka i svartvitt, precis som på den gamla tiden… En bild man tror sig ta i färg och sen bestämmer sig efteråt för att konvertera, den blir oftast halvdan, eftersom man inte tänkte svartvitt. Och även om man bestämt sig från början för att jobba svartvitt med en färgkamera, så kommer snart en situation där man tycker att just den bilden gör jag i färg, i stället för att tvingas leta sätt att uttrycka sig i svartvitt.

Och autofokus? Åtminstone med 35 går det minst lika fort med mätsökare om man är van, och man har full kontroll över var man lägger fokus. Och ute på gatorna är förfokusering superenkelt och blixtsnabbt!

(Sert att BA-foto fortfarande är kvar; bodde granne med dåvarande ägaren ett tag på 70-talet…).
Svar från Bob Bovin 2014-03-30 11:29
Hej Per,
Du tar fram fördelen att tänka svartvitt redan för början och det är nog många som kan göra det. Tyvärr har jag svårt med det och tycker om att bestämma detta efteråt vid datorn. Å andra sidan MM ger mycket fina bildfiler för svartvitt. Om man skall göra utställningsbilder så är MM bra.
Jo, BA-foto finns kvar och är en utmärkt affär. BA är en mycket trevlig handlare.
Ha det bra
Bob
Visst är det så att intet går upp mot en vacker svartvit bild på något sätt.
Kanske för vi växt upp med dessa bilder.

Kommer tänka på Grahns alla bilder han har i kulturhuset.
De svartvita är de som jag fastnade för.

Hi hi vad kul bilden med gubbarna är som står där vad jag gissar drömmer
om en Leica kanske.
Övriga bra/mysiga var och en på sitt sätt
Ha det nu gott ni båda i morgon.
Gun-Inger
Svar från Bob Bovin 2014-03-30 23:08
Hej,
Svartvitt kan va mycke tilltalande.
Kanske för att vi är uppvuxna med den tonen.
Ha en fin vecka
Bob