SLOW PHOTO <=> EFTERTANKE OCH NÖJE

#109. Vernissage?? –Välkomna!! Vi bjuder på isbjörnar och kejsarpingviner!!

Idag är det vernissage på Scandinavian Photo Gallery i Malmö, kl 1400!! Välkomna!! Det blir bilder på isbjörnar och kejsarpingviner?? Allt för att ni skall tycka om de djur som lever på och av iskantens möjligheter!! De är absolut beroende av att det finns is, som bildas under vinterhalvåret i Arktis och Antarktis!!

Isbjörnen kan bara jaga sitt byte, sälen, om den ligger på isen. Den kan smyga sig på sälen uppe på isen, eller komma simmande och slå sälen från vattnet. Isbjörnen sägs vara vänsterhänt, så den måste va intelligent!!  Den kan inte fånga en säl i vattnet. Så om nordpolens is inte längre bildas på vintern så måste isbjörnen lägga om sin meny!! Isbjörnar äter också kadaver av val. Den klarar inte ta en vuxen valross, men kan då och då död en valrossunge. I nödfall äter isbjörnen fågelägg!!

Mid-night sun snack. Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Kejsarpingviner lägger sitt enda ägg på hanens fötter strax innan den stränga Antarktiska vintern börjar. Han står på den frusna vinterisen och bevarar ägget under den -60 gradiga vintern och det kläcks sedan i oktober. Modern kommer tillbaka med mat och sköter uppfödningen tills fadern kommer tillbaka varvid de växelföder upp ungen tills han dyker i själv. Hela processen är beroende av en vinteris som kan hålla hela kolonin, av kanske 5000 kejsare. Om isen försvinner, så måste kejsarpingvinen hitta en ny kall plats att sätta bo på!!

Lanskapet, där kolonin lever, är helt underbart. I isen finns infrusna blå glaciärberg, som lossnat från den antarktiska inlandsisen.

Har du nån mat? Canon 1D mark III, 100-400/4,5-5,6L IS

Om du har vägarna till Malmö idag så titta in på Scandinavian Photos affär, Östra Förstadsgatan 44.

Jag och min assistent Ninni finns där hela eftermiddagen. Välkomna!

Inlagt 2011-07-18 08:40 | Läst 11106 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?