SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#885. 23 år?? –vad förändras?? –i en nästan tidlös miljö??

Här står tiden stilla?? --i naturens underverk!! –under åtminstone 225 miljoner år!! Ingenting förändras?? –bara en långsam erosion?? Lika fullt händer nått på 23 år!!

Det här är en av mina favoritplatser på jorden!! Första gången jag kom dit 1979 så tappade jag andan!! Det är en fullkomligt otrolig syn?? –massor av trädstammar ligger där. De flesta brutna på flera ställen?? –men strukturen hos barken synlig på trädstammarna?? Knackar man på ytan så inser man att de är förstenade!! De har kemiskt förändrats till kvarts. Årsringarna är bevarade och färgspelet i kiseldioxiden är som en dröm!! –färgen är translucent på ett magiskt sätt!!

Den här fossila skogen har legat på den här platsen länge, ofattbara 225 000 000 år!! Bland de här träden gick de första däggdjuren??  --under den så kallade Trias-perioden, då det mest hängde ihop i den stora Pangea kontinenten!!  Det fanns inga fåglar som kvittrade i de här träden?? –utan flygande dinosaurier jagade fram i luften!!

Så här står tiden still?? –eller kanske det inte är så?? Den eviga erosionen bryter sakta ned även de här träden!! När man kommer tillbaka till den här platsen 23 år senare!! –då snön ligger på marken så inser man att tiden inte går att stoppa??

Inlagt 2013-09-30 07:09 | Läst 7464 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det minsta man kan säga de nog att det måste ha varit en både intressant och sännande upplevelse att ha varit på platsen! Och det väcker tankar, som du säger, även om vad tid är...?
Och de flesta av oss talar om tiden dagligdags, men att förklara vad tid är, det är svårare!
Spännade blogg på flera plan!
/B
Svar från Bob Bovin 2013-09-30 08:34
Hej Bengt,
Jag har sagt det många gånger. Det här är en av jordens mest spektakulära platser, och den plats som gör att man anar att människan betyder mycket litet eller ingenting i det långa loppet.
Det är märkligt att vi inte förstår tid, lika lite som vi inte förstår gravitation.
Jag tror dock att Roffe skulle uppskatta ett kli bakom örat
Bob
Jag har inte varit där ännu, men planerar ett besök.
Däremot har jag sett förstenade träd i Saud Arabien,
Det var inte så stora dock, mer eroderade.
Svar från Bob Bovin 2013-09-30 20:07
Hej,
Trädfossil finns på flera platser på jorden. T ex Kalifornien, Australien och där du var. Ingenstans finns det stora trädstammar så väl bevarade i struktur som i Petrified Forest. Så missa inte att komma dit om du är intresserad. Lycka till.
Ha det bra
Bob
Kunde säkerligen vara en plats för mig också.
Du väcker upp de tankar jag har så ofta om hur allt detta har gått till...
hur förändringen sker
är liksom en gåta för mig
som för många andra.
Det handlar om så många år
så jag kan inte greppa om det...
Gun-Inger ...........
Svar från Bob Bovin 2013-10-02 18:43
God kväll,
Ärr det något som är svårt att greppa så är det långa tidperioder. Då är det bra att hålla en sten med fossil, som en trilobit från Andrarum. Då förstår man att den lilla krabaten levde får 500 000 000 år sedan. Då blir man ödmjuk för tiden.
Ha en fundersam kväll
Bob
Gun-Inger Arvidsson 2013-10-02 23:52
Det blev för mycket för min hjärna nu måste jag säga natti natti minsann...
gia
Fantastiskt! Vilka trädstammar! Där ser man vad tidens tand kan göra!
Svar från Bob Bovin 2013-10-05 08:48
Hej,
Ja hur långsamt det verkar.
Ha det bra
Bob